Yhteiskuntaa kuohuttanut kauppojen sunnuntaiaukiolo ratkeaa tässä kuussa

Liikeaikalaki käsittelyynHallituspuolueiden välejä koetellut kamppailu kauppojen aukioloaikojen laajentamisesta pyritään saamaan pois päiväjärjestyksestä kuluvan kuun loppuun mennessä. Eduskunnan talousvaliokunta aloitti asian käsittelyn uudelleen torstaina.


Elämää suuremmaksi kysymykseksi noussut kauppojen sunnuntaiaukiolon salliva liikeaikalain muutos tulee eduskunnan käsittelyyn pikaisesti. Hallituspuolueiden edustajat sopivat aikataulusta tiistaina.

Lakiesitykseen mahdollisesti tehtävistä muutoksista ei vielä tiistaina keskusteltu. Niistä on tarkoitus puhua viimeistään ensi viikolla. Useat ministerit, muu poliitikkokaarti ja kirkkokin ovat esittäneet lakiesitykseen muutoksia tai jopa vastustaneet koko hanketta.

Monenmonituista mallia

Kokoomus on suhtautunut lukuisiin muutosesityksiin kaikkein nihkeimmin. Kokoomusjohto on katsonut, että kolme kertaa sovittua pakettia ei ole tarvis enää muuttaa. Joulukuisesta äänestyksestä, jossa hallituksen esitys kaatui osittain sen omin voimin, meteli on siinä määrin laantunut, että kokoomuskin on tuonut julki mahdollisuuden muuttaa esitystä.

Tiistaisessa Iltalehdessä kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz esittää mahdollisena kompromissina, että kaupat avaisivat ovensa sunnuntaina vasta kirkonmenojen jälkeen eli klo 12.00.

Joulukuisessa kaatuneessa esityksessä oli jo kompromissinä mm. se, että vain alle 400 neliön myymälät saisivat pitää ovensa auki klo 7.00-21.00 joka päivä tästä vuodesta lukien. Suurmyymälöiden - yli 400 neliön hallit - saisivat avata ovensa sunnuntaina vasta toukokuussa 1999.

Yhtenä vaihtoehtona SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja ja puoluesihteeri Kari Laitinen ovat ehdottaneet, että aukioloaikojen vapauttaminen ulotettaisiin yli 400 neliön myymälöihin vasta vuoden 1999 jälkeen.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen taasen ehdotti mallia, jossa sunnuntaiaukiolo sallittaisiin joulukuun ohella joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina.

Vihreille jopa hallituskysymys

Kun hallituksen esitys joulukuussa kaatui, pääministeri Paavo Lipponen teki asiasta ja uudesta hallituksen esityksestä luottamuskysymyksen. Sittemmin ovien paukuttelu - kuten kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäki taannoin totesi - on vähentynyt ja asiaan suhtaudutaan piirun verran pienemmällä intohimolla. Vihreille asia näyttää kuitenkin olevan edelleen vaikea.

Tiistaisessa Iltalehdessä vihreiden tuore eduskuntaryhmän puheenjohtaja Satu Hassi ilmoitti, että hänen kantansa esitykseen on vielä auki. Vihreitä hiertää mm. elämänrytmin muutos ja pikkukauppojen kohtalo. Hassin mukaan ”hallituksesta lähtö on aina mahdollista”. Se nähdään vielä tässä kuussa.

IA
7.2.1997


OTSIKKOSIVULLE