Eduskunta ottaa kantaa rahaliittoon kevään kuluessa?



Valtiovarainministeri Sauli Niinistö väläytti jokin aika sitten, että eduskunta ottaisi kantaa siihen, tulisiko Suomen liittyä ensimmäisten joukossa EU:n talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen, kuten hallitus kaavailee. Näin eduskunta ottaisi kantaa hankkeeseen hyvissä ajoin ennen EU-huippukokousta 1998, joka päättää rahaliittoon kelpaavista maista.


Eräs tapa saada eduskunta lausumaan kantansa asiasta on, että kevään aikana jonkin sopivan asian yhteydessä EMU-jäsenyyttä kannattavat kansanedustajat tekisivät ponnen asiasta.

Luonnollinen tilanne tähän tulee vapun kieppeillä, kun EMU:a pohtinut asiantuntijatyöryhmä luovuttaa työnsä tulokset eduskunnan pureskeltavaksi. Samassa yhteydessä hallitus päättäisi antaa asiasta selonteon.

Suuri valiokunta tyrmäsi

EU-asioista eduskunnassa vastaava suuri valiokunta ei pidä mahdollisena, että eduskunta ottaisi asiaan kantaa ennen vuotta 1998. Suuri valiokunta päätyi kokouksessaan yksimielisesti tälle kannalle. Valiokunta siirtäisi päätöksentekohetkeä mahdollisimman lähelle huippukokousta, joka pidetään Britannian puheenjohtajakaudella.

Valiokunta perusteli kantaansa toteamalla, että päätöksentekoa varten on saatava valmiiksi vuoden 1997 viralliset taloustilastot ja näin myös kansanedustajien käyttöön ennen lopullista päätöstä.

Suuri valiokunta ei voi päättää eduskunnan aikataulusta. Se kuuluu lähinnä puhemiesneuvoston kompetenssin piiriin. Tuskin siis valiokunta on ottanut asiaan virallisesti kantaa. Kyse on kai ennemminkin ollut siitä, mitä valiokunnan useat jäsenet ovat viestittäneet.

Hallitus päättää milloin se tuo asian eduskuntaan

Riippumatta valiokunnan kannasta hallitus voi päättää menetellä siten, että se saattaa asian eduskunnan käsiteltäväksi. Jos eduskunta kuitenkin haluaa siirtää päätöksentekoaikataulua, sillä on siihen keinot.

Jos eduskunta saa selonteon toukokuussa, niin se pystyy helposti siirtämään asian käsittelyn yli kesälomiensa. EMU on sen verran suuri asia, että sen tiimoilta riittää kyllä valiokuntakäsittelyjä ja asiantuntijakuulemisia. Eli vaikka hallitus päättää milloin selontekonsa antaa, niin eduskunnan käsissä on sen oma päätöksentekoaikataulu.

Pallo eduskuntaryhmillä

Tällöin pitääkin kysyä, mitä hallituspuolueiden eduskuntaryhmät asian suhteen päättävät. EMU ei tule olemaan helppo päätöksenteon paikka millekään hallituspuolueelle. Eniten se aiheuttaa tuskaa vasemmistoliitossa ja vihreissä, joiden hallitustaipale voi hyvinkin päättyä EMU-kysymykseen.

Molemmille puolueille on luonnollisesti herkullisempaa roikkua mukana hallituksessa mahdollisimman pitkään ja jättäytyä pois hallituksesta vasta noin vuotta ennen eduskuntavaaleja. Heidän puheistaan voi lukea vallan maksimoinnin strategian.

EMU-aikataulukysymys on jäänyt varsin vähälle huomiolle. Se onkin luonnollista, sillä aikataulun osalta on kyse tekniikasta eikä substanssista. Silti asiassa piilee kuitenkin jännitteitä hallituksen ja hallituspuolueiden eduskuntaryhmien välillä. Nähtäväksi jää kenen tahdissa marssitaan.

MAX MICKELSSON
7.2.1997


OTSIKKOSIVULLE