EMU ei synny ajoissa?Euroopassa epäillään, ettei Euroopan talous- ja rahaliitto synny ajoissa. Jotkut puhuvat jopa hankkeen lykkäämisestä. Financial Timesin uutinen erillissopimuksesta Italian, Portugalin ja Espanjan kanssa tyrmättiin niin komissiossa kuin Italiassa ja Saksassakin.

Englannin valtiovarainministeri Kenneth Clarke sanoi Davosissa, että EMU:n lykkäämisestä tulee ilmoitus muutaman kuukauden sisällä. Kuuden kuukauden lykkäys liittyy Saksan liittopäivävaaleihin vuonna 1998 ja siihen, että edes Saksa ei täytä EMU-kriteereitä.

Brysselissä kiertää myös toinen huhu, jonka mukaan rahaliittoon osallistuisi aluksi vain kahdeksan maata. Esimerkiksi Espanja ja Italia jäisivät ensi vaiheessa ulkopuolelle. Tämä kuitenkin vaatisi 15 maan yksimielistä päätöstä, ja sitä tuskin syntyy. Joka tapauksessa EMU on jakamassa EU:n jäsenmaat selvästi kahteen leiriin: kovan ytimen EMU-jäseniin ja ulkopuolelle jäävään ”rupusakkiin”.

Tällä hetkellä Italia ja Espanja eivät täytä EMU-kriteereitä, vaikka esimerkiksi Italiassa elää vankka usko, että ne täyttyvät määräaikaan mennessä. Saksa ei pidä tätä uskottavana eikä se täytä budjettivajekriteeriä itsekään sen enempää kuin toinen EMU:n innokas ajaja Ranskakaan.

Toisaalta EU:n perustajavaltion jättäminen EMU:n ulkopuolelle ei ole helppo poliittinen päätös. Bundesbankista saattaakin löytyä myötätuntoa lykkäämiselle, sillä se on aina pitänyt kriteereitä tärkeämpinä kuin kalenteria.

Sanasota Italian jäsenyydestä

Saksa ja Italia ovat käyneet viime päivinä sanasotaa Italian EMU-jäsenyydestä. Saksa ei luota Italian poliittiseen vakauteen. Maassa on ollut 50 vuoden aikana 50 hallitusta. Saksa myös epäilee, että Italian mukana olo heikentäisi euron vakautta. Italialaiset ovat kuitanneet Saksan epäilykset tuleviin liittopäivävaaleihin liittyvänä propagandana.

Lähestyvät liittopäivävaalit eivät tule olemaan Kohlille ja hallituspuolue CDU:lle mikään läpihuutojuttu. D-markka on katoamassa euron tieltä, eikä kansalaisten enemmistö sitä hyväksy. Työttömyys on saavuttamassa uudet ennätyslukemat ja työttömiä on tällä hetkellä jo 4,1 miljoonaa.

Kasvavista työttömyysluvuista huolimatta Kohl pitää edelleen jääräpäisesti kiinni tavoitteestaan puolittaa työttömyys vuoteen 2000 mennessä. Eläke -ja verouudistus ovat saaneet osin CDU:n omatkin rivit sekaisin ja oppositio hyökkää terrierinä päälle.

Meteli Financial Timesin artikkelista

Englantilainen talouslehti The Financial Times uutisoi keskiviikkona, että Italialle aiotaan tarjota sopimusta, joka lykkäisi sen liittymistä EMU:n kolmanteen vaiheeseen vuoteen 2000 tai 2001. FT viittaa Euroopan keskuspankin virkailijoihin, joiden mukaan samanlaista sopimusta tarjottaisiin myös Espanjalle ja Portugalille.

EU-komissio on kiiruhtanut tyrmäämään FT:n väitteet, ja sanoo ettei mitään esivalintaa EMU-jäsenistä ole tehty. Rahakomissaari De Silguy sanoi, että valinnat tehdään vuoden 1998 alussa tämän vuoden talouslukujen perusteella. Myös Saksan valtiovarainministeriö on kiistänyt FT:n väitteet.

Italian pääministeri Romano Prodi sanoi maan tiedotusvälineille, että ”virheelliset uutiset saavat riittää” ja ettei uutisella ole mitään perustaa. Prodin mukaan vaikutusvaltaisen lehden väitteet vain aiheuttavat epävarmuutta niin kansalaisissa kuin rahamarkkinoillakin. Hän painotti jälleen kerran, että Italian vakaa aikomus on täyttää kriteerit määräaikaan mennessä.

ILKKA AHTOKIVI
7.2.1997


OTSIKKOSIVULLE