Opiskelijat verukkeena puheluhintojen korottamiselle?

Mikä on HPY:n hintojen korotuksen takana


Helsingin Puhelinyhdistys (HPY) suunnittelee lehtitietojen mukaan kertamaksujärjestelmän poistamista arki-iltojen ja viikonloppujen osalta. HPY:n suunnitelmien mukaan paikallispuhelu maksaisi 48,8 penniä ensimmäiseltä 30 minuutilta ja sen jälkeen viisi penniä minuutti. Samaa yritettiin jo 80-luvulla, mutta ajatuksesta luovuttiin.

Syyksi HPY ilmoittaa, että Internet-käyttäjät kuormittavat puhelinverkkoa liikaa kertamaksun hinnalla ja pitävät linjaa varattuna koko viikonlopun.

Vain 300 linjaa

Todellisuudessa kyseessä on kuitenkin vain hieman yli 300 modeemilinjaa, joista noin 120 on Teknillisellä korkeakoululla ja saman verran Helsingin yliopistolla. Linjoja, joita pidetään yötä päivää auki on korkeintaan parikymmentä.

Käyttäjiä eli suurimmalta osin opiskelijoita, jotka ottavat yhteyttä näihin modeemipankkeihin on tietenkin tuhansia. Mutta he eivät kuormita verkkoa mitenkään ylitsepääsemättömällä tavalla - linjoja ei ole kuin vähän yli 300.

Niiden aiheuttama kuormitus koko verkolle on mitätön. HPY:lle tietenkin maksaa se, että kapasiteettia pitää olla huippukuormia varten, mutta ne ovat viikolla virka-aikana. Halvemman viikonloppu- ja virka-ajan ulkopuolella tapahtuvan liikenteen veloituksen tarkoituksenahan on tasoittaa ja siirtää ruuhkahuippuja.

Näyttääkin selkeästi siltä, että opiskelijat ovat vain veruke, jolla HPY aikoo nostaa kaikkien käyttäjien puhelumaksuja. Modeemilinjojen määrä ei viime aikoina ole edes merkittävästi noussut.

Paikallispuhelut ilmaisia jopa koko viikon

HPY perustee hinnanmuutosta myös sillä, että muilla puhelinyhtiöillä ei ole kertaveloitusta. Perustelu kuulostaa hieman ontuvalta, sillä vastaava järjestelmä on käytössä ympäri maailmaa.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa paikallispuhelut ovat joissakin osavaltioissa jopa täysin ilmaisia viikonpäivästä riippumatta. Sama systeemi on käytössä myös Kiinassa. Vain kaukopuhelut ovat maksullisia.

IA
7.2.1996


OTSIKKOSIVULLE