Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti


Milosevic perääntyi

Serbian sosialistipresidentti Slobodan Milosevic ilmoitti tiistaina olevansa valmis tunnustamaan opposition vaalivoiton viime marraskuun paikallisvaaleissa. Hän pyysi parlamenttia hyväksymään vaalituloksen. Tähän suostuminen kesti 11 viikkoa ja satojen tuhansien ihmisten jatkuvat mielenosoitukset.

Oppositio suhtautuu lupauksiin varauksellisesti ja aikoo jatkaa mielenosoituksia vapaan tiedonvälityksen ja muiden uudistusten puolesta.

Leipä loppuu Bulgariassa

Pitkät jonot leipomoiden edessä ovat olleet tavanomainen näky viime päivien Bulgariassa. Leivän toimitus ruokakauppoihin on lopetettu, sillä maassa on viljapula. Sekä valtion omistamat että yksityiset leipomot ovat joutuneet vähentämään tuotantoaan. Leivän hinnan arvellaan nousevan kolmanneksen tämän kuun loppuun mennessä.

Bulgarian uutistoimiston mukaan ihmiset jonottavat Sofiassa, sillä liikkeellä on huhu viljan loppumisesta. Huhun mukaan viljaa ei saada kuljetettua, sillä opposition kannattajat ovat sulkeneet tiet eri puolilla maata. Viljan ennustetaan loppuvan helmikuun puoleen väliin mennessä.

Viikonlopun paikallislehdet kertoivat leipäpulan olevan totta lähes kaikkialla Bulgariassa. Myös viime vuonna leipä oli vähissä vastaavaan aikaan. Vilja loppui, ja useissa pikkukaupungeissa ja kylissä leipä laitettiin kortille. (FF-Reuter)

Bulgariaan vaalit huhtikuussa

Bulgarian hallitseva sosialistipuolue on antanut periksi opposition vaatimuksille järjestää ennenaikaiset vaalit. Vaalit pidetään 20.4. mennessä. Asiasta sovittiin tuoreen presidentin Petar Stojanovin koolle kutsumassa kriisikokouksessa.

Köyhyyden vaivaamat bulgarialaiset ovat osoittaneet mieltään kuukauden sosialistihallitusta vastaan, jota oppositio pitää syyllisenä talouden alamäkeen.

Bhutto Pakistanin vaalien suurhäviäjä

Pakistanin erotettu pääministeri Benazir Bhutto oli parlamenttivaalien suurhäviäjä, mutta kieltäytyi hyväksymästä tappiotaan. Hän väittää vaalitulosta väärennökseksi, vaikka ulkomaalaisten tarkkailijoiden mukaan väärinkäytöksiä ei tapahtunut.

Vaalit voitti Bhutton päävastustaja Nawaz Sharif. Bhutto kuitenkin tarjosi Sharifille yhteistyötä, jotta maan poliittiset olot vakautuvat. Sharifin puolue liittolaisineen sai 2/3 enemmistön 217-paikkaiseen parlamenttiin. Bhutton kansanpuolue sai vain 17 paikkaa.

Autopommi Espanjassa

Voimakas autopommi räjäytettiin maanantaina San Sebastianissa Espanjan baskimaakunnassa. Räjähdys ei vaatinut ihmisuhreja, mutta aineelliset vahingot olivat huomattavat. Viranomaiset epäilevät räjäytystä baskiterroristijärjestö ETA:n työksi.

ILKKA AHTOKIVI
7.2.1997


OTSIKKOSIVULLE