BACK
Pääkirjoitus

Päätoimittaja Ilkka Ahtokivi
7.2.1997Presidenttipeliä

Presidenttipeli on suomalaisen politiikan erityinen harrastus. Kaikki sitä pelaavat, mutta kukaan ei tätä omalta kohdaltaan myönnä. Suomalaisten poliitikkojen ja tiedotusvälineiden innostus aiheeseen on perua ajalta, jolloin presidentti oli yksinvaltias, jolle lähes kaikki valta keskittyi.

Presidenttipeli on myös suomalaisen politiikan mieliselitys. Ehdokkaiden tai sellaiseksi kuviteltujen kaikkia lausumia tulkitaan pelin osiksi ikäänkuin ehdokkaaksi kuviteltu ei muuta miettisikään kuin valintansa varmistamista. Voihan toki ollakin, että jotkut menettelevät niin.

Verkkouutisetkin päätti tarttua tähän aiheeseen. Järjestimme kuvitteellisen kansanvaalin, jonka ensimmäisen kierroksen toteutti Suomen Gallup. Asetimme kunkin suuren puolueen ehdokkaaksi yhden henkilön, mutta jätimme mahdollisuuden äänestää myös muuta kuin nimettyä ehdokasta. Ehdokkaat valitsimme niistä, joita pidimme todennäköisimpinä.

Eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen (kok) oli ylivoimainen gallup-suosikki ja istuva presidentti Martti Ahtisaari tuli toiseksi. He pääsevät siis presidenttimittauksemme toiselle kierrokselle, jossa ehdokkaina ovat kaksi eniten ääniä saanutta.

Toisen kierroksen tulokset julkistamme Verkkouutisten seuraavassa numerossa, joka ilmestyy tuttuun tapaan ensi torstaina.

Samalla toivotamme ehdokas Uosukaiselle ja Ahtisaarelle riemukasta kampanjaviikkoa.

ILKKA AHTOKIVI


Uusi osoite

Verkkouutiset on siirtynyt uudelle domainille. Uusi osoite on http://www.verkkouutiset.fi/. Vanha osoite on kuitenkin edelleen voimassa.