Sähköpaimen7.2.1997Kauppa auki

Kiista kauppojen sunnuntaiaukiolosta on saanut eduskunnassa käsittämättömät mittasuhteet. Itse asia, hallituspuolueiden tekemien sopimusten noudattaminen, on unohtunut: hävinnyt kuin entisen miehen hohtimet kaivoon. Sähköpaimen ymmärtää hyvin sekä vastustajia että kannattajia. He vain eivät ole kertoneet todellisia motiivejaan - se Paimenen on nyt tehtävä.

Erilaiset nakkiputkanpitäjät ja bensakauppiaat vastustavat kauppojen sunnuntaiaukioloa henkeen ja vereen. Sen ymmärtää hyvin kun asioi tänä päivänä huoltoasemalla. Monessa kyläkaupassa on vaatimattomammat sapuskavalikoimat kuin kotikulman lyijyttömän jakelupisteessä. Ja uskovaisempaa kolmannen käskyn kunnioittajaa kuin bensakauppias saa hakea.

Viljelijäväestön eturyhmäpuolue SuoKusta vastustaa sunnuntaiaukioloa niin ikään. Heidän kannattajakuntansa asuinalueilla kaupat ovat olleet auki iät ajat juuri silloin kun asiakas tulee ostoksille. Muistan stadilaisena pikkukundina hämmästelleeni mummolan kaupassakäyntiä: kauppaan mentiin, kun jotain tarvittiin. Kellonajasta ja päivästä riippumatta. Vain kirkonmenojen aikaan uskovainen mummoni pysytteli poissa puodista.

Markettien miehet vaativat - ymmärrettävästi - että puljan on oltava aina auki. Jos kauppa vaikka kävisi. Kaupan ay-liiton vastustusta on vaikeampi selittää: toisihan aukiolo sunnuntaina puotipuksuille aika lihavan tilipussin 300 prosentin sunnuntailisineen. No, jos rahaa jo on...

Kirkon piispat ja papit ovat kuitenkin kauppakiistan pahimmat jeesustelijat. Ihmisten tappaminen - nälkään, tykeillä, pommeilla tai vaikkapa huumepiikeillä - ei pappispoppoota hetkauta. Kohtaa, johon vedota, ei Raamatusta ilmeisesti löydy. Mutta kolmannesta käskystä löytyy sovellettava ohje: muista pyhittää lepopäiväsi. Sunnuntaista ei siinäkään kohdassa puhuta mitään - käännösvirhe varmaan.

Yllätys ainakin Paimenelle oli Ylen tv-uutisten galluptulos, että peräti seitsemänkymmentä prosenttia kansalaisista vastustaisi kauppojen sunnuntaiaukioloa. Se kertoo Suomen aika yksipuolisesta yhteiskuntarakenteesta: 70 prosenttia kansalaisista on jeesustelevia maalaisliittolaisia bensa- ja/tai nakkikauppiaita. Ja tällä porukalla pitäisi vielä NATOon ängetä...


OTSIKKOSIVULLE