Uosukainen suosituin presidenttiehdokas
Verkkouutisten Suomen Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen (kok) olisi suosituin presidenttiehdokas, mikäli tasavallan presidentin vaalin ensimmäinen äänestyskierros järjestettäisiin nyt.


Tutkimuksessa tiedusteltiin: "Suomessa järjestetään vuonna 2000 tasavallan presidentin vaalit. Jos presidentin vaalit järjestettäisiin nyt ja ehdokkaina vaalin ensimmäisellä kierroksella olisivat seuraavat henkilöt, niin ketä äänestäisit?".

Vastaukset jakaantuivat seuraavasti:

  • Riitta Uosukainen 25 %
  • Martti Ahtisaari 17 %
  • Esko Aho 15 %
  • Elisabeth Rehn 14 %
  • Claes Andersson 3 %
  • Joku muu 7 %
  • Ei osaa sanoa 18 %

Uosukaisen kannatus oli suurin kokoomuslaisten keskuudessa (52 %) ja toiseksi suurinta vihreissä (31 %). Martti Ahtisaaren kannatus on suurinta SDP:n äänestäjien joukossa (42 %) ja toiseksi suurin vasemmistoliiton kannattajissa (20 %). Esko Aho saa kannatusta lähinnä vain keskustalaisilta (64 %). Claes Anderssonin kannatus keskittyy vasemmistoliiton äänestäviin (37 %), joista tosin lähes joka viides (19 %) ajattelee mielessään muuta listamme ulkopuolista ehdokasta. Elisabeth Rehn on erityisesti vihreiden suosiossa (26 %).

Kannatuksen keskittymät

"Vaalin toiselle kierrokselle selvinneiden" kannatukset keskittyivät seuraaviin ryhmiin:

Riitta UosukainenMartti Ahtisaari
Kokoomuksen kannattajat 52 %
Nuorsuomalaisten kannattajat 46 %
Yrittäjät 40 %
Ylempi keskiluokka 35 %
Opistotason tutkinto 34 %
Alemmat toimihenkilöt 32 %
Vihreiden kannattajat 31 %
Naiset 31 %
SDP:n kannattajat 45 %
Työttömät 23 %
Johtavassa asemassa 22 %
Ammattikoulu 22 %
Miehet 20 %
Työntekijät 20 %
Eläkeläiset 20 %
Vasemmistoliiton kan. 20 %

Uosukaisen kannatus on suurinta kokoomukseen ja nuorsuomalaisiin samaistuvien äänestäjien joukossa. Uosukainen on suosittu myös vihreiden kannattajakunnassa. Vastaavasti Ahtisaaren kannatus on korkeinta sosialidemokraattien äänestäjäkunnassa.

Positiivisimmin Uosukaiseen suhtautuvat yrittäjät ja ylempään keskiluokkaan itsensä samaistavat, sekä toimihenkilöt. Naisten piirissä Uosukaisen kannatus on selvästi suurempaa (31 %) kuin miesten (19 %). Ahtisaari saisi puolestaan enemmän ääniä miehiltä (20 %) kuin naisilta (14 %).

Aho kolmantena

Kolmanneksi suurinta kannatusta nauttii Suomen Keskustan Esko Aho (15 %) joka on miltei tasoissa Martti Ahtisaaren (17 %) kanssa. Ahon kannatus keskittyy hyvin selvästi keskustaa äänestäviin (64 %) ja maanviljelijöihin (55 %). Alhaisinta Ahon kannatus on työttömien joukossa (5 %).

Suomen Gallup Oy on toteuttanut tutkimuksen Suomi-Kanavalla 31.1.-4.2.1997 välisenä aikana. Tutkimukseen vastasi 1.346 vastaaja, jotka edustavat 17-70 vuotta täyttänyttä väestöä poislukien Ahvenanmaa.

Verkkouutisten tilaaman kaksiosaisen mielipidemittauksen toinen osa valmistuu viikon kuluttua.

ILKKA AHTOKIVI
7.2.1997


OTSIKKOSIVULLE