Helmut Kohlin vaikutusvalta yllätti Niinistön

EU:n konservatiivit pitävät työttömyyttä rakenteellisena



EU-maiden konservatiivipuolueet pitävät unionin 18 miljoonan ihmisen työttömyyttä rakenteellisena ongelmana, joka ei ratkea pelkästään talouskasvun avulla.


Euroopan kansanpuolueen EPP:n puoluekokouksessa Toulousessa Etelä-Ranskassa löydettiin yksimielisyys työttömyyden vähentämisen suuntaviivoista, vaikka useiden maiden toivomia selkeitä tavoitteita ei halutakaan määritellä.

EPP:n kokouksen työllisyystyöryhmässä istunut kokoomuksen puoluesihteeri Maija Perho sanoi maanantaina, että konservatiivipuolueiden aika yleisellä tasolla olevat tavoitteet eivät juuri eroa Suomen työllisyyspolitiikan tavoitteista. Yhtenä keinona vaaditaan työelämän joustoja, mutta samalla painotetaan sopimista työmarkkinoilla.

Perhon mukaan varsinkin saksalaiseen kristillisdemokraattiseen perinteeseen liittyy vahva sosiaalinen vivahde. Joskus se on hänen mielestään vahvempi kuin Suomessa käytännön politiikassa.

EPP päättää työllisyyskannanotostaan tiistaina. Maanantain kokouksissa pohdittiin vielä sitä, tarvitaanko välttämättä koko Euroopan laajuista työllisyyspolitiikkaa ja siinä selviä ja sitovia suuntaviivoja.

Osa haluaa keskiarvotavoitteen

Osa konservatiivijohtajista haluaisi EMU-kriteerien tapaisen tavoitteen, joka olisi keskiarvo kolmen parhaiten työllisyyttään hoitaneen maan tuloksista.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Sauli Niinistö totesi sunnuntaina EPP-läisten pääministerien ja pääministerien sijaisten kokouksen jälkeen, että työllisyys on monivivahteisempi asia kuin EMU. Niinistö ei Suomen linjan mukaisesti kannattanut määrällisiä tavoitteita.

EU-puheenjohtajamaa Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker sanoi maanantaina, että konservatiivit ovat yhtä mieltä tavoista hoitaa työttömyysongelmaa. Hän mukaansa yritysten perustamista olisi helpotettava, jolloin saataisiin uusia työpaikkoja.

Juncker korosti kansallisten ohjelmien ja niiden EU-tasolla tapahtuvan seurannan tärkeyttä. Esimerkiksi työaikakysymykset kuuluvat hänen mielestään jäsenvaltioille.

Oppia parhailta mailta

EPP:n työllisyyskannanoton luonnoksessa puhuttiin parhaiten työllisyyttään hoitaneiden politiikan käyttämistä strategisina suuntaviivoina. Kokouksessa aiheutti keskustelua se, viitattaisiinko samassa yhteydessä myös EU-komission esittämiin tavoitteisiin, jotka koskevat työttömyysastetta, työllisyysastetta ja uusien työpaikkojen määrää.

Konservatiivipuolueiden esittämät käytännön toimet koskevat mm. työvoimakustannusten alentamista, työmarkkinoiden sääntelyn vähentämistä, itsensä työllistämisen helpottamista ja sosiaaliturvan väärinkäytösten estämistä. Kannanottoluonnoksessa korostettiin, että 20.-21. marraskuuta pidettävän EU:n ylimääräisen työllisyyshuippukokouksen on viestitettävä, että jäsenvaltiot aikovat ratkaista työttömyysongelman sekä kuinka ne aikovat sen tehdä.

Kohlin vaikutusvalta yllätti Niinistön

Saksan liittokanslerin Helmut Kohlin vaikutusvalta yllätti Niinistön, joka osallistui sunnuntaina Toulousessa EU:n konservatiivipuolueiden minihuippukokoukseen.

Pääministerin sijaisen asemassa Niinistö osallistui keskusteluihin yhdessä Kohlin sekä Italian, Belgian ja Luxemburgin pääministerien, Espanjan ja Itävallan varapääministerien sekä EU-komission puheenjohtajan Jacques Santerin kanssa.

- Kun Kohl ilmestyy kokoukseen kuin kokoukseen, hänen äänensä kuuluu. Hivenen se on minutkin yllättänyt, Niinistö sanoi maanantaina.

Niinistön mielestä Kohlin voimakkaan henkilökohtaisen vaikutuksen taustalla on Saksan johtajuuden lisäksi se, että hän on ikäpolvensa viimeinen edelleen politiikassa mukana oleva eurooppalaisuuden rakentaja.

Kohl julisti sunnuntai-iltana Toulousessa eteläranskalaisille konservatiivien kannattajille olevansa saksalainen eurooppalainen ja eurooppalainen saksalainen.

Keskustelunaiheet ovat sisäpolitiikkaa

Kokoomus on yksi jäsen EU-maiden konservatiivien ja kristillisdemokraattien muodostamassa Euroopan kansanpuolueessa EPP:ssä. Puolue perustettiin 1970-luvun lopulla ensimmäisiä suoria EU:n parlamentin vaaleja varten.

Pääosin EPP:n toiminta keskittyykin europarlamenttiin, mutta parin vuoden välein pidettävissä puoluekokouksissa keskusteluihin osallistuvat myös kansalliset puolueet.

Niinistön mielestä puolueyhteistyössä EU:n sisällä ei ole enää kyse kansainvälisestä yhteistyöstä, vaan yhä enemmän käsitellään sisäpoliittisia kysymyksiä. Toulousen kokouksen asialistalla olivat EU:n tämän hetken kuumimmat aiheet eli työllisyys ja unionin laajentuminen.

Eurooppalaisten sisarpuolueiden näkemyksille on käyttöä kotimaassakin. Niinistön mukaan hän ja pääministeri Paavo Lipponen (SDP) tapaavat vaihtaa mielipiteitä siitä, mitä mieltä eri eurooppalaiset vaikuttajat ajattelevat asioista.

Sosialistien rivit vähemmän yhtenäiset

Niinistö arvioi, että konservatiivien on helpompi kuin sosialistien löytää yksimielisyys tulevan esimerkiksi tulevan EU:n työllisyyshuippukokouksen tavoitteista. Ranskan nykyisen hallituksen esitykset esimerkiksi työajoista eivät kelpaa Britannian työväenpuolueelle.

Tosin EPP:n riveistä puuttuvat Britannian konservatiivit. Nämä ovat vaalitappionsa jälkeen ottaneet etäisyyttä EU:hun. Niinistön mielestä brittikonservatiivien on katsottava, millä paikalla he ovat poliittisella kartalla. Hän huomauttaa, että EPP:n oikealla puolellakin on tilaa.

Britannian konservatiivit ovat kylläkin mukana Euroopan demokraattisessa unionissa EDU:ssa, joka on EPP:tä löyhempi puolueliittoutuma. EDU:hun kuuluu myös entisten sosialistimaiden konservatiivisia ja kristillisdemokraattisia puolueita, joskin puoluekenttä on niissä maissa osin aika elävässä tilassa.

Kokoomuksen lähimmät yhteistyökumppanit löytyvät Niinistön mukaan Ruotsista ja Itävallasta. Ruotsin moderaattien ja Itävallan kansanpuolueen kanssa ajatellaan samantyyppisesti mm. ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

STT-IA
11.11.1997


POLITIIKKA -SIVULLE