Viikonlopun poliittiset puheet


Heinonen muuttaisi valtionosuuksien leikkausmallia

Opetusministeri Olli-Pekka Heinonen (kok) haluaisi muuttaa valtiovarainministeriön kaavailemaa kuntien valtionosuuksien leikkausmallia. Heinonen sanoi sunnuntaina Turun Sanomien ja Savon Sanomien haastattelussa hyväksyvänsä kuntien yhteisöverotukseen liittyvät leikkaukset, jos leikkaustapaa muutetaan ministeriön esittämästä.

Heinosen mielestä valtionosuuksiin puuttumisen sijasta järkevämpää olisi puuttua suhteeseen, jolla veron tuotto jaetaan kuntien ja valtion kesken. Vaadittu 350 miljoonaa markkaa voitaisiin Heinosen mielestä saada kokoon muuttamalla yhteisöveron jakosuhdetta. Nyt kunnat saavat yhteisöveron tuotosta 44,8 prosenttia, valtio 50 ja seurakunnat 5,2 prosenttia.

- Mahdollisuuksia on moniakin. Yksi on, että muutetaan tuoton osalta kuntien ja valtion välistä jakosuhdetta. Se olisi järkevämpi ratkaisu, koska se kohdistuu kuntiin, jotka veron kasvusta ovat hyötyneetkin, Heinonen sanoi.

Valtiovarainministeriön suunnitelmien mukaan kuntien yhteisöveron tuotosta kerättäisiin 350 miljoonaa markkaa puolittamalla kuntien valtionosuuksien indeksitarkistukset. Ministeriö on perustellut puolitusta yhteisöveron lisääntyneellä tuotolla.

Suunnitelma on pidetty epäoikeudenmukaisena, koska siinä rahaa otettaisiin myös niiltä kunnilta, joiden yhteisöveron tuotto ei ole kasvanut. Leikkaussuunnitelma on herättänyt runsaasti arvostelua mm. kuntaliiton ja ammattiliittojen keskuudessa. Myös hallituspuolueiden edustajat ovat kritisoineet leikkauksia.


Lehikoinen: AKT ryhtyy boikotoimaan sopimuksia rikkovia yrityksiä

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ryhtyy boikotoimaan yrityksiä, joissa ei noudateta työsopimuksia tai joissa käytetään mm. pimeää työvoimaa. AKT:n puheenjohtaja Kauko Lehikoinen sanoi sunnuntaina Kemissä, että niin kansallisessa kuin myös kansainvälisessä autoliikenteessä on laman jäljiltä tilanne, jossa nk. mukavuuslippuautot ovat sotkemassa normaalia kilpailua.

- AKT tulee kohdistamaan boikottitoimia niitä villejä yrityksiä kohtaan, joissa kuljettajat eivät saa työehtosopimuksien mukaisia työ- ja palkkaehtoja tai yrityksissä on pimeätä työvoimaa tai eläke- ja muut sosiaaliturvamaksut eivät ole kunnossa, Lehikoinen sanoi.

Käytännössä boikotti tarkoittaa Lehikoisen mukaan sitä, että varastoissa, terminaaleissa ja satamissa ei käsitellä niiden yritysten lasteja, joilla asiat eivät ole sopimusten ja lakien edellyttämässä kunnossa. Elokuun puolivälissä alkavat boikotit koskevat yli sataa yritystä.


Lipponen: Budjettiriihen ongelmat paljon pienempiä kuin tähän asti

Pääministeri Paavo Lipponen (SDP) arvelee valtion ensi vuoden tulo- ja menoarvion työstämisen sujuvan suuremmitta vaikeuksitta. Pieksämäellä lauantaina vieraillut hyväntuulinen pääministeri ei usko kuumaan budjettiriiheen tänä kesänä.
- Budjettiriihen ongelmat ovat paljon pienempiä kuin tähän asti. Tästä tilanteesta kyllä selvitään, hän vakuutti.

Ensi vuoden budjetin loppusumma tulee leikkausten jälkeen ilmeisesti olemaan noin 188 miljardia markkaa. Supistukset kohdistuvat ennen kaikkea rakentamiseen, koska aikomuksena on siirtää eräitä rakentamisen menoja tuleville vuosille.

Lipponen perustelee menettelyä suhdannesyillä. Hän puolusti rakentamismenojen leikkaamista, mutta ei tarkoin yksilöinyt missä muualla kuin pääkaupunkiseudulla rakentamista hillitään.
- Rakentamisessa on ylikuumenemisen merkkejä pääkaupunkiseudulla. Budjetin yhteydessä annetaan ohjeet siitä, missä karsitaan rakentamisen menoja. Menettelyllä halutaan ennalta ehkäistä mahdollista ylikuumenemista rakennusalalla, Lipponen sanoi.

Lipponen ja valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok) keskustelivat perjantaina kuntaliiton johdon kanssa mm. valtionosuuksien lisäleikkauksista. Pääministerin mukaan neuvottelut sujuivat hyvässä hengessä.
- Hallitus ottaa kuntaliiton esitykset huomioon budjetin teon yhteydessä, Lipponen lupasi.

Lipposen mukaan yhteisöveron perusteet ovat vanhalta ajalta. Hän lupailikin veron tuoton jakoon muutoksia. Lipponen väläytteli mahdollisuutta, että indeksitarkistus palautettaisiin ainakin jossain muodossa.
- Tämän vuoden loppuun mennessä yhteisöverosta on tarkoitus saada esitys aikaan, pääministeri sanoi.


Perho: Kunnat työllistämään

Kokoomuksen puoluesihteerin Maija Perhon mielestä kuntien olisi ryhdyttävä vakinaistamaan sellaisia määräaikaisia ja työllistettävien hoitamia työsuhteita, jotka joka tapauksessa tarvitaan palvelujen laadun ja riittävyyden takaamiseksi.

Perho sanoi lauantaina Saarijärvellä, että kuntien on lähdettävä ennakkoluulottomasti kokeilemaan erilaisia lyhennettyihin työaikamalleihin perustuvia sovellutuksia.

- Palvelujen parantuminen ja tuottavuuden lisäys tuovat kunnalle suuremman hyödyn kuin työajan lyhentämisestä ja lisätyövoiman palkkaamisesta aiheutuneista kustannuksista voidaan katsoa syntyneen, Perho sanoi.


Väyrynen: EMU johtaa yhteiseen verotukseen

Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen on huolissaan EU:n talous- ja rahaliiton talousvaikutuksista. Väyrysen mukaan EMU merkitsee pitkällä aikavälillä jäsenmaiden verotuksen harmonisointia.

Väyrynen arvioi perjantaisen Lapin Kansan kolumnissaan, että rahaliitossa vauraus, työpaikat ja väestö keskittyvät Keski-Euroopan ydinalueille, mutta syrjäiset maat ja seudut kärsivät kasvavasta työttömyydestä ja muuttoliikkeestä.


Keskusta päättää EMU-kannastaan syyskuussa

Suurin oppositiopuolue Suomen Keskusta on päättänyt pitää ylimääräisen puoluekokouksen syyskuun lopulla. Keskustan on määrä ilmaista kokouksessa kantansa Suomen liittymisestä Euroopan talous- ja rahaliittoon.

Kokouksen ajankohta on aiemmin herättänyt puolueen sisällä kiistelyä. Sanomalehti Ilkan mukaan keskustan puoluehallituksen työvaliokunta hyväksyi torstaina yksimielisesti kokouksen ajankohdaksi 28.9.


RKP haluaa työttömät töihin

Ruotsalaisen kansanpuolueen eduskuntaryhmä on valmis kiristämään työttömien velvollisuutta ottaa vastaan työtä. Ryhmä korosti perjantaina Helsingissä kesäkokouksessaan, että yksipuolinen panostaminen "porkkanoihin" eli etuuksiin sopii huonosti yhteen tiukkoja budjettiraameja koskevien vaatimusten kanssa.

Ryhmänjohtaja Eva Biaudet'n mukaan RKP:llä ei ole asiassa tarjota valmista mallia, mutta viitteitä voidaan saada esimerkiksi Tanskassa noudatettavasta käytännöstä. Ryhmä kytkisi hankkeen samaan nippuun toimeentulo- ja asumistukea koskevien päätösten sekä koulutusvakuutusta ja työvoimapalvelujen uudistamista koskevien budjettiratkaisujen kanssa.

Koonnut: IA
11.8.1997


POLITIIKKA -SIVULLE