Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti


Ihalainen ei hyväksy valtionapuleikkauksia

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen ei hyväksy valtiovarainministeriön aikeita leikata budjetin yhteydessä kuntien valtionapuosuuksia. Ihalainen pitää Helsingin Sanomien haastattelussa tärkeänä, ettei moneen kertaan sovittuja valtionosuuksia enää leikata.

- Veronkevennysten rahoitusta ei voida rakentaa keskeisiä hyvinvointipalveluita ja sosiaaliturvaa lisäleikkaamalla, Ihalainen sanoo. Ihalaisen mielestä jopa valtionapujen nosto saattaisi olla aiheellista, jos kunnat menettävät verotulojaan. Näin saattaa käydä jos kunnallisveron ansiotulovähennystä nostetaan budjetin yhteydessä.

Myös STTK:laisen hoitoalan ammattijärjestön Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola (kok) on tuominnut kuntien valtionapuleikkaukset ja viitannut mahdollisuuteen, että Tehy voisi jäädä tulopoliittisen ratkaisun ulkopuolelle, jos leikkausajatuksista ei luovuta.


Halonen: YK vahvemmin mukaan miinaneuvotteluihin

Ulkoministeri Tarja Halonen vaatii YK:ta osallistumaan entistä vahvemmin maamiinaneuvotteluihin. Halosen mukaan maamiinojen kieltosopimuksesta saadaan vasta sitten uskottava, jos kaikki miinoja käyttävät ja tuottavat maat osallistuvat siihen.

Suomen kanta on, että YK:n alainen Geneven aseidenriisuntakonferenssi olisi paras paikka kieltoneuvotteluiden käymiseen. Konferenssi on Suomen aloitteesta asettanut selvitysmiehen edistämään neuvotteluja.

Ulkoministeri Halonen toivoo, että Geneven neuvottelut saataisiin täydentämään niin kutsuttua Ottawan prosessia, jonka piirissä joukko maita aikoo luopua maamiinoistaan jo tänä vuonna.


Norrback kritisoi Seppäsen ja Auran EMU-lausuntoja

Eurooppaministeri Ole Norrbackin mielestä jotkut poliitikot maalavat täysin sepitettyjä uhkakuvia EU:n talous- ja rahaliitosta EMU:sta. Norrback viittasi RKP:n työvaliokunnassa europarlamentaarikko Esko Seppäseen ja liikenneministeri Matti Auraan.

Norrbackin mukaan Seppäsen väitteellä, jonka mukaan jäämme ilman useita pyhäpäiviä liittyessämme EMU:un, ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Norrback pitää "mielikuvitustuotteena" myös Auran näkemystä, jonka mukaan emme enää tarvitse ruotsinkielen taitoja, jos Suomi menee EMU:un.


Kokoomus ei kannata työttömien kannustusrahaa

Kokoomuksen ministeriryhmä ei kannata työvoimaministeriössä valmisteltua uudistusta, jonka mukaan työhön aktiivisesti hakeutuvalle pitkäaikaistyöttömälle maksettaisiin erityistä kannustusrahaa. Hanke on myös karsittu ministeriön budjettiesityksestä valtiovarainministeriön kanssa käydyissä neuvotteluissa.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö arvioi kokoomuksen ministeriryhmän kokouksessa Turussa, ettei työpaikan hakemiseen tarvita yhteiskunnan erikseen tarjoamaa palkintoa.


Lundh: Indeksiehto tulosopimukseen

SAK:lainen Metallityöväen Liitto haluaa syksyn tulosopimukseen indeksiehdon. Liiton puheenjohtaja Per-Erik Lundh sanoi tiistain Demarin haastattelussa, että indeksiehto pitäisi saada mukaan siltä varalta, että kysyntäinflaatio karkaa käsistä.
- Tupo-puolella tärkein toive on se, että inflaatio pysyy kurissa eli sopimukseen pitäisi saada indeksiehto, koska kysyntäinflaation kehityksestä ei ole varmuutta.

Lundhin mukaan Metallityöväen liitto on valmis maltilliseen tuloratkaisuun. Hän uskoo kuitenkin, että laaja tuloratkaisu jää syntymättä, jos Paperiliitto toteuttaa uhkauksensa jäädä tupon ulkopuolelle.

- Silloin tuskin kukaan lähtee mukaan, Lundh arvioi. Lopullisen kantaansa tupoon Metalliliitto ilmaisee vasta myöhemmin kun on nähtävissä miten muut isot SAK:n ammattiliitot suhtautuvat asiaan.


Kahri: Tulosopimukseen ei tarvita indeksiehtoa

Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton TT:n varatoimitusjohtaja Tapani Kahri suhtautuu penseästi ajatukseen syksyn tulosopimukseen liitettävästä indeksiehdosta. Kahri sanoi torstaisen Demarin haastattelussa, että matalan inflaation talouspolitiikka on tehnyt indeksiehdot tarpeettomiksi.

- Matalan inflaation politiikassa indeksiehdot ovat käyneet ja käyvät yhä enemmän tarpeettomiksi, Kahri arvioi.

Koonnut: IA
7.8.1997


POLITIIKKA -SIVULLE