Leikola: Keulakuvapresidentin asema ei kiinnosta menestyviä poliitikkoja

Valtaoikeudet puhuttavat



Professori Anto Leikola epäilee, että menevillä ja menestyvillä poliitikoilla ei ole kiinnostusta presidentiksi, jos siitä tulee keulakuvamainen edustusvirka. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Ville Itälä taas vaatii roimia leikkauksia presidentin sisäpoliittisiin valtaoikeuksiin.


- Jos presidentistä tehtäisiin Skandinavian kuninkaiden kaltainen edustushenkilö, jolla ei olisi todellista valtaa päättää mistään tärkeästä eikä paljon vähemmänkään tärkeästä, olisi samantekevää mistä puolueesta hän on kotoisin, arvioi professori Anto Leikola kolumnissaan Vihreässä Langassa.

Leikolan mielestä pelkän keulakuvan valintaan ei tarvittaisi kansanäänestystä vaalikampanjoineen kaikkineen. Ei siihen tarvittaisi edes presidenttipeliä.

Porvari ja sosialisti ovat Leikolan mielestä aikansa eläneitä nimityksiä, joilla on hyvin vähän tekemistä maailman todellisuuden kanssa. Edistyksellisyys ja taantumuskin mitataan Leikolan mukaan nykyisin sillä, kuka tosissaan haluaa säilyttää maailman ekologisesti terveenä ja kuka ei tästä piittaa.

Leikolan mielestä tuntuu vähän turhanaikaiselta ajatus, että vihreillä välttämättä pitäisi olla oma presidenttiehdokas.
- Olipa tämä ehdokas kuka tahansa, hänen läpimenonsa mahdollisuudet olisivat varsin vähäiset.

- Kysymyshän on tasavallan presidentin valinnasta eikä jonkin sanoman julistamisesta presidentinvaalin varjolla. Olisiko nyt vihreiden sorruttava moiseen haiskahtavaan temppuun, Leikola kysyy.

Leikola muistuttaa, että ympäristöpolitiikka on enimmiltä osiltaan hallituksen ja eduskunnan varassa, ainakin milloin ne eivät joudu nöyrinä tyytymään Brysselin päätöksiin.

Vihreiden kannattaisi Leikolan mielestä kannattaa useitakin eri ehdokkaita.
- Pääasia että valituksi tulee hyvä ja pätevä ja mahdollisimman vihertävä mies tai nainen.

Leikola muistuttaa, että todellisuudessa Suomessa on presidenttipeli ollut aina meneillään Kekkosen ajoista asti. Leikolasta on merkillistä, että presidenttipeliä näyttävät pelaavat nekin puolueet, joiden mielestä presidentin valtaa olisi rajusti kavennettava.

Itälä: Presidentin sisäpoliittisia valtaoikeuksia karsittava

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Ville Itälä sen sijaan vaatii roimia leikkauksia presidentin sisäpoliittisiin valtaoikeuksiin.

Itälä sanoi maanantaina Turun Sanomien haastattelussa, että valtaoikeuksia olisi karsittava vielä Nikulan valtiosääntökomitean esityksiä voimakkaammin. Karsimista voisi Itälän mukaan löytyä esimerkiksi nimitysoikeuksista, lakien antamisesta ja pääministerin valinnasta.

Itälä patistaa myös presidentti Martti Ahtisaarta esiin valtiosääntökysymyksessä. Asialle olisi eduksi, jos presidentti ilmoittaisi tukevansa tällaista parlamentaarista muutosta, sanoi Itälä.

Myös SDP:ssa harrastusta vallan vähentämiseen

Myös SDP:ssa on ilmennyt harrastusta leikata presidentin valtaoikeuksia. Aiemminhan valtaoikeuksien leikkaus oli SDP:lle aito opinkappale, mutta pari demaripresidenttiä on hillinnyt valtaoikeuksien rajoittamishaluja. Ymmärrettävästi myös istuva presidentti Ahtisaari on jarrutellut valtaoikeuksien rajaamista.

SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Jukka Mikkola oli kuitenkin vajaa pari viikkoa sitten valmis leikkaamaan valtaoikeuksia vielä Nikulan valtiosääntökomitean esityksiä reippaammin. Mikkola sanoi Turun Sanomien haastattelussa (26.7.), että eduskunnan asemaa voitaisiin korostaa presidenttiin nähden esitettyä enemmän. Mikkola arvioi kuitenkin, että Nikulan komitean esityksillä on parhaat toteutumismahdollisuudet.

- Olen sitä mieltä, että presidentin valtaoikeuksien supistamisessa olisi voitu mennä hiukan Nikulan komiteaa rohkeampaankin suuntaan. Eduskunnan yleistä asemaa olisi voinut korostaa presidentin asemaan nähden hallituksen muodostamisessa ja muutenkin, Mikkola hahmotteli.

- Tässä täytyy hyväksyä sellainen vaihtoehto, jonka taakse tulee niin selvä enemmistö, että se toteutuu. Nikulan komitealla on nämä edellytykset. Sen läpimenon mahdollisuudet ovat paremmat kuin millään muulla vaihtoehdolla, Mikkola arvioi.

Aiemmin mm. sosiaalidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja on asettunut presidentin valtaoikeuksien tiukan karsimisen kannalle.

STT-IA
8.8.1997


POLITIIKKA -SIVULLE