Viikonlopun poliittiset puheet


Lipponen: Veroratkaisujen edistettävä naisten työllisyyttä

Pääministeri Paavo Lipponen odottaa naisten työllisyyden parantuvan talouden kohenemisen ja kotimarkkinoiden elpymisen myötä. Tulevissa talouspoliittisissa ratkaisuissa on kuitenkin vielä tekemistä naisten työllisyyden parantamiseksi; palvelutyöpaikkojen syntyä on edistettävä muun muassa verotuksen keinoin, Lipponen sanoi sunnuntaina.

- Pienipalkkaisten verotuksen keventämistä on jatkettava ja selvitettävä niin työnantajamaksun kuin arvonlisäveron muutosedellytyksiä, Lipponen sanoi.

Yleistä veronlaskua Lipponen ei luvannut. Pääministeri totesi, että veronkevennykset on rahoitettava siirtämällä verotuksen painopistettä, jotta valtiontalous ja sosiaaliturvarahastot saavat tulonsa turvattua.


Ihalainen peräsi maltillista tupoa

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen toivoi maltillista ja kaksivuotista jatkoa tammikuussa päättyvälle tupolle. Meni Suomi rahaliittoon tai ei, jatkossa on pidettävä inflaatio alhaalla, Ihalainen sanoo Forssan Lehden haastattelussa sunnuntaina.
- Nyt ei saa tärvellä työllistämisen edellytyksiä liian kovilla palkankorotusvaatimuksilla, Ihalainen toppuuttelee.

Hän myöntää, ettei ole lainkaan varmaa, päästäänkö laajaan tuporatkaisuun. Jotkut jäsenliitot haluavat osingolle alansa menestyksestä. Toisaalta työnantajat ovat Ihalaisen arvion mukaan nähneet työmarkkinarauhan arvon nyt meneillään olevan tupon aikana.

Ihalainen pitää todennäköisenä, että Suomi liittyy talous- ja rahaliittoon, mutta muistuttaa ehdoista joita SAK asettaa. - Nimellispalkkoihin, yleissitovuuteen ja työtaisteluoikeuteen ei saa puuttua. Lisäksi tarvitsemme puskurirahastoja mahdollisia kriisitilanteita varten, Ihalainen muistuttaa.


Kangasniemi vaatii Akavaa muuttamaan linjaa

Opetusalan ammattijärjestö OAJ harkitsee eroa akateemisten keskusjärjestöstä Akavasta. OAJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi (kok) sanoi sunnuntaina Turun Sanomien haastattelussa, että Akava ei ole tarpeeksi hyvin ajanut julkisen alan työntekijöiden etua.
- Sataprosenttisen varmaa on, että jos muutosta ei tapahdu, niin nykymeno ei jatku. Haemme silloin muita malleja ja teemme jotakin, Kangasniemi sanoi.

Asiasta keskustellaan ensi viikolla OAJ:n valtuustossa. Kangasniemen mukaan opettajat todennäköisesti pyrkivät edelleen tiivistämään yhteistyötään yli keskusjärjestörajojen, STTK-laisten liittojen ja terveydenhuoltoalan Tehyn kanssa.

Kangasniemi on Akavan ensimmäinen varapuheenjohtaja, ja on useasti ennenkin arvostellut järjestön toimintaa kalliiksi ja tehottomaksi. Kangasniemen mukaan OAJ ei saa jäsenmaksuilleen Akavalta riittävästi vastinetta.

Hänen mielestään jäsenmaksut jaetaan epäoikeudenmukaisesti, kun sadan markan maksusta 70 markkaa menee emo-Akavalle, ja vain 30 markkaa Akavan julkisen sektorin neuvottelujärjestölle, Akava-JS:lle.

OAJ:n ja Akavan entinen puheenjohtaja Voitto Ranne on huolissaan kärhämästä.
- Tässä on meneillään Akavan alasajo, Ranne sanoo Turun Sanomille.

Ranne torjuu ajatuksen STTK-kytkennästä. Kouluneuvos Ranne epäilee, ettei opettajien kannata liittyä keskusjärjestöön, jonka useimpien jäsenliittojen palkkataso on opettajien palkkoja alempi. Akavan 330 000 jäsenestä noin kolmannes on OAJ:n jäseniä. OAJ on Akavan suurin jäsenliitto.


Taina: Maastricht voi johtaa yhteiseen puolustukseen

Puolustusministeri Anneli Tainan mukaan Maastrichtin sopimus saattaa johtaa tulevaisuudessa EU:n yhteiseen puolustukseen. Puolustusministeri esitti näkemyksiään Maastrichtin sopimuksesta toisena Eurooppa-päivänä Tampereella.

- Suomen liittyminen EU:hun oli selvä kannanotto. Valitsimme paikkamme Euroopan demokraattisten markkinatalousmaiden joukossa. Olemme jäsenyyden myötä sitoutuneet puolustamaan EU:n yhteisiä arvoja, Taina tulkitsee hallituksen tekemiä sopimuksia.

Yhteiset puolustusvoimat ovat Tainan mukaan vielä etäällä tulevaisuudessa, mutta erityisesti kriisinhallinnassa Euroopan maiden yhteistoiminta tiivistyy.

Tainan mielestä Suomi pääsee integraation ja varsinkin rahaliiton myötä Euroopan ytimeen.
- EMU:n osalta tilanne on Suomen kannalta selkeä. EMU:ssa mukana olo merkitsee selvää etua taloudellemme, Taina lupasi.

Puolustusministerin mielestä Suomen kaltaisen pienen maan etujen mukaista on olla Euroopan integraation ytimessä.
- On parempi olla Euroopassa äänivaltainen toimija kuin äänivallaton sopeutuja, Taina sanoi.


Paasio arvosteli työllisyyspolitiikkaa

SDP:n europarlamentaarikko Pertti Paasio arvosteli Suomen työllisyyspolitiikkaa, kun hän puhui Turussa Työttömien eurooppalaisen marssin Suomen päätapahtumassa. Hän sanoi, ettei valtion oikea käsi tiedä, mitä vasen tekee.

Paasio totesi, että tämä koskee erityisesti suhtautumista julkisiin palveluihin, joita on liian kevyin perustein yksityistetty. Hän arvioi, että koko julkisten palvelujen käsite uhkaa joutua horjuvalle pohjalle.

- Näin on käymässä muun muassa postitoimintaa ja tienrakennusta koskevien suunnitelmien kohdalla. Ei voi olla oikein, että työttömyyden torjunnan tärkeimmäksi tehtäväkseen ottanut valtiovalta tekee ratkaisuja, jotka todellisuudessa saattavat merkitä työpaikan menetystä tuhansille.

Paasio katsoi, että korkea ja paheneva työttömyys vaarantaa selvästi EU:n yleistä hyväksyttävyyttä jäsenmaiden kansalaisten keskuudessa.
- On siis myös koko unionin edun mukaista ottaa työttömyys aiempaa selvemmin yhteiseksi asiaksi. Tällä hetkellä ongelma nähdään liiaksi vielä kunkin jäsenmaan omana ongelmana, Paasio tähdensi.


Pulliainen: Kansalaisraha EMU-puskuriksi

Keskustelu puskurirahastoista osoittaa, ettei talous- ja rahaliittoon luoteta, sanoi vihreän liiton varapuheenjohtaja Erkki Pulliainen lauantaina Haapajärvellä. Pulliainen tarjosi puskureita parempana vaihtoehtona valtion luomaa kansalaisrahajärjestelmää. Se on hänen mukaansa ainoa turvaverkko, joka edes ehditään luoda ajoissa.

- Rahastot pitäisi olla jo, ja erityisesti pitäisi olla tiedossa kuinka ne rahoitetaan. On utopiaa uskoa, että ulkomaalaisomistukseen luovutetut suuryhtiömme noin vain ne rahoittaisivat, Pulliainen sanoi.

Kansalaisrahajärjestelmästä olisi hyötyä myös, jos EMU-hanke koko Euroopan onneksi kaatuu, Pulliainen hehkutti.

Koonnut: IA
12.5.1997


POLITIIKKA -SIVULLE