”Hermostunut keskusta yrittää maalata katastrofia”

Lipponen rökitti keskustaa



Oppositio arvosteli välikysymyksessään hallitusta siitä, että se ei ole kehittänyt maan eri osia tasapuolisesti, vaan päinvastoin lisää toimillaan eriarvoisuutta. Pääministeri Paavo Lipponen torjui jyrkästi keskustan arvostelun. Lipposen mielestä oppositio yrittää vain maalata katastrofia tilanteessa, jossa talous kasvaa ja työttömyys laskee.


Pääministeri Lipponen vastasi tiistaina keskustan välikysymykseen syyttämällä oppositiota katastrofin maalailusta. Lipponen näki välikysymyksen taustalla opposition hermostumisen, kun talous on kasvussa ja työttömyyden lasku lähellä puolittumisen uraa.

- Tähän tilanteeseen keskusta yrittää maalata katastrofia, Lipponen latasi heti välikysymyskeskustelun aluksi.

Pääministeri ja keskustaoppositio olivat täysin eri mieltä siitä, mistä vilkastunut muuttoliike johtuu. Keskustan ryhmäjohtaja Aapo Saari sanoi, että hallituksen leikkaukset iskevät kipeimmin juuri heikoimmilla alueilla.

Saaren mielestä hallitus on kiihdyttänyt keskittymistä, vaikka sen pitäisi toimia juuri päinvastoin markkinavoimien vastapainona. - Suomessa on käynnissä voimistuvan muuttoliikkeen ja kasvavan eriarvoisuuden kierre, Saari sanoi.

Pois ahdistavasta yksipuolisuudesta

Lipposen mielestä ihmisiä ei pakota pois maalta peruspalvelujen puute, vaan se, että keskuksissa on paremmin työtä tarjolla ja ihmisille virikkeellisempi ympäristö.

Keskustan riveissä kävi närkästynyt kohahdus, kun Lipponen arveli, että maalta muuton taustalla on työnhaun ohella nuorten halu päästä pois usein ahdistavan yksipuolisesta - mm. poliittisesta tai uskonnollisesta - kulttuurista henkisesti avarampaan maailmaan.

Pääministerin arvio keskustan kolmannesta välikysymyksestä oli tutun tyly. Lipposen mielestä se jatkaa opposition unohtamisen ja kaunaisuuden linjaa.

Lipponen sanoi, että keskusta elää nyt aivan kuin taloudessa ja työttömyydessä ei olisi tapahtunut niitä mullistuksia, jotka koettiin edellisen hallituksen aikana.
- Välikysymys näkee kauhuja kaikkialla, mutta ei kykene esittämään muuta vaihtoehtoa kuin että vääristä leikkauksista on luovuttava, Lipponen huomautti.

Keskustan Saari vastasi, että viimeinen vaihtoehto tarjottiin vain vähän aikaa sitten hallituksen kaksivuotispäivänä.

Lipponen haki tukea EMU-raportista

Lipponen torjui keskustan syytökset maan jakamisesta kahtia ja kansalaisten eriarvoisuuden lisäämisestä ylimalkaisina ja perusteettomina. Pääministeri haki tukea tiistaina julkistetusta EMU-raportista, jonka mukaan niin henkilöiden, kotitalouksien kuin suuralueidenkin väliset tuloerot ovat pysyneet suhteellisen pieninä paitsi normaalioloissa myös laman aikana.

Samaan asiantuntijaraporttiin tukeutuen Lipponen torjui myös välikysyjien väitteen siitä, että mahdollisen EMU-jäsenyyden haitat aluekehitykselle ovat kiistattomat.

Keskusta puolestaan härnäsi hallitusta työttömyysluvuilla, jotka yhä ovat kaukana puolittamisen tavoitteesta. Lipposen vastauksessa asia sivuutettiin silmiinpistävän vähällä. Keskustan puheenjohtaja Esko Aho korosti, että työttömien määrä ja aluekehitys ratkaisevat sen, onko Suomi oikeasti EMU-kunnossa.

Aho kyseli, missä ovat Lipposen aiemmin EMU:n reunaehtoina vaatimat erityistoimet mm. työllisyyden vähentämiseksi.

Keskusta jakaa maan

Lipposen vastauspuheessa opposition huoli aluepolitiikasta kääntyi keskustan omaksi vallantavoitteluksi.

- Keskusta tosiasiassa haluaa jakaa maan kahtia rakentamalla pohjoiseen keskustan hallitsemaa, henkisesti ahdistavaa, poliittisesti painostavaa, Euroopasta irtautuvaa tukialuetta, josta käsin keskusta voi julistaa kovenevalla isännän äänellä, Lipponen latasi.

Jääkiekko vei voiton?

Iltapäivällä alkanut Suomen ja Kanadan jääkiekko-ottelu verotti kansanedustajien kiinnostusta välikysymyskeskusteluun.

Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre irvaili, että salissa taisi jonain hetkenä istua enemmän ministereitä kuin keskustaopposition edustajia.

Varsinainen keskustelu alkoi ryhmäpuheiden jälkeen laimeana. Terä oli poissa, sillä sekä pääministeri Lipponen että oppositiojohtaja Aho olivat poistuneet.

Keskustan lisäksi kristilliset ja perussuomalaiset tekivät keskustelussa hallitukselle oman epäluottamusesityksensä. Hallituksen luottamuksesta äänestetään ensi viikon tiistaina.

STT-IA
9.5.1997


POLITIIKKA -SIVULLE