Taina tyrmää sivariajan lyhentämisen



Puolustusministeri Anneli Taina (kok) ei näe perusteita Aseistakieltäytyjäliiton kannalle, jonka mukaan siviilipalvelusaikaa olisi lyhennettävä. Hän myös hämmästelee Amnestyn aikomuksia adoptoida mielipidevangeiksi siviilipalveluksesta kieltäytyviä.




Aseistakieltäytyjäliitto vaatii siviilipalvelusajan lyhentämistä. Liitto vetoaa siihen, että siviilipalvelusaika - 13 kuukautta - on yli puolitoista kertaa pitempi kuin varusmiesten uusi keskimääräinen palvelusaika.

Uudessa asevelvollisuuslaissa lyhin varuspalveluaika on kuusi kuukautta. Ensimmäinen erä kuuden kuukauden varusmiehiä astui palvelukseen maanantaina.

Taina sanoo, ettei puolustusministeriö ole ollut aktiivisesti mukana siviilipalvelusajasta käydyssä keskustelussa, koska kyse on työministeriön hallinnonalan alaisesta toiminnasta. Puolustusministeriö on kuitenkin antanut asiasta lausuntonsa.

Lyhyt asepalvelus on tehokas

- Olemme esittäneet siviilipalvelusajan pidentämistä paristakin syystä. Lyhin, eli kuuden kuukauden mittainen varusmiespalvelus on luonteeltaan hyvin tehokas. Toisaalta pisin asepalvelusaika kestää 11 kuukautta, joten olemme esittäneet siviilipalvelusajan pidentämistä vastaavasti 14 kuukauteen, Taina sanoo.

Työministeriö suunnittelee pitävänsä nykyisen 13 kuukauden siviilipalvelusajan ennallaan, vaikka varusmiesaika lyhenee. Työministeri Liisa Jaakonsaaren erityisavustajan Pertti Rauhion mukaan tähän mennessä ei ole esitetty tarpeeksi hyvää syytä palvelusajan lyhentämiseen, vaikka varusmiespalvelun pituus muuttui.

Joukkotoimia suunnitteilla

Aseistakieltäytyjäliitto aikoo kokoontua heinäkuun puolivälissä päättämään joukkotoimista siviilipalveluslain muuttamiseksi. Aiemmin liitto on järjestänyt muun muassa mielenosoituksia ja lakkoja siviilipalvelupaikoilla.

- Tällä hetkellä varusmiesten ja siviilipalvelusmiesten palvelusaikojen suhde on huonompi kuin 1987-91. Silloin järjestettiin työnseisauksia ja lakkoja, lakiasiainsihteeri Juha Keltti Aseistakieltäytyjäliitosta sanoo. Vuoteen 1991 asti siviilipalvelus kesti 16 kuukautta.

Amnestyn kanta hämmästyttää Tainaa

Amnesty International ei hyväksy 13 kuukauden siviilipalvelusaikaa. Järjestön mukaan se muistuttaa rangaistusta, koska lyhin asepalveluaika on yli kaksi kertaa lyhyempi.

Puolustusministeri Taina hämmästelee Amnestyn aikomusta ryhtyä adoptoimaan siviilipalveluksesta kieltäytyviä mielipidevangeiksi, ellei sivariaika lyhene.

- Arvostan suuresti Amnestyn työtä mielipidevankien puolesta. Tästä kannanotosta olen kuitenkin hämmästynyt, Taina sanoo.

Vertailu eri maiden kesken tekee Tainan mielestä oikeutta suomalaiselle järjestelmälle.

- Kaikkialla ei ole mahdollisuutta siviilipalvelukseen lainkaan. Joissakin maissa siviilipalvelusaika puolestaan on kaksi kertaa niin pitkä kuin Suomessa. Me olemme kansainvälisessä vertailussa hyvää keskitasoa, Taina huomauttaa.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan vastíkään julkistaman tutkimuksen mukaan lähes puolet suomalaisista säilyttäisi siviilipalveluksen nykyisen pituisena. Kaksi viidestä lyhentäisi sitä ja 14 prosenttia pidentäisi. Saman tutkimuksen mukaan 76 prosenttia kansalaisista on sitä mieltä, että jos maahan hyökätään, suomalaisten on puolustauduttava aseellisesti kaikissa olosuhteissa.

ILPO KIURU
10.7.1998


POLITIIKKA -SIVULLE