Internet välineeksi vanhuksille ja vammaisille



Vanhukset ovat kasvava tietokoneiden ja Internetin käyttäjäryhmä. Verkkoon on kehittymässä monia palveluita, jotka auttavat vanhusten tai vammaisten elämää. Kauppa- ja pankkipalvelut sekä sähköpostiyhteydet ovat yksi esimerkki verkon tuomista palveluista, mutta ne voivat olla myös huonoa teknologiaa.




STAKESin ja EU-komission TIDE-toimiston järjestämä kolmas kansainvälinen TIDE-kongressi (Technology Initiative for the Integration of Disabled and Elderly People) paneutui esteettömyyttä ja tasa-arvoa edistävään vanhusten ja vammaisten elämää helpottavaan teknologiaan.

TIDE painottaa erityisesti esteetöntä, kaikille sopivaa suunnittelua.

- Hyvä suunnittelu vammaisille ja vanhuksille on hyvää suunnittelua kaikille, painottaa STAKESin tutkimusprofessori Jan Ekberg. Käytännön esimerkiksi hän ottaa pyörätuolille suunnitellut leveät ovet, joista mahtuu hyvin läpi myös kahden kaljakorin kanssa.

Eikä hyvä suunnittelu välttämättä ole kallista. Päivi Tahkokallio Taideteollisesta Korkeakoulusta huomauttaakin, että köyhällä ei ole varaa halpaan. Huonoa suunnittelua on korjattava niin, että se ei välttämättä säästä.

Ekberg kertoo oivan esimerkin teknisten apuvälineiden tuomasta säästöstä: Vammautuneen vanhuksen kotiin järjestettiin kuvapuhelin, jota ilman hän ei olisi uskaltanut palata sairaalasta kotiin. Vuoden jälkeen laskettiin, että vaihtoehto oli ollut vanhukselle mukavampi ja yhteiskunnalle huomattavasti edullisempi kuin vaihtoehtona ollut laitospaikka.

Netti voi olla huonoa tekniikkaa

Pyörätuolia käyttävä Kristiina Parvento tuntee käytännössä teknologian tuomat hyödyt ja liikuntaesteisenä ihmisenä tunnustautuukin vannoutuneeksi tekniikan ihailijaksi. Tekniset apuvälineet ovat tuoneet hänelle oikeuden riippumattomuuteen ja omaan tilaan.

- Vammaisen vapautumisen historia kulkee yhdessä tekniikan kehittymisen kanssa, kiteyttää Parvento. Mutta kaikki teknologia ei ole vain hyvästä, teknologian väärä käyttö voi tehdä siitä huonoa teknologiaa erityisesti jos se muodostuu vallan käytön välineeksi ja teknologian kautta lisätään kontrollia.

- Huonoa teknologia on, jos se kaventaa ihmiskontakteja, hän sanoo. Pelkkä sähköpostikontakti ei riitä, vaan ihmiset tarvitsevat myös toistensa läheisyyttä. Hän huomauttaa myös, että verkossa ihmiset voivat olla virtuaalisia, eli korostaa sellaisia ominaisuuksia, joita heillä ei aidossa kohtaamisessa ole.

Parvento sanoo, että vielä ei ole tapahtunut sellaista tietokoneiden läpimurtoa vammaisten keskuudessa, että heidät voitaisiin jättää pelkkien verkkoyhteyksien päähän, mutta koneet yleistyvät. Sen myötä se voi myös tulla ihmisten ajatuksiin.

- Kohta joku keksii, että sen avulla ruvetaan säästämään. Silloin on pelko, että kodista tulee vankila siinä vaiheessa jos yhteiskunta antaa tietokoneen, mutta ei muuta ympäristöä liikuntaesteiselle soveltuvaksi.

Verkon käyttö voi myös lisätä intimiteettiä ja rauhaa kotiin. Tärkeää Parvennon mukaan on käyttää tekniikkaa oikein. Silloin ihmisestä itsestään lähtee halu siihen paljonko käyttää apunaan tekniikkaa ja paljonko muita ihmisiä.

Parvennolle itselleen Internet on tärkeä väline tiedonhakuväylänä ja sähköpostiyhteyksiin - aivan kuten kaikille muillekin verkon käyttäjille. Hän korostaakin, että verkko lisää yhteisesti kaikkien tasa-arvoa, ei erityisesti vain liikuntaesteisten.

Vanhukset verkottuvat

Parvennon mukaan liikuntaesteiset ovat ottaneet Internetin varsin laajasti käyttöönsä. Tosin ikäpolvien väliset erot näkyvät siinä kuin muuallakin yhteiskunnassa. Vanhuksilla netin käyttö onkin ylipäätään vielä suhteellisen harvinaista.

STAKES on käynnistänyt Silta-projektin senioreiden sillaksi tietoyhteiskuntaan. Projektisuunnittelija Anja Mäkinen STAKESista kuvailee vanhusten tietokoneiden käytön esteeksi eräänlaisen kierteen. Kun koneita ei osata käyttää niin ei tiedetä mitä niillä voidaan tehdä eikä suhteellisen kallista konetta ellei tiedetä mitä sillä tehdään ja miten.

- Ongelma käytön oppimiseen on se, että ikäihmiset eivät halua mennä samoille kursseille nuorempien kanssa. Mäkisen mukaan oppiminen on hitaampaa, muttei välttämättä muuten vaikeampaa. Sääntönä on, että ne jotka ovat tottuneet oppimaan, osaavat oppia myös vanhalla iällä.

Mäkisen mukaan Internetin käytössä ikäihmisillä tärkeäksi nousee kommunikaatio. Kun liikuntakyky on rajoittunut, niin tärkeiksi tulevat myös pankkipalvelut ja kaupankäyntimahdollisuus sekä kotiavun tilaaminen.

- Sosiaalinen kommunikaatio nousee tärkeäksi kun kellään ei ole tarpeita kouluttautua käyttämään koneita työn vuoksi.

Senioriverkkoja on muodostunut jo eri puolille maailmaa. Yhdysvalloissa Seniorcom tai Thirdage ovat oivallisia esimerkkejä siitä, että ikääntyneiden ihmisten verkottumisella on vankat kaupalliset merkityksensä. Suomessa yhteyksiä rakentaa esimerkiksi Ikäihmisten ATK-yhdistys Enter.

- Yhteiskunnan pitäisi tukea ikäihmisten tietokoneiden käytön oppimista sillä tavalla, että ikäihmisille suunnattuja tietotekniikan kursseja otetaan esimerkiksi työväenopistoihin ja kansanopistoihin. Mäkinen painottaa myös oppimateriaalin vaatimuksia. Sen tulee ottaa huomioon esimerkiksi näkökyvyn heikentyminen.

Webcasting osa kongressia

TIDE -kongressi otti myös itse käyttöön uutta teknologiaa. Kongressista lähetettiin kolmen päivän ajan aamusta iltaan suoraa lähetystä real audiona. Webcastingissa eli web-lähetyksessä välitettiin HPY:n multimediapalvelimen kautta TIDE -kongressin kotisivuille reaaliaikaista kuvaa ja ääntä kolmen kameran avulla.

- Yksi pisimpiä suoria lähetyksiä Internetissä, kuvaili STAKESin projektipäällikkö Kimmo Rousku, jonka mukaan vastaavat lähetykset tulevat olemaan lähivuosina arkipäivää useimmissa kongresseissa.

Internetin lisäksi TIDE -kongressia vietiin viiteen eurooppalaiseen maahan ISDN-pohjaisena videoneuvotteluna.

1991 alkanut TIDE on osa Euroopan unionin tutkimus- ja teknologian kehittämistoimintaa ja neljättä puiteohjelmaa. Ohjelman puitteissa on rahoitettu yli sataa projektia noin 1,2 miljardin markan arvosta.

PETE PAKARINEN
10.7.1998


AJASSA -SIVULLE