Lisärakennuksesta ei puhuttu

Hallituspuolueet syyttelivät toisiaan säästöesityksestä



Hallituspuolueet kiittelivät eduskunnassa tiistaina jatkuneessa budjetin palautekeskustelussa talousarvioon viime metreillä tehtyjä muutoksia. Merkittävin niistä oli hallituksen esittämän 110 miljoonan markan leikkauksen torjuminen.


Säästö olisi koskenut erikoissairaanhoidon tutkimustoimintaa ja lääkäreiden koulutusta. Lisärahoitusta hankittiin lopulta mm. jatkamalla makeisveron perimistä vielä ensi vuonna.

Kokoomuksen puheenvuoroissa leikkausyritys pantiin toisen sosiaali- ja terveysministeri Terttu Huttu-Juntusen (vasl) syyksi. Vasemmiston puolelta muistutettiin valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok) vastuusta budjettiesitystä laadittaessa.

Kokoomuksen Kimmo Sasi katsoi Huttu-Juntusen tehneen "käsittämättömiä" leikkauksia, joita ei voitu mitenkään toteuttaa ja joihin keskussairaaloissa ei oltu varauduttu.

Sasi sanoi ymmärtävänsä ministerin tulevan alueelta, jonne näitä rahoja ei suunnata. Hänen mukaansa säästöehdotusten pitäisi kuitenkin olla vastuullisia.

Irja Tulonen (kok) laski, että leikkaus olisi tarkoittanut esimerkiksi 5-6 apulaislääkärin viran lakkauttamista Tampereen yliopistollisesta sairaalasta. Erkki Pulliainen (vihr) arvioi kärjen suuntautuneen nimenomaan Ouluun.

SDP:n Tuija Pohjola katsoi valtiovarainministeri Niinistön aiheuttaneen säästämisen tuskan. Pohjolan mukaan kokoomus ei millään aikonut myöntyä rahojen palauttamiseen ja vaati vielä viime metreillä, että sosiaali- ja terveysbudjetista täytyy leikata 10 miljoonaa markkaa.

Myös Reijo Laitinen (SDP) piti yksinomaan Huttu-Juntusen syyttämistä kohtuuttomana, koska valtiovarainministerin kädenjälki näkyy kaikkien hallintokuntien leikkauksissa.

Sekä hallituspuolueiden että opposition puhujat pitivät poliisien määrärahojen hienoista lisäämistä myönteisenä asiana. Yhtä mieltä oltiin myös siitä, että asiaan joudutaan vielä palaamaan ensi vuoden lisäbudjeteissa.

Hallituspuolueiden välillä oli myös kinaa päätöksestä, jonka mukaan 16 viikon koulutusaikaa ei enää voi lukea ns. työssäoloehtoon. Lain jatkoa koskeva esitys ei päässyt äänestykseen saakka.

Vasemmistoliiton Jorma Vokkolainen nimesi sosialidemokraatit syypäiksi hankkeen kaatumiseen, kun taas SDP:n taholta on viitattu kokoomuksen piittaamattomaan asenteeseen.

Vokkolainen muistutti, ettei Virpa Puiston (SDP) johtama sosiaali- ja terveysvaliokunta ottanut jatkoa koskevaa 105 kansanedustajan allekirjoittamaa aloitetta käsittelyyn.

Budjettipuheet jatkuivat eduskunnassa tiistaina myöhäiseen iltaan saakka. Palautekeskustelun päätyttyä on vuorossa talousarvion yksityiskohtainen käsittely. Se on määrä saada päätökseen viimeistään lauantaina.

Lisärakennuksesta ei puhuttu

Eduskunnassa arveltiin, että budjettiin sisältyvä eduskunnan lisärakennuksen suunnittelumääräraha olisi päiväsaikaan kirvoittanut huomattavasti laajemman mielipiteiden vaihdon.

Lisärakennuksen määrärahaa karsittiin jo valtiovarainvaliokunnassa. Summa pudotettiin 20 miljoonasta viiteen miljoonaan markkaan.

Eduskunnan budjettiin sisältyy myös kansanedustajien avustajien palkan nostaminen kaksinkertaiseksi eli 10 000 markkaan kuukaudessa syyskuun alussa. Avustajien palkkaukseen kuluu koko vuonna lähes 21 miljoonaa markkaa.

Valtioneuvoston pääluokka selvitettiin kahdella puheenvuorolla. Muita hallinnonaloja koskeva keskustelu jatkuu keskiviikkona puoliltapäivin alkavassa istunnossa.

Budjetin käsittely pyritään saamaan päätökseen äänestyksineen perjantai-iltaan mennessä.

STT-IA
16.12.1998


POLITIIKKA -SIVULLE