Fischer: Agenda 2000 on Saksan tärkein tehtävä puheenjohtajakaudella



Saksan ulkoministeri Joschka Fischer vakuuttaa Saksan pyrkivän toden teolla saamaan päätökset aikaiseksi EU:n Agenda 2000-paketista maaliskuun loppuun mennessä.


- Onnistuminen vaatii, että kaikki ovat valmiita kompromisseihin ja panemaan kaikki kysymykset neuvoteltaviksi. Meidän on saatava aikaan paketti, joka jakaa taakan oikeudenmukaisesti jäsenmaiden kesken, Fischer sanoi.

Vihreää puoluetta edustava Fischer vieraili pikaisesti Suomessa tiistaina ja keskusteli ulkoministeri Tarja Halosen (SDP) sekä kehitysministeri Pekka Haaviston (vihr) kanssa.

Fischer valmistelee ensi vuoden alussa alkavaa Saksan EU-puheenjohtajakautta kiertämällä neljätoista EU-maan pääkaupunkia viidessä päivässä.

Halonen kertoi, että keskusteluissa käsiteltiin pääosin Agenda 2000:ta ja ulkopoliittisia kysymyksiä. Neuvottelut EU:n maatalouspolitiikan, rahoituskehysten ja rakennerahastojen muodosta vuosille 2000-06 on päätetty saada valmiiksi viimeistään 24.-25. maaliskuuta ylimääräisessä huippukokouksessa Brysselissä.

Saksa on pitänyt Agenda 2000-neuvotteluissa keskeisenä tavoitteenaan oman nettomaksuosuutensa laskemista. Fischer ei tiistaina halunnut pohtia sitä, kuinka paljon enemmän esimerkiksi Suomen pitäisi maksaa EU:n budjettiin, jotta Saksa saisi haluamansa alennukset.

- Me olemme mielellämme nettomaksaja EU:n budjettiin, koska se heijastaa taloutemme voimaa, mutta meidän maksuosuutemme on tietyin tavoin epäoikeudenmukainen ja toivomme epätasapainon korjaamista.

Suomen toiveita saada Agendan tuomista maatalouden tulonmenetyksistä täysi korvaus Fischer ei kommentoinut.

- Keskustelumme ovat vasta alkuvaiheessa ja minun olisi epämiellyttävää sekä epäviisasta puhua näistä asioista julkisesti. Kompromisseja on löydettävä ja me kyllä ymmärrämme hyvin Suomen kannat ja ongelmat, Fischer sanoi.

Halonen vakuutti puolestaan Suomen olevan valmis neuvottelemaan rakentavasti ja pitävän kiinni sekä itälaajentumisesta että budjetin tiukasta linjasta.

Fischer painotti, että Agenda 2000 on saatava valmiiksi, jotta EU pystyisi laajentumaan. Toisena keskeisenä kysymyksenä tulevalla kaudella hän piti työllisyyttä. Saksan puheenjohtajakaudella on tarkoitus valmistella uusi työllisyyssopimus EU-maiden välillä, jossa ne sitoutuvat entistä tiukemmin toimiin työllisyyden edistämiseksi.

Myös yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kehittäminen Fischerin mukaan tärkeää.

Ei yhteistä armeijaa EU:lle

Fischer otti takapakkia aikaisemmasta haastattelulausunnostaan, joissa hän arveli EU:n kehittyvän ajan mittaan oikeaksi liittovaltioksi jolla on yhteinen hallitus ja puolustus.

- En minä puhu yhteisestä puolustuksesta, vaan yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan identiteetin kehittämisestä. Olemme vasta tämän kehityksen alkuvaiheessa, ja mihin se johtaa on vaikea tässä vaiheessa tietää.

Länsi-Euroopan Unioni WEU:n kohtaloon Fischer ei ottanut kantaa.
- Instituutiokysymyksiä tärkeämpää on päättää mitä me haluamme tehdä, ja muodostaa instituutiot sen mukaan, Fischer sanoi.

Hänen mukaansa pahin Eurooppaa uhkaava vihollinen on epävakaus sekä verinen nationalismi, josta nähdään esimerkkejä Balkanissa.

- Se on 1800-luvun ajattelua 2000-luvulla. Tämä johtaa epävakauteen, humanitäärisiin katastrofeihin, murhiin, joukkoraiskauksiin, Fischer sanoi.

Venäjän suuntaan EU:n on pyrittävä edistämään vakautta, demokratiaa ja talousuudistuksia, sillä juuri epävakaus Venäjällä on EU:lle pahimpia uhkia, myös ympäristön kannalta, Fischer sanoi.

STT-IA
15.12.1998

Kuva: Saksan vihreiden kotisivulta.


POLITIIKKA -SIVULLE