Kansainvälinen kongressi pohtii Internetin antia politiikalle



Suomessa järjestetään tammikuun alussa kansainvälinen kongressi, jossa pohditaan Internetin antia politiikalle. Aloitteen kongressin järjestämisestä on tehnyt eduskunnan tulevaisuusvaliokunta.


Kongressin järjestää Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.

Kongressissa pohditaan mm. julkisen sektorin toimintaa, kansalaisdemokratian toteutumista sekä sähköisten palvelujen ja teknologian kehittämistä.

Kongressin järjestelytoimikunnan puheenjohtajan kansanedustaja Kalevi Olinin (SDP) mukaan Internetissä on mahdollista välittää sanoma alkuperäisessä muodossaan, kun taas tiedotusvälineet tulkitsevat mm. poliitikkojen puheita ja päätöksiä.

Sitran tutkimusjohtajan Antti Hautamäen mukaan kongressissa haetaan parhaita esimerkkejä uuden sähköisen viestinnän käyttömahdollisuuksista.

Samalla pohditaan tietoyhteiskunnan arvokysymyksiä eli johtaako kehitys yhteiskunnan koheesion kasvuun vai jakaako se yhteiskuntaa mm. alueellisesti.

Pohdittavana on myös tietoihin pääsemisen maksullisuus, toiminnan markkinavetoisuus ja nk. teledemokratian ja edustuksellisen demokratian suhde.

Yksi kongressin pääalustajista yhdysvaltalainen demokratian tutkija Benjamin Barber pohtii, onko Internet paikka kaupalle vain kansalaisille.

Kongressi tapahtuu viidellä paikkakunnalla

Kongressiin on ilmoittautunut jo noin 300 asiantuntijaa 25 maasta. Kongressi järjestetään 6.-9. tammikuuta Espoossa, Helsingissä, Jyväskylässä, Tampereella ja Oulussa.

Kongressi alkaa pääkaupunkiseudulla. Viimeisenä päivänä se jatkuu kolmella muulla paikkakunnalla, joilla tutustutaan sähköisen viestinnän käytännön sovellutuksiin.

Kongressin noin kolmen miljoonan markan kustannuksista vastaavat Sitra, osallistujat ja mukana olevat yritykset kukin kolmasosasta. Kongressi on jatkoa pari vuotta sitten Saksassa pidetylle kongressille.

STT-IA
11.12.1998


POLITIIKKA -SIVULLE