Clinton historiallisella vierailulla Gazassa

Palestiinalaiset eivät enää uhoa Israelin tuhoamisella



Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton vieraili maanantaina ensimmäisenä maansa valtionpäämiehenä palestiinalaisten hallussa olevalla Gazan kaistalla. Palestiinalaisten mielestä vierailu oli vertauskuvallinen tuen ilmaus heidän pyrkimyksilleen perustaa oma valtio.


Pian Clintonin saapumisen jälkeen palestiinalaisten kansallisneuvosto eli parlamentti mitätöi uudelleen PLO:n peruskirjan kohdat, joissa oli vaadittu Israelin valtion tuhoamista. Israelin hallitus ilmoitti olevansa tyytyväinen äänestykseen.

Clinton saapui Gazaan helikopterilla Jerusalemista. Vastassa olivat palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat, valtaisat turvatoimet sekä kokonainen Yhdysvaltain ja Palestiinan lippujen meri.

Clinton sanoi olevansa iloinen siitä, että hän on ensimmäinen palestiinalaisalueilla vieraileva Yhdysvaltain presidentti.

Kohtalo omissa käsissä

- Palestiinalaisilla ja heidän valitsemillaan edustajilla on nyt ensi kertaa mahdollisuus päättää omasta kohtalostaan omalla maallaan, Clinton sanoi.

Clinton oli valinnut sanansa tarkoin: hän pitäytyi tiukasti Yhdysvaltain virallisessa kannassa, jonka mukaan kysymys itsenäisen palestiinalaisvaltion perustamisesta on ratkaistava Israelin ja palestiinalaisten neuvotteluissa, joissa sovitaan samalla lopullisen rauhan ehdoista.

Palestiinalaiset olivat joka tapauksessa sitä mieltä, että Clintonin seitsentuntinen Gazan-vierailu oli tärkeä tuenilmaus palestiinalaisten pyrkimykselle luoda suvereeni valtio israelilaisten vastustuksesta huolimatta.

- Me olemme riippumaton kansakunta, pidetään siitä sitten tai ei, sanoi Arafatin neuvonantaja Marwan Kanafani.

Peruskirjaan tärkeät muutokset

Saapumisensa jälkeen Clinton lounasti Arafatin kanssa. Myöhemmin hän puhui palestiinalaisjohtajien yhteistapaamisessa, jonka tarkoituksena oli haudata lopullisesti epäilyt, että PLO pyrkisi yhä tuhoamaan Israelin valtion.

Tapaamiseen osallistui palestiinalaisten parlamentti eli kansallisneuvosto sekä muita palestiinalaisten johtoelimiä.

Israel oli vaatinut palestiinalaisten johtoa äänestämään vielä kerran Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n peruskirjan niistä kohdista, joissa oli vaadittu Israelin tuhoamista.

Parlamentti oli äänestänyt Israelia loukkaavien kohtien poistamisen puolesta jo vuonna 1996. Nyt edustajien selvä enemmistö vahvisti käsiäänestyksellä Clintonin ja Arafatin läsnä ollessa, että nämä kohdat on lopullisesti kumottu.

Taloustukea myös palestiinalaisille

Clinton ilmoitti tapaamisessa, että hän aikoo ensi vuonna esittää kongressille satojen miljoonien dollarien apupakettia "palestiinalaisten kehityksen tukemiseksi".

Clinton, jonka poliittista tulevaisuutta uhkaavat republikaanien yritykset asettaa hänet valtakunnanoikeuteen, saapui Lähi-itään pelastamaan Wye-joen rauhansopimusta.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on pannut lokakuussa solmitun sopimuksen jäihin osittain juuri siksi, että Arafat on uhannut julistaa itsenäisen Palestiinan ensi keväänä, jos rauhanprosessi ei etene.

Erimielisyyksien vakavuudesta kertoo sekin, etteivät amerikkalaisedustajat uskoneet Clintonin, Arafatin ja Netanyahun maanantai-illaksi kaavaillun huipputapaamisen toteutuvan.

Netanyahun kanslia ilmoitti myöhään maanantaina, että tapaaminen toteutuu Gazan ja Israelin välisellä Ezerin raja-asemalla tiistaina aamupäivällä.

Vankien lapset vetosivat

Clintonilla ja Arafatilla oli maanantaina herkkä hetki Gazassa, kun neljän vangittuna olevan palestiinalaisen pienet tyttäret vetosivat Yhdysvaltain presidenttiin saadakseen isänsä kotiin.

Tytöt olivat iältään 6-12-vuotiaita. He luovuttivat Clintonille kirjeen, jossa he pyysivät, että heidän isänsä pääsisivät vapaaksi.

Tytöistä kolme nuorinta puhkesi itkuun ojentaessaan kirjeen Clintonille. Tapaus nostatti kyyneleet myös Clintonin ja Arafatin silmiin.

Huippukokous alkoi Erezin raja-asemalla

Clinton tapasi tiistaiaamuna pääministeri Netanyahun ja palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin Erezin raja-asemalla Israelin ja Gazan rajalla. Huipputapaaminen alkoi kello 8 Suomen aikaa.

Clinton toimii välittäjänä kiistassa, joka koskee mm. Israelin vetäytymistä Jordanvirran länsirannalta. Israel keskeytti vetäytymisen joulukuun alussa ja asetti ehtoja sen jatkamiselle.

Netanyahu vaati jälleen maanantaina, että palestiinalaisten on huolehdittava luvattomien aseiden takavarikoista itsehallintoalueilla ja ryhdyttävä tehotoimiin ääriliikkeitä vastaan. Hän toisti myös sen, ettei hän aio vapauttaa vankiloista väkivaltarikoksista tuomittuja palestiinalaisia.

STT-IA
15.12.1998


ULKOMAAT -SIVULLE