SDP moitti valtiovarainministeriötä budjetin paimentamisesta



SDP:n eduskuntaryhmä arvostelee valtiovarainministeriötä virkavallasta ja eduskunnan käsien sitomisesta budjetin viimeistelyssä.


Maanantaina alkaneessa budjetin palautekeskustelussa SDP:n ryhmä katsoi ministeriön ja ministeri Sauli Niinistön (kok) lähetelleen valtiovarainvaliokunnalle heppoisin perustein eduskuntaa sitovia miljardiluokan korjauskirjeitä ohi hallituksen käsittelyn.

SDP:n ryhmäpuhuja Kari Rajamäki arvioi, että laman varjolla valtiovarainministeriö on päästetty liian pitkälle omalle radalleen. Se ei hänen mukaansa vastaa parlamentaarisia eikä eduskunnan kansanvallan vaatimuksia.

Rajamäki katsoi ministeriön halunneen pitää eräät budjettitalouden linjaukset virkamiesten käsissä aliarvioimalla verotulojen kasvun.

Valtiovarainministeri Niinistö vastasi huomauttamalla, että väistämättä muuttuvat luvut korjataan kirjeenvaihdolla. Mm. työttömyyskorvaukset oikaistiin tällä tavalla.

Niinistön mukaan asiassa eri ole mitään poliittisesti päätettävää, koska maassa on työttömälle tietyt edut takaava lainsäädäntö.

Valtiovarainministeri oli havainnut SDP:n ryhmänjohtajan Erkki Tuomiojan moittineen häntä siitä, ettei ministeriö lähettänyt aktiivisia työllistämistoimia lisäävää kirjettä. Niinistö kehotti SDP:n ryhmää sopimaan ensi kerralla yhdensuuntaisista moitteista.

Hallituspuolueet kehuivat budjettia

Rajamäki kiitteli talousarvion ylijäämäisyyttä ja velkaantumiskehityksen taittumista. Hänen mielestään vastaavaa saavutusta tuskin löytyy läntisten teollisuusmaiden taloushistoriasta.

Kokoomuksen Pirjo-Riitta Antvuori löysi niin ikään budjettiesityksestä historialliset tunnusmerkit. Hän antoi tunnustusta myös hallitusyhteistyölle ja sen saavutuksille.

Antvuori tuomitsi keskustan tekemät menojen lisäysesitykset palaamisena velkaantumisen tielle.

Monissa budjettipuheenvuoroissa luotiin jo silmäyksiä uuteen vaalikauteen. Vasemmistoliiton Jorma Vokkolainen toisti puolueensa esityksen siitä, että työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen olisi yhdessä sovittava vaalikauden kattavasta kansallisesta hankkeesta täystyöllisyyden saavuttamiseksi.

Vokkolainen luonnehti keskustan työreformia vakavaksi ja vaaralliseksi hankkeeksi, joka ainoastaan lisää työntekijöiden turvattomuutta.

Myös ruotsalainen eduskuntaryhmä ilmoittautui EMU-Suomen ensimmäisen talousarvion käsittelyyn tyytyväisten joukkoon. Håkan Malmin (RKP) mukaan eduskunnan tekemät muutokset eivät vaaranna sitä realistista talouspolitiikkaa, johon 90-luku meidät pakotti.

Vihreiden Ulla Anttila piti verotuksen rakenteen muuttamista työllistämistä kannustavampaan suuntaan haasteena Suomen EU-politiikalle. Suomen pitäisi hänen mukaansa vaatia, että minimiverotasoista voitaisiin yhteisössä päättää määräenemmistöllä.

STT-IA
14.12.1998


POLITIIKKA -SIVULLE