Siviilipalveluksen harkintaponsi säilyi



Eduskunta päätti tiistaina käydyssä täpärässä äänestyksessä suositella harkinta-aikaa niille varusmiespalveluksensa aloittaneille, jotka päättävät siirtyä siviilipalvelukseen.


Tätä koskeva lausuma sisältyi työasiainvaliokunnan mietintöön. Maininta harkinta-ajasta säilyi äänin 94-93. Yksi kansanedustaja äänesti tyhjää.

Ponnen vastustajia löytyi eniten vihreiden, vasemmistoliiton ja SDP:n riveistä. Sen poistamisen puolesta äänestivät myös kaikki vasemmistoliiton ja SDP:n ministerit pääministeri Paavo Lipponen (SDP) mukaanlukien.

Voittaneessa leirissä olivat mm. kokoomus sekä lähes kaikki keskustan ja RKP:n kansanedustajat. Joukosta löytyvät mm. ministerit Olli-Pekka Heinonen (kok), Anneli Taina (kok) ja Ole Norrback (RKP).

Siviilipalvelus kuuluu ns. omantunnon kysymyksiin, joissa hallituspuolueet eivät noudata tiukkaa ryhmäkuria.

Vihreiden Ulla Anttilan esityksestä käytyä äänestystä väritti Irina Krohnin (vihr.) ilmoitus, ettei hänen äänestysnappinsa toiminut. Ryhmätoverit arvioivat, että Krohn painoi nappia liian aikaisin. Ilmoitus kirjattiin pöytäkirjaan, mutta sääntöjen mukaan se ei muuttanut äänestystulosta.

Harkinta-aikaa koskeva lausuma otettiin työasiainvaliokunnan mietintöön pari viikkoa sitten kansanedustaja Outi Siimeksen (kok) esityksestä äänin 9-7. Se ei merkitse lain muuttamista, vaan on ainoastaan evästys hallitukselle. Mahdollisen harkinta-ajan pituudesta ei ole mainintaa.

Ajatuksena on estää äkkipikaistuksissa tapahtuva lähtö varuskunnasta siviilipalvelukseen. Nykyisin joukko-osastosta voi siirtyä pois samana päivänä kun on jättänyt siviilipalvelushakemuksen.

Vaikka kysymys oli vain ponnesta, täpärä tulos masensi vihreitä. Ulla Anttilan mukaan se on isku rauhanjärjestöissä toimiville, kun myös siviilipalveluksen kestoa koskevassa kiistassa tuli tappio.

Eduskunta päätti viime perjantaina käydyssä äänestyksessä säilyttää siviilipalveluksen pituuden nykyisellään eli 13 kuukautena.

Työssäoloehtoon ei tule muutosta

Tiistain istunnossa kaatui myös yritys muuttaa työttömyysturvalakia siten, että työttömyysturvan ns. työssäoloehtoon voitaisiin lukea pysyvästi enintään 16 viikon pituinen koulutusjakso.

Tätä koskevan säännöksen voimassaolo päättyy vuoden lopussa. Sen jatkamisesta on jätetty 105 kansanedustajan allekirjoittama aloite.

Puhemies Riitta Uosukainen (kok) ei ottanut esitystä äänestykseen, koska sen sisältö oli liian kaukana käsiteltävinä olevista lainmuutoksista.

Toisessa käsittelyssä hyväksyttiin työttömyysturvalakiin mm. merialan työttömyyskassojen lisävakuudet sekä sosiaali- ja terveysministeriöön perustettava edunsaajarekisteri.

STT-IA
15.12.1998


POLITIIKKA -SIVULLE