Uusi hallitus tavoittelee nopeaa länsi-integraatiota

Slovakia haluaa EU-neuvottelunsa päätökseen jo Suomen kaudella



Slovakian uuden hallituksen tärkeimpänä tavoitteena on mahdollisimman nopea länsi-integraatio.


Ulkoministeri Eduard Kukan totesi STT:lle Bratislavassa maanantaina, että Slovakia pyrkii siihen, että päätös EU-neuvottelujen aloittamisesta tehtäisiin ensi vuoden huhtikuussa, jolloin neuvottelupöytään päästäisiin kesäkuussa Saksan puheenjohtajakauden lopussa.

- Slovakian tavoitteena on saada liittymisneuvottelut päätökseen ensi vuoden loppuun mennessä, Kukan sanoi.

Suomi toimii EU:n puheenjohtajana ensi vuoden heinäkuusta vuoden loppuun. Kukanin mukaan Slovakia sai äskettäin EU:n parlamentilta positiivisen viestin sen kiirehtiessä Slovakian ja EU:n vuoropuhelun aloittamista.

EU:n komissio luokitteli kuitenkin marraskuussa Slovakian ns. toisen aallon hakijamaihin yhdessä Latvian ja Liettuan kanssa. Tällä kolmikolla, toisin kuin Romanialla ja Bulgarialla, on komission mukaan tosin selvästi näyttöä jäsenyysehtojen toteuttamistahdosta.

Toiveita myös NATO-jäsenyydestä

Ulkoministeri Eduard Kukan sanoo, että Slovakialla on toiveita päästä neuvottelemaan myös NATO-jäsenyydestä pian huhtikuussa Washingtonissa pidettävän huippukokouksen jälkeen.

- Olemme saaneet positiivisia viestejä, emmekä usko, että meidän täytyy odottaa NATO:n toista laajentumiskierrosta, Kukan totesi.

Syyskuun parlamenttivaalit voittanutta Slovakian demokraattista koalitiota (SDK) edustavaa Eduard Kukania pidetään maltillisena poliitikkona. Hän toimi Tshekkoslovakian viimeisenä YK-lähettiläänä New Yorkissa ja palasi kotimaahansa ulkoministeriksi vuonna 1993 pian Slovakian itsenäistyttyä.

Hän oli oppositiossa vuodesta 1994 pääministeri Vladimir Meciarin hallitsemassa Slovakiaa.

Ulko- ja sisäpolitiikka täysremonttiin

Pääministeri Mikulas Dzurindan vajaat kuusi viikkoa istunut hallitus on harjoittanut erittäin aktiivista ulkopolitiikkaa ja tuulettanut sisäpolitiikkaa.

Johtavat poliitikot ovat kiertäneet kaikkialla Euroopassa ja panneet erityistä painoa naapurisuhteiden hoitoon.

Sisäpoliittisista muutoksista merkittävin on presidentin vaalitavan muuttaminen suoraksi kansanvaaliksi, joka järjestettäneen maaliskuussa, jolloin Slovakia on ollut ilman presidenttiä vuoden.

Uusi hallitus on ryhtynyt myös palauttamaan kansallisten vähemmistöjen - mm. unkarilaisten ja mustalaisten - oikeuksia, joita Meciarin hallituskaudella supistettiin rajusti.

Poliittisen ja taloudellisen tasapainon löytäminen Meciarin itsevaltaisen kauden jälkeen ei kuitenkaan ole helppoa.

Slovakian talousvaikeudet ovat erittäin suuret. Demokraattisen koalition, demokraattisen vasemmiston (SDL) sekä unkarilaisten yhdistyneen puolueen (SMK-MKP) ja kansalaisyhteisymmärryksen puolueen (SOP) muodostamassa hallituksessa istuu hyvin erilaisia poliittisia voimia, joita vaalikampanjassa yhdisti halu syrjättää Meciar vallasta.

Hallitus on jo muutamassa viikossa törmännyt sisäisiin erimielisyyksiin.

- Pienet väärinkäsitykset on kuitenkin pysytty sopimaan, pääministeri Mikulas Dzurinda kuittasi huhut ministerivaihdoksesta Bratislavassa maanantaina.

STT-IA
11.12.1998


ULKOMAAT -SIVULLE