EU:n työllisyyslinjaukset ratkeavat Suomessa



EU:n työllisyysasioista vastaava komissaari Padraig Flynn pitää Suomen EU-puheenjohtajuuskautta erittäin merkittävänä koko Euroopan työllisyysstrategian kannalta. Vastuu koko EU:n työllisyyden hoidosta on Flynnin mukaan tärkeä siksi, että yhteistyön eteneminen ja tulevaisuuden linjaukset ratkeavat paljolti juuri ensi vuonna.


Helsingissä torstaina vieraillut Flynn perusteli näkemystään sillä, että Suomen puheenjohtajuuskausi on ensimmäinen, jossa kansallisten ohjelmien toteutumista voidaan arvioida.
- Helsingissä nähdään, mitä on saavutettu ja mitä jatkossa voidaan saavuttaa.

Edistys on Flynnin mukaan ollut tähänkin asti huomattavaa,sillä kaikki jäsenmaat ovat lyhyessä ajassa hyväksyneet yhteiset suuntaviivat.
- Merkittävää on se, että strategian puitteissa jäsenmaat ovat asettaneet sekä tavoitteet että aikataulut, Flynn painotti.

Perjantaina alkavassa Wienin huippukokouksessa on Flynnin mukaan käsiteltävänä huomattava määrä työllisyyttä koskevia asioita.

- Keskeisintä on kuitenkin talouspolitiikan ja työllisyyspolitiikan yhteensovittaminen. Wienissä pohjustetaan kesäkuussa järjestettävää Kölnin huippukokousta, minkä jälkeen koordinoinnin ohjaaminen jää EU:n laajenemiskysymysten ja muiden isojen asioiden lisäksi Suomen vastuulle.

Flynn tapasi suomalaisia poliitikkoja ja työmarkkinajärjestöjen edustajia vieraillessaan torstaina EU:n komission Suomen edustuston järjestämässä työllisyyskonferenssissa Helsingissä.

Flynn sanoi tiedotustilaisuudessa "olevansa otettu" suomalaisten vastuuntunnosta sekä kansallisen politiikan että EU:n tavoitteiden suhteen.

Vasemmistohallitukset ajavat yhteistyötä

Flynnin mukaan sosialististen hallitusten valtaantulo useimmissa EU:n jäsenmaissa helpottaa selvästi työllisyyskysymysten hoitoa. Kaikki jäsenmaat ovat nyt ottaneet työllisyysasian keskeiseksi kysymykseksi.

- Aiempi kilpailu sekä raha-, sosiaali- ja veropoliittinen dumppaus ovat vähentyneet. Nyt Flynnin mukaan ollaan päästy tilanteeseen, jossa talouden kokonaisuutta pidetään Euroopan voimana, jolla globalisoituvan talouden keskellä voidaan pärjätä.
- Peräti 92 prosenttia EU:n kokonaistuotannosta myös kulutetaan sen omalla alueella, Flynn muistuttaa.

Hallitukset pitävät työllisyyttä yhteisenä asiana Flynnin mielestä etenkin siksi, että Euroopan työllisyysongelmat ovat laajuudeltaan ja luonteeltaan samankaltaisia ja uudistustarpeet ovat yhteiset.

Työttömyyttä voidaan vähentää 6-7 prosenttia

Euroopan ongelmina on edelleen mm. pitkäaikais- ja ikääntyvien työttömyys sekä työssäkäyvien vähäinen määrä verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin.
- Siellä työllisyysaste on yli 70 prosenttia, kun se Euroopassa on vain 60,5 prosenttia, Flynn muistutti.

Flynnin mukaan sitä on mahdollista nostaa 65 prosenttiin niin, että neljässä vuodessa työttömyysaste paranisi 6-7 prosentilla. Sitä tukee keskimääräinen kolmen prosentin talouskasvu ja jäsenmaiden aktiivinen työvoimapolitiikka.

- Jo vuonna 1998 EU:n on arvioitu luoneen 1,7 miljoonaa uutta työpaikkaa. Uusia koulutuspaikkoja on luotu kaksi miljoonaa.

EU:n laajeneminen aiheuttaa ongelmia, mutta Flynnin mukaan uusia jäsenmaita vaaditaan noudattamaan tiettyjä minimivaatimuksia.

- Prosessi etenee vaiheittain, ja aiempiin laajenemiskokemusten mukaan siihen kuuluvat tietyt siirtymävaiheet, Flynn rauhoittelee.

STT-IA
11.12.1998


POLITIIKKA -SIVULLE