EU:ssa ei uskota Unkarin jäsenyyteen vuonna 2002



Euroopan unionin Unkarin-suurlähettiläs Michael Lake ei usko, että Unkarista tulee EU:n täysjäsen Unkarin suunnitteleman aikataulun mukaisesti eli vuoden 2002 alussa.


Euroopan unionin Unkarin-suurlähettiläs Michael Lake ei usko, että Unkarista tulee EU:n täysjäsen Unkarin suunnitteleman aikataulun mukaisesti eli vuoden 2002 alussa.

- Unkarin aikataulu on hyödyllinen EU:lle, mutta se ei ole EU:n aikataulu, suurlähettiläs Lake totesi torstaina Budapestissa.

Pelkästään jäsenyyssopimuksen ratifiointi vie 1,5 vuotta

- Unkarin olisi oltava valmis vuoden 2000 puolivälissä, jos se haluaa pitää kiinni nykyisestä aikataulustaan. Unkarissa on tehty hyvin paljon ja ilmapiiri on erittäin EU-henkinen. Uudistukset on kuitenkin ulotettava yhteiskunnan kaikille tasoille, myös aluetasolle, Lake totesi.

Laken mukaan EU tukee hakijamaiden rakenteellista kehitystä kahdesta uudesta rahastosta vuodesta 2000 lähtien, minkä ansiosta esimerkiksi Unkarin saama EU-tuki kaksinkertaistuu. Käytännössä tuet merkitsevät Unkarille lähes 4 prosenttia bruttokansantulosta 2000-luvulla.

Suurlähettiläs Michael Lake pitää Unkarin nopeaa kehittymistä EU-tiellä hyvin rohkaisevana esimerkkinä myös ns. toisen aallon hakijamaille, esimerkiksi Romanialle ja erityisesti Slovakialle, jonka uusi hallitus on ottanut pikastartin Unkarin, Slovenian, Tshekin, Puolan, Viron ja Kyproksen tavoittamiseksi jäsenyysneuvotteluissa.

Unkarissa huomio rajojen valvontaan Unkarin jäsenyysneuvotteluissa Lake sanoi pitävänsä erityistä huomiota vaativina kohtina korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden kitkemistä sekä rajavalvonnan tehostamista Schengenin sopimusta vastaavaksi, mitkä ovat myös pääministeri Viktor Orbanin keskustaoikeistolaisen hallituksen tavoitteita.

- Rajavalvojat ja tullivirkailijat eivät ole vain huonosti koulutettuja vaan myös huonosti palkattuja, Lake konkretisoi tilannetta.

Lake ei halunnut kommentoida kysymystä siitä, millaisiin järjestelyihin EU on valmis Unkarin halutessa turvata naapureissaan asuvien etnisten unkarilaisten liikkumisvapauden Schengenin sopimuksen astuttua voimaan myös Unkarissa.

- Brititkin joutuvat passitarkastukseen joka ainoa kerta saavuttuaan Brysseliin, suurlähettiläs Lake kuittasi asian.

STT-IA
11.12.1998


ULKOMAAT -SIVULLE