Venäjän talous huolettaa EU:ssa - Ratkaisu taxfreen kohtalosta lykkääntyy



Venäjän huonontunut taloudellinen tilanne keskustelutti EU-maiden päämiehiä Wienin huippukokouksessa. Tax free -kaupasta syntyi tyyppillinen EU:n nahkapäätös.


Presidentti Martti Ahtisaari sanoi lauantaina, että tämä asettaa rajoituksensa Venäjän hallituksen toimille ja myös kyvylle olla konkreettisesti yhteistyössä.
- Tämä on asia, joka on hyvä tiedostaa, Ahtisaari sanoi.

Ahtisaaren mukaan Venäjän tämän hetken ongelmista on hyvin realistinen kuva kaikkialla EU:n piirissä.

Esimerkkeinä ongelmista hän mainitsi, että reaalitulot maassa ovat laskeneet viime vuodesta tähän vuoteen 33 prosenttia ja lähes kolmannes Venäjän kansasta elää köyhyysrajan alapuolella.

Näissä oloissa Wienin kokouksessa vahvistettu ns. pohjoinen ulottuvuus tulee Ahtisaaren mukaan sopivampaan ajankohtaan, kuin hanketta aikoinaan ajamaan lähteneet suomalaiset osasivat silloin arvatakaan.

- On hyvin vaikea kuvitella, että tässä tilanteessa ulkomaisia investointeja olisi runsaasti tulossa Venäjälle, ennen kuin lainsäädännön pohja saadaan perusteellisesti aikaan ja se luottamus, jota investoijat edellyttävät, Ahtisaari arvioi.

Yhteistyö Venäjän kanssa on keskeinen osa pohjoisen ulottuvuuden nimellä kulkevaa EU:n toimintapolitiikkaa.

EU:n puheenjohtajamaana vuodenvaihteessa aloittava Saksa on päättänyt perustaa erityisen työryhmän Venäjän kysymyksiä varten. Ahtisaaren mukaan Suomi aikoo osallistua aktiivisesti sen työhön.

Ahtisaari arvioi, että seuraavia päätöksiä EU:n jäsenyysneuvottelujen laajentamisesta uusiin hakijamaihin voidaan tehdä aikaisintaan heinäkuussa alkavalla Suomen puheenjohtajakaudella.

- Me tietysti puheenjohtajamaana pyrimme siihen, että niin tapahtuu.

Hän huomautti kuitenkin, että edistyminen laajentumisessa riippuu paljolti siitä, miten EU:ssa ensin saadaan ratkaistuksi mm. rahoitusta sekä maatalous- ja aluetukia koskevat muutokset.

"Työkokous ilman dramatiikkaa"

Presidentillä ei ollut uutta kerrottavaa Suomen ehdottamasta EU:n, Venäjän ja Yhdysvaltain huippukokouksesta, joka pidettäisiin Suomen puheenjohtajakaudella.

Ahtisaaren mukaan "selvää kiinnostusta" on olemassa ja asiaan palataan ensi vuonna.

Presidentti Ahtisaari ei osallistunut huippukokouksen keskusteluihin verovapaan myynnin jatkamisesta EU:n sisäisessä liikenteessä, vaan niissä Suomea edustivat pääministeri Paavo Lipponen (SDP) ja valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok).

Niinpä presidentti saattoi todeta kokouksen loppumetreillä, että Wienissä on koettu "tyypillinen työkokous, jossa ei ole ollut mitään dramatiikkaa".

Ratkaisu taxfreen kohtalosta lykkääntyy

EU-maiden johtajat lykkäsivät lauantaina ratkaisua tax free -kaupan jatkoajasta. Päätös on tarkoitus tehdä viimeistään maaliskuussa, vain kolme kuukautta ennen kuin verovapaan kaupan on määrä loppua EU:n sisäisessä liikenteessä.

Kokouksessa EU-maiden johtajat eivät pystyneet sopimaan yksiselitteisestä muotoilusta päätösasiakirjaan, joka olisi joko haudannut jatkoaikakaavailut lopullisesti, tai vahvistanut jatkoajan pituuden.

Wienin huippukokous kehotti EU:n komissiota ja jäsenmaiden valtiovarainministereitä selvittämään kuinka verovapaan kaupan lopettamisen haittavaikutuksia voisi poistaa. Yksi vaihtoehto on jatkoajan myöntäminen kaupalle, mutta lopputulos ei ole varma.

Päätösasiakirjassa ei edes suoraan vahvisteta, että vuonna 1991 tehty lopettamispäätös pysyy voimassa.

Tanska, Hollanti ja Belgia ovat suhtautuneet jatkoaikaan kielteisesti. Saksa, Ranska ja Britannia ovat ajaneet sitä voimakkaasti, samoin muun muassa lento- ja laivayhtiöiden rahoittamat kiihkeät lobbauskampanjat.

Marianne Jelved on tiukasti jatkoaikaa vastaan.

Suomi on ilmoittanut, ettei se vastusta jatkoaikaa, jos muut maat sellaisen haluavat antaa. Pääministeri Lipponen toivoi tosin ripeitä ja selkeitä ratkaisuja, jotta toimijat tietäisivät mitä on odotettavissa.

Eduskunta on jo saanut käsittelyynsä lakiehdotuksen, jolla tax free -kaupan lopettamispäätös pannaan toimeen.

STT-IA
12.12.1998


POLITIIKKA -SIVULLE