Niinistö: "Ellei hallitus äänestä minua nurin"

Ratkaisu tax freen kohtalosta lykkääntyy



Ratkaisu EU:n sisäisen tax free -kaupan jatkoajasta lykkääntyy maaliskuulle. EU-maiden johtajat kiistelivät asiasta huippukokouksessaan Wienissä, mutta pystyivät vain siirtämään ratkaisun EU:n komission ja jäsenmaiden valtiovarainministerien niskoille.


Johtajat pyysivät selvityksiä siitä, miten haittoja verovapaan kaupan lopettamisesta voisi vähentää. Jatkoaika on yksi mahdollisuus, mutta sen toteutuminen on varsin epävarmaa.

Pääministeri Paavo Lipponen (SDP) piti mahdollisena ja jopa todennäköisenä, ettei jatkoa tule.
- Yksikin maa riittää estämään yksimielisyyden, Lipponen huomautti.

Lipponen ilmoitti, ettei Suomen hallitus ole ottanut vielä kantaa uuteen tilanteeseen. Hän paheksui myöhäsyntyistä intoa antaa verovapaalle myynnille lisäaikaa. Lipponen piti suurten maiden esiintymistä asiassa "huonona poliitikkana".

- Ei ole kovin pitkälle harkittu, kun on lähdetty vaatimaan päätöksen toimeenpanon lykkäämistä, Lipponen sanoi.

EU-maat päättivät yksimielisesti jo vuonna 1991, että verovapaa myynti loppuu kesäkuun 1999 jälkeen. Suomi hyväksyi tämän liittyessään EU:n jäseneksi.

EU:n komission puheenjohtaja Jacques Santer heitti kylmää vettä jatkoajan kannattajien niskaan eikä luvannut komissiolta aloitetta jatkosta. Santer painotti, ettei Wienissä millään tavalla kumottu alkuperäistä päätöstä.

- Yksimielinen päätös on edelleen voimassa, Santer kuittasi. Hän lupasi komission toki tutkivan, mitä toimia ongelmien lievittämiseksi voisi käyttää.

Päätös on tehtävä viimeistään maaliskuussa, vain kolme kuukautta ennen kuin verovapaan kaupan on määrä loppua EU:n sisäisessä laiva- ja lentoliikenteessä.

Tanska, Hollanti ja Belgia ovat suhtautuneet jatkoaikaan kielteisesti. Saksa, Ranska ja Britannia ovat ajaneet sitä voimakkaasti, samoin muun muassa lento- ja laivayhtiöiden rahoittamat kiihkeät lobbauskampanjat.

Lipponen muistutti, että Suomi yritti jo kauan sitten saada aikaan keskustelua tulossa olevan muutoksen haitoista, kun korjaustoimille olisi ollut paremmin aikaa.
- Sille hankkeelle ei löytynyt mitään sellaista kannatusta, että asia olisi voinut edetä, Lipponen sanoi.

Jatkoaikaa ei tule, elleivät EU-maat ole yksimielisinä sen takana, jolloin ne voivat vaatia komissiolta aloitetta asiasta. Tanska pysyi vastustuksessaan lujana.

Tanska ei hyväksy

Tanskan valtiovarainministeri Marianne Jelved ja pääministeri Poul Nyrup Rasmussen ilmoittivat, että Tanska ei ole muuttanut linjaansa. Jelved ilmoitti, että hän ei aio äänestää jatkoajan puolesta.

- Niin on viisainta olettaa, hän vastasi, kun häneltä kysyttiin lakkaako EU:n sisäinen verovapaa myynti alkuperäisen suunnitelman mukaisesti kesäkuun lopussa.

Nyrup Rasmussen totesi, että Tanskalla ei ole mitään selvitystyötä vastaan.
- Tanska keskustelee mielellään siitä, kuinka verovapaan kaupan lakkauttamisen haittoja työllisyydelle voisi lieventää tai välttää, mutta mitä siirtymäkauden pituuteen tulee, ei Tanska ole mitenkään muuttanut kantaansa, hän sanoi.

Persson ostelee mielellään

Ruotsin pääministeri Göran Persson taas uskoi, että lopputulos on jatkoaika. Hän taivasteli asiaan liittyviä poliittisia intohimoja, mutta sanoi, ettei olisi ollut "poliittisesti" mahdollista lähettää kolmen suuren maan pääministeriä kotiin kirvelevä tappio mukanaan.

Persson myönsi, että hänkin tekee mielellään verovapaita ostoksia.
- Se on oikein mukava lisä matkustamiseen. Kaupat ovat usein isoja, ja niissä on laajat valikoimat, joista löytyy kaikenlaista mukavaa elämän eri käänteisiin, Persson myhäili.

Britannian pääministeri Tony Blair on ollut yksi jatkoajan innokkaimmista kannattajista. Hän iloitsi, että "ovi on nyt auki" verovapaan myynnin jatkumiselle, mitä se ei ollut ennen Wienin kokousta.

Niinistö: "Ellei hallitus äänestä minua nurin"

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok) vastustaa jatkoajan antamista verovapaalle myynnille. Niinistö sanoi lauantaina Wienissä, ettei hän tule kannattamaan minkäänlaista jatkoaikaa, "ellei hallitus Suomessa äänestä minua nurin".

- Olen kolme kertaa aikaisemmin ollut Ecofinissä (EU-maiden valtiovarainministereiden neuvosto) torjumassa asiaa, eikä ole vaikea tehdä samaa neljännenkin kerran, Niinistö totesi.

Hän ei myöskään nähnyt syytä, miksi Suomen hallitus muuttaisi aiempaa kantaansa asiassa. Kiista verovapaan myynnin mahdollisesta lisäajasta EU:n sisäisessä laiva- ja lentoliikenteessä siirtyi nyt valtiovarainministereiden käsittelyyn.

Niinistön mielestä huippukokouksen päätös ei ollut viisas eikä hyvä. Hän huomautti, että se aiheuttaa uutta epävarmuutta niiden parissa, jotka ovat uskoneet, että EU:n aiemmin tekemä päätös pysyy.

Asiaa ei ole ollut erityisesti aihetta epäillä, sillä - kuten Niinistö muistutti - valtiovarainministereiden neuvosto on aiemmin kieltäytynyt edes harkitsemasta asiaa.

Niinistö oli pääministeri Paavo Lipposen tapaan huolissaan siitä, miltä EU:n päätösten uskottavuus näyttää tilanteessa, jossa verotuksen yhtenäistämistä aletaan tarkastella.

- Tämä on verotuksen kokonaisuuden kannalta aika pieni asia. Jos tässä tulee näin haparoivaa jälkeä, uskottavuus jatkolta on tietysti menemässä, hän sanoi.

STT-IA
13.12.1998


POLITIIKKA -SIVULLE