Kreikka tukee voimakkaasti Ahtisaaren huippukokousaloitetta



Kreikka kannattaa presidentti Martti Ahtisaaren aloitetta EU:n, Yhdysvaltojen ja Venäjän huippukokouksen järjestämiseksi.
- Tällainen huippukokous nostaisi EU:n arvovaltaa, totesi pääministeri Kostas Simitis Ateenassa maanantaina.



Presidentti Ahtisaari sanoi olleen pienoinen yllätys, että Simitis otti aloitteeseen voimakkaasti kantaa.

Presidentti Ahtisaari esitti kolmikantahuippukokousta alunperin vuonna 1995 Lontoossa ja uudisti ajatuksen viimeksi EU:n huippukokouksessa Cardiffissa kesäkuussa.

Aloite ei ole tähän mennessä oikein saanut tuulta purjeisiinsa. Ruotsi on tukenut varovasti, Saksa ei ole halunnut sitoutua, Ranska ja Iso-Britannia ovat kohteliaasti lähes vaienneet.
- Ehdotus on muhinut kaikessa rauhassa, katsoo presidentti.

Hänen mukaansa on tämän vuoden aikana on herätty miettimään, että tältä ryhmältä pitäisi tulla maailmalle jonkinlainen viesti uudelle vuosituhannelle mentäessä.
- Ja toivottavasti myös rauhoittava viesti, hän lisäsi.

Venäjän yhtälö ei ole Ahtisaaren mielestä helppo

Lehdistötilaisuudessaan Ahtisaari kommentoi Venäjän kriisin laukeamista.
- Toivottavasti uusi hallitus istuu seuraaviin vaaleihin saakka.

Presidentin mielestä on tärkeätä se, että tällä hallituksella näyttää olevan vankka tuki parlamentissa.
- Samaan hengenvetoon täytyy sanoa, että hallituksen tehtäväkenttä on niin ylivoimaiselta näyttävä, että siinä vaaditaan kyllä todellisia ihmemiehiä ja -naisia, että asiat menevät eteenpäin.

Hallituksen täytyy Ahtisaaren mielestä vastata myös sosiaalisiin odotuksiin siitä, että palkka- ja eläkerästeistä voidaan jollain lailla päästä jonkinasteiseen järjestykseen ja sopimukseen. Samalla on taloutta hoidettava myös laajemmin.

Yhtälö ei ole presidentin mielestä helppo. On tärkeätä että laajapohjainen hallitus on saatu aikaan ja kansainvälisen yhteisön täytyy katsoa, miten sitä voidaan tukea. Se on hyvä merkki, että tällä hallituksella on selkeä tuki duumassa.

Ahtisaari totesi käyttäneensä varsin paljon aikaa Venäjän tilanteen pohtimiseen sekä presidentti Konstantinos Stefanopoulosin että pääministeri Simitisin kanssa.

Keskusteluissa tulivat esiin myös Kreikan ja Turkin suhteet. Kreikka toivoo, että Turkki suostuisi keskustelemaan maiden välisistä ongelmista Haagin kansainvälisessä oikeudessa.

Suomi on presidentin mukaan sitä mieltä, että osapuolten pitää keskenään sopia mille forumille mennään.
- Esitin toivomuksen, että käytettäisiin olemassaolevia forumeja. Olemme mekin niitä joskus köyttäneet, totesi presidentti.

Kosovon tilanteesta ja myös muista kansainvälisistä kriiseistä puhuttiin.
- Pidimme hyvin tärkeätä, että YK:n turvallisuusneuvosto antaa mandaatin toimille kansainvälisissä kriiseissä eri puolilla maailmaa. On hyvin lyhytnäköistä lähteä toimiin, joissa näin ei käy, sanoi presidentti Ahtisaari.

STT-IA
15.9.1998


TALOUS -SIVULLE