NIINISTÖ TORJUI EPÄILYT LIIAN TOIVEKKAASTA BUDJETISTA

Keskusta: "Talouden etsikkoaika hukattu"

Niinistö torjui epäilyt liian toiveikkaasta budjetista



Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok) torjui jyrkästi väitteet siitä, että hallitus olisi tehnyt vaalikauden viimeisestä budjetista ylioptimistisen, jolloin sen pohja olisi vaarassa pettää.


- Mikä luku on väärä tai mikä puuttuminen rakenteisiin liian lievää, Niinistö tivasi keskustan edustajilta, kun hän eduskunnan tiistaina alkaneessa budjettikeskustelussa kommentoi eduskuntaryhmien puheenvuoroja.

Keskustan Aapo Saari oli arvellut, että hallitus vastaa mahdolliseen arvioitua hitaampaan talouskasvuun uusilla leikkauksilla.

Niinistö ei saanut kaipaamansa täsmennystä siihen, missä kohdin budjettiesityksen perusteena käytetyt arviot ovat vääriä. Valtiovarainministeri torjui myös epäilyjä, että hallitus aliarvioisi Venäjän tilanteen mahdollisia vaikutuksia Suomeen. Niinistön mukaan toistaiseksi siitä ei vain ole voinut ottaa "kovin suurta negaatiota Suomen talouteen".

Työministeri Liisa Jaakonsaari (sd.) kimmastui keskustan tavasta tulkita hallituksen onnistumista työttömyyden vähentämisessä. Aapo Saari oli laskenut työttömyyden vähentyneen vaalikauden aikana vain noin 70 000 hengellä, kun työttömiksi lasketaan mm. työllisyyskoulutuksessa ja työttömyyseläkkeellä olevat.

- Työllisyyden parantuessa keskusta joutuu epätoivoisesti etsimään uusia tilastoja peittääkseen omien asia-argumenttiensä heikkouden, Jaakonsaari heitti takaisin.

Opposition ja ministereiden sananvaihdossa oli jo selvää vaaliväittelyn makua. Keskustan edustajat tarttuivat ärhäkästi hallitusrintaman puheisiin ja hallitus oli varautunut puolustamaan budjettiaan monen ministerin voimalla.

Vaalikauden viimeisen budjettiesityksen käsittely eduskunnassa alkoi pitkällä puheiden sarjalla. Jo keskustelun alkaessa puheenvuoron oli pyytänyt useampi kuin joka toinen kansanedustaja.

Keskusta: "Talouden etsikkoaika hukattu"

Oppositio syyttää hallitusta välttämättömien rakenteellisten uudistusten lainlyömisestä, vaikka talouden nousu olisi antanut antanut niihin mahdollisuuksia.

- Nopean talouskasvun aikana ei ole onnistuttu luomaan minkäänlaisia puskureita enempää työllisyyteen kuin valtiontalouteenkaan, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aapo Saari moitti eduskunnan tiistaina alkaneessa budjettikeskustelussa.

- Talouden etsikkoaika on nyt täysin hukattu, hän sanoi. Saaren mielestä hallitus myös uskoo liiaksi talouden hyvään kehitykseen, kun viisasta olisi varautua heikompien vaihtoehtojen varalle.

-Ensi vuoden talousarvioesitys voi pahimmillaan osoittautua lumebudjetiksi, joka lataa seuraaville hallituksille suurten yhteiskunnallisten uudistusten paineen, Saari sanoi.

Keskustan mielestä nyt tekemättä jääneistä uudistuksista on päätettävä jo seuraavissa hallitusneuvotteluissa.
- Seuraava hallitus ei voi jättää suurten päätösten tekemistä vuoden 2000 budjetin yhteyteen, vaan toimiin on ryhdyttävä heti kauden alussa, Saari sanoi.

Saaren mielestä uudistusten tarvetta kiirehtii myös Venäjän tilanne ja laajemminkin uhka kansainvälisen talouden kasvun hidastumisesta.
- Tilannetta ei voi ohittaa vähättelyllä, Saari viestitti hallitukselle.

Keskustan ryhmäjohtaja piikitteli pääministeri Paavo Lipposta (SDP) toteamalla, miten tämä oli perustellut hallituksensa olemassaolon oikeutta työttömyyden puolittamisen tehtävällä.

- Nyt vaalikauden lopussa on pääministeriltä kysyttävä, onko hallituksellanne vielä tämä olemassaolon oikeutus, Saari kysyi pääteltyään ensin, että todellinen työttömyys on vaalikauden aikana vähentynyt vain 70 000 hengellä.

Opposition arvio lopuillaan olevasta vaalikaudesta oli muiltakin osin yhtä tyly. Saaren mielestä hallitus jättää perinnöksi sosiaalisesti ja alueellisesti kahtiajakautuneen Suomen.

"Surullisinta, että hallitus kuvittelee itse"

Kristillisen liiton ryhmäpuhuja Bjarne Kallis arvosteli hallitusta siitä, ettei se ole ryhtynyt tarpeeksi rohkeisiin toimiin työttömyyden vähentämiseksi.
- Kaikkein surullisinta hallituksen työllisyyspolitiikassa on kuitenkin se, että hallitus pitää sitä onnistuneena, Kallis sanoi.

Nuorsuomalaisten Jukka Tarkka viittasi erityisesti Venäjän aiheuttamaan epävarmuuteen ja arvioi, että näissä oloissa "heiveröiseen tasapainoon keinoteltu budjetti on suorastaan vaarallinen".

Tarkan mielestä Venäjän romahdus uhkaa vetää mukaansa Baltian talouden, mikä mullistaisi niiden turvallisuustilanteen. Jos Venäjän ja Baltian välinen jännitys kiristyy, koskettaa se Tarkan mielestä Suomeakin.
- Voimme olla myrskyn silmässä ennen kuin huomaammekaan, Tarkka varoitteli.

Perussuomalaisten Raimo Vistbacka piti hallituksen "olankohautusmaista" suhtautumista Venäjän kriisiin virheenä. Myös Vistbacka muisteli vielä hallituksen lupausta työttömyyden puolittamisesta.
"Se on syöty ja sillä siisti", kuului tyly arvio.

Oman remonttiryhmänsä keväällä perustanut Risto Kuisma (ent. SDP, ent. nuors.) peräänkuulutti kansalaisille oikeutta päättää omasta taloudestaan ja varoistaan. Riippuvuus poliitikkojen päätöksistä lisää Kuisman mielestä turvattomuuden ja toivottomuuden tunteita.

STT-JHL
11.9.1998


POLITIIKKA -SIVULLE