SDP valmistautuu torjuntataisteluun



Puoli tusinaa demariedustajaa on jättämässä eduskunnan ensi vaaleissa. Nousevia nimiä on vähän ja tappion kangastaessa pudotuspeli käydään istuvien kansanedustajien kesken. Kutistuvassa demarien eduskuntaryhmässä on tuskin montaakaan uutta nimeä ensi vaalien jälkeen.


Demareilla on tulevissa eduskuntavaaleissa edessään ankara torjuntataistelu. Viime vaalien suurvoitto kääntyy väistämättä tappioksi. Verkkouutiset laski, että 24,1 prosentin kannatuksella demarien tappio olisi 10 paikkaa.

Suurin tappio uhkaa Uudenmaan demareita, joilta on kannatuksen ohella kadonnut reilusti yli 30 000:n äänen verran ehdokkaita.

Kari Lehtola Helsingin demarilistalle

Helsingissä suurin demarijännitys kohdistuu siihen, mikä on herrasväki Herzberg-Lipposen äänisaalis. Paavo Lipponen keräsi viime vaaleissa liki tasan 13 000 ääntä, mutta onko puheenjohtajien taisto tuomassa kasvua vai lipsuuko vanhoja ääniä vaimolle?

- Vaarana on, että kaupungin asiat jäävät megatähtien varjoon. Kaikki seuraavat kamppailua, mutta eivät koe osallistumistarvetta, pohtii tilannetta SDP:n Helsingin piirin toiminnanjohtaja Rauli Warto, joka näkee kolmen suuren puolueen puheenjohtajataistossa huolestuttavia piirteitä.

- Kolme ihmistä ei voi olla inhimillisiltä kyvyiltään sellaisia, että he pystyvät paneutumaan kaikkiin asioihin, vaan tarvitaan erilaisia lähestymiskulmia ja taustoja. Warto muistuttaakin, että vastuu on myös julkisuudella siitä etteivät Helsingin asiat typisty pelkkään musiikkitalon rakentamiseen.

Helsingin paikkatavoite on minimissään nykyiset kuusi ja maksimissaan yksi lisää eli seitsemän paikkaa, toteaa Warto. Jaossa on kymmenentuhatta Reino Paasilinnan jättämää ääntä, joista käydään kova sota.

Varinkin naisten kesken äänitaisto on ankaraa. Viimeisillä paikoilla istuvat Arja Alho sekä Reino Paasilinnan tilalle noussut Tuula Haatainen. Niskaan hengittää varasijalta Rakel Hiltunen.

Kiintoisia miesyrittäjiä ovat ovat demarinuorten puheenjohtaja Osku Pajamäki, suuronnettomuustutkija Kari Lehtola, muusikko Harri Saksala, kuluttaja-asiamies Erik Mickwicz, entinen valtakunnansovittelija Paavo J. Paavola sekä Kellokosken ylilääkärin virasta eronnut Ilkka Taipale.

Kato käy Uudellamaalla

Uudeltamaalta poissa on Risto Kuisman mukana loikanneet 14 000 ääntä sekä Matti Louekosken keräämät vajaat 9000 demariääntä. Lisäksi istuvista kansanedustajista paikkansa jättävät Tuulikki Hämäläinen ja Lauri Metsämäki, joten reilusti yli 30 000:n äänen aukko on Uudenmaan demaririveissä.

Äänikuninkaana on kuitenkin ensi vaalien jälkeenkin Antti Kalliomäki, veikkaa piirin toiminnanjohtaja Esko Berg. Kuisman vihaisten äänestäjien ääniä pysynee puolueella ja eritoten ay-siivellä, niistä liikenee ilmeinen siivu ainakin Riitta Prustille.

Luontainen vaatimattomuuden puute pitänee myös Kimmo Kiljusen paikallaan. Vaalipiirin tilannetta paikkaa eduskuntaan paluuta yrittävä Ilkka-Christian Björklund.

Bergin mukaan tavoite on paikkojen säilyttäminen. Se lienee kuitenkin lähinnä virallista optimismia, sillä gallupit lupailivat jo alkuvuonna kahden paikan tappiota. Yhdentoista paikan kutistuminen yhdeksään ei olisikaan vielä sietämätön tappio, sillä pohjalla on neljän paikan voitto 1995.

Varttunutta väkeä

Kymessä SDP on jo nimennyt ehdokkaansa jäsnäänestyksen pohjalta. Kansanedustajista ehdolla ovat SDP:n varapuheenjohtaja Antero Kekkonen (52) Kotkasta, sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre (51) Imatralta, Sinikka Hurskainen (47) Imatralta, Matti Vähänäkki (60) Vehkalahdelta, ja Valto Koski (59) Kuusankoskelta.

Varttunutta väkeä on muutenkin tarjolla, sillä vain kaksi ehdokkaista on alle 30-vuotiaita, kaikki muut ovat neljäkymmentä ylittäneitä ja puolet yli viisikymppisiä.

Turun eteläisessä vaalipiirissä paikkaa europarlamenttiin siirtynyttä Pertti Paasiota hänen tyttärensä Heli Paasio. Äänikuninkaan lähtö ilahduttanee kuitenkin enemmän Jukka Roosia ja Jukka Mikkolaa, jotka näin varmistanevat paikkansa.

Tappiontorjuntaa maakunnissa

Nykyiset kansanedustajat nousivat kärkeen Pirkanmaan sosiaalidemokraattien jäsenäänestyksessä.

Kansanedustaja Jukka Gustafsson sai 10 700 ääntä ja oli selvä ykkönen. Seuraavina tulivat kansanedustaja Pia Viitanen, kansanedustaja Arja Ojala ja kansanedustaja Reino Ojala. Reijo Lindroos ja Jorma Rantanen luopuvat ja heidän mukanaan jaossa on lähes 15 000 ääntä.

Lähimmillä kärkkyjäpaikoilla on jäsenäänestyksen perusteella professori Risto Sänkiaho ja tv-toimittaja Saara Karhu. Vaan miten käy viime vaalien voittona tulleille kahdelle paikalle?

Toiminnanjohtaja Harri Sandell sanoo, että kuusi paikkaa on tavoitteena, mutta myöntää työn olevan kovaa.

Pohjois-Karjalassa demarien äänikuninkuuden perii Kelaan siirtyneeltä Matti Puhakalta varapuhemies Kerttu Törnqvist. Viime vaalien kahdesta lisäpaikasta ainakin toinen on vuoden päästä historiaa. Kuopiossa kansanedustaja Jorma Kukkonen ei enää lähde ehdolle.

Satakunnassa Mikko Elo ja Heikki Rinne voivat olla huoleti, mutta kolmannen paikan haltijasta kisataan. Alle kolmellatuhannella äänellä viime vaaleissa voitettu neljäs paikka saattaa olla jo matkalla muualle vaalipiirin kokonaispaikkamäärän vähentyessä.

Mikkelin vaalipiirissä Jouni Backmanin ministeriasema kirkastaa hänen äänikuninkaankruunuaan. Kolme paikkaa pysynee ennallaan. Etelä-Hämeen merkittävin muutos viime vaaleihin nähden on Ilkka Joenpalon poistuminen eduskunnasta ay-uralle.

Oulussa kolmas paikka on puolestaan vaarassa. Työministerin salkku ei yleensä kasvata kansansuosiota ja sitä joutuu nyt kantamaan Oulun demariykkönen Liisa Jaakonsaari. Pohjoisessa kasvaa myös kepun paine.

PETE PAKARINEN
12.6.1998

SDP
Vuoden 1995 vaalitietoja


POLITIIKKA -SIVULLE