Varkaus 1918 oli useiden tekijöiden summa



Varkauden veriset tapahtumat talvella 1918 olivat useiden tekijöiden summa, todettiin aihetta selvittävässä seminaarissa Varkaudessa viime viikonloppuna.


Varsinaiset sotatapahtumat paikkakunnalla olivat vähäisiä, mutta taistelujen jälkeiset jälkiselvittelyt olivat poikkeuksellisen raa'at ja veriset. Toisistaan huomattavasti poikkeavien arvioiden mukaan Varkaudessa teloitettiin 250-400 ihmistä.

Yhteiskuntatieteiden tohtori Hannu Itkonen Joensuun yliopiston Karjalan tutkimuslaitoksesta arvioi, että useat tekijät kärjistivät tilanteen.
- Varkaudesta puuttui kunnallinen päätöksentekovalta, sillä 3 000 asukkaan teollisuusyhteisö oli hallinnollisesti Joroisten ja Leppävirran takamaata.

Työväestö ja talonpojat olivat konkreettisesti vastakkain elintarvikekysymyksen kärjistyessä. Helmikuun lopulla sodan normistoakaan ei vielä ollut, Itkonen luetteli.

Itkonen muistutti, että Varkauden tapahtumien jälkeen Mannerheim kielsi välittömät teloitukset. Hän viittasi myös Varkauden sijaintiin sisämaan punaisena saarekkeena, josta oli nopeasti päästävä eroon.

Huruslahden arpajaiset

Kansanperinteessä vuoden 1918 Varkaus muistetaan etenkin "Huruslahden arpajaisten" vuoksi. Valtauksen jälkeen helmikuun lopulla Huruslahden jäälle kootusta punaisten joukosta ammuttiin joka kymmenes mies, eräiden tietojen mukaan joka seitsemäs.

- Tapahtumaan on viitattu monessa yhteydessä. Kaikki teloitukset eivät kuitenkaan tapahtuneet Huruslahdella, vaan niitä tehtiin muuallakin Varkaudessa, Itkonen toteaa.

Itkonen ja toinen joensuulaistutkija, fil. tri Ilkka Liikanen toimivat seminaarin järjestäjinä. Heidän mielestään on vähintäänkin ihmeellistä, kuinka vähän Varkauden tapahtumien taustoja on käsitelty Hannu Soikkasen Varkauden historia -teoksen (1963) jälkeen, kun otetaan huomioon asian traagisuus ja seurausvaikutusten pitkäikäisyys.

- Varkaus oli ensimmäisiä paikkakuntia, missä vastasyntyneen tasavallan synnytystuskat joutuivat purkautumaan tuhoa tuottavalla tavalla, he toteavat.

Näyttely ja muistojumalanpalvelus

Varkaudessa kansalaissota/vapaussota oli viime viikonvaihteessa esillä monella tavoin. Lauantaina avattiin kulttuurihistoriallisessa museossa valokuvaaja Ivar Ekströmin aikalaiskuviin perustuva valokuvanäyttely.

Sunnuntaina lasketaan seppeleet sekä vakaumuksensa puolesta kaatuneiden hautamuistomerkille että punaisen terrorin uhrien haudoille samalla hautausmaalla. Evankelis-luterilaisessa kirkossa järjestettiin muistojumalanpalvelus.

STT-IA
13.2.1998


AJASSA -SIVULLE