Uudistukselle toivottiin laajaa yhteisymmärrystä

Vihreät haluavat sitovaa kansanäänestystä



Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat valmiit neuvottelemaan keskustaopposition kanssa vielä hallituksen muodostamisen tavasta. Vihreät tahtoisivat sitovan kansanäänestyksen.


Hallitusryhmät viestittivät valmiuttaan, kun eduskunta aloitti valtiosääntöuudistuksen käsittelyn tiistaina. Samalla hallituksen riveistä korostettiin, että arvokasta ja tarpeellista uudistusta ei pidä kaataa yhden pykälän hienosäätöön.

- Pidämme tärkeänä, että hallituksen muodostamismenettelystä voidaan eduskunnassa löytää laaja poliittinen yhteisymmärrys, sanoi kokoomuksen ryhmäpuheen pitänyt perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Ville Itälä.

Itälä kuulutti samanlaista kompromissihalukkuutta myös muilta puolueilta, erityisesti SDP:lta ja keskustalta.
- Toivomme, että kaikki poliittiset ryhmät ymmärtävät keskustelun ja kompromissien tarpeen, myötäili SDP:n ryhmäjohtaja Erkki Tuomioja.

Uudistuksen valmistelua komiteavaiheessa johtanut Paavo Nikula neuvoi miettimään samalla myös sitä, "kuinka pitkälle poliittista neuvotteluprosessia ylipäätään on mahdollista kirjoittaa perustuslakin tekstiin".

Pienempiä muutostoiveita on myös erityisesti pienempien hallituspuolueiden ryhmissä. Tiistain lähetekeskustelussa niitä tuli jo pitkä lista.

Esko Helle (vasl) sanoi, että vasemmistoliitto olisi valmis kaventamaan presidentin valtaoikeuksia nyt esitettyä enemmän. Helteen mielestä valtioneuvosto voisi myös antaa itse lakiesityksensä eduskunnalle. Hän sanoi, että niiden kuljettaminen presidentin kautta on turhaa muodollisuutta.

Ruotsalaisen kansanpuolueen ryhmä haluaisi kirjata myös lain pykälään sen, että presidentti voi toimia hallitusneuvottelujen vauhdittajana. RKP:n ryhmäpuhuja Gunnar Jansson palauttaisi lakiin komitean aikanaan esittämän muotoilun, että presidentti johtaa ulkopolitiikkaa "yhdessä" valtioneuvoston kanssa. Hallituksen esityksessä puhutaan "yhteistoiminnasta".

Vihreät haluavat sitovaa kansanäänestystä

Vihreiden ryhmäpuheen pitänyt Nikula otti esille sitovan kansanäänestyksen mahdollisuuden ottamisen perustuslakiin.
- Perustuslakivaliokunnan käsittelyssä voidaan selvittää kansanäänestysinstituution laajentamisen mahdollisuudet, Nikula uskoi.

Vihreät haluavat Nikulan mukaan selvittää myös kansanaloitteen, jolla voisi pyrkiä esimerkiksi vanhentuneeksi koetun lain kumoamiseen.

Itälä piti mahdollisena, että perustuslakivaliokunta joutuisi harkitsemaan ulkopoliittista päätöksentekoa koskevan lakiperustelun selkeyttämistä. Itälän mielestä valtioneuvoston tulee jatkossa perustuslain mukaisesti päättää Suomen edustuksesta EU:n huippukokouksissa.

SDP:n ryhmäpuheessa ei tehty muutosehdotuksia, mutta Tuomiojan mukaan niitä on tulossa myöhemmin.
- Pidämme valitettavana, jos selvää parannusta merkitsevistä pienistäkään muutoksista ei voida sopia, hän sanoi.

Tuomioja myös torjui tarpeettomana puheet kansalaisten perusoikeuksien kuten mielenosoitusvapauden rajoittamisesta.
- Väkivalta, omaisuuden tuhoaminen ja muu laiton toiminta on ihan riittävän selkeästi jo kriminalisoitu. Maassa ei ole tapahtunut mitään, joka vaatisi lakien muuttamista, Tuomioja sanoi.

Asia nousi keskusteluun sen jälkeen, kun eläinaktivistit olivat iskeneet turkistarhoihin ja pitäneet pitkiä mielenosoituksia turkisliikkeiden edustalla.

STT-IA
13.2.1998


POLITIIKKA -SIVULLE