Vasemmistoliiton Andersson ja RKP:n Norrback arvostelivat demareita - Niinistö kenraaleita

Suuri kopterisota



Viikonloppuna eri puoluejohtajat ottivat kantaa demareiden auki repimään ja jo kerran saavutettuun kopterisopuun. Kyytiä saivat niin SDP kuin kenraalitkin. Sunnuntaina vasemmistoliiton Matti Korhonen ryhtyi vaatimaan vielä lisää leikkauksia. Neuvottelut helikoptereista jatkuvat tiistaina.


Vasemmistoliiton puheenjohtaja kulttuuriministeri Claes Andersson toivoi, että helikopterirahoista eduskunnassa sovittu kompromissi pitää eikä asiaa revittäisi enää auki.

Andersson luonnehti hallituspuolueiden eduskuntaryhmien neuvottelussa tiistaina sovittua tilausvaltuuksien 1,2 miljardin markan vähennystä "aika hyväksi lopputulokseksi".

- Henkilökohtainen kantani on, että tämä pitäisi viedä läpi siinä muodossa, kuin asiasta on pystytty sopimaan, Andersson sanoi vasemmistoliiton puoluehallituksen tiedotustilaisuudessa lauantaina Helsingissä.

Puolustusvoimien tilausvaltuuksista sovittu kompromissiratkaisu joutui vaakalaudalle, kun sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmä hylkäsi sen torstaina.
- Politiikkaa ei pitäisi tehdä hirveän poukkoilevasti. Jos tavoittelee jotakin ja sitten sopii, niin siitä pidetään kiinni eikä lipsuta sinne tänne, Andersson arvioi tilannetta.

Uudet neuvottelut, vanha vaatimus pöytään

Jos asiasta aloitetaan uudet neuvottelut, vasemmistoliitto aikoo tuoda pöytään alkuperäisen tavoitteensa, jonka mukaan tilausvaltuuksia leikattaisiin kaksi miljardia.
- Nyt katsotaan, kuinka pitkälle tällä kertaa päästään, sanoi valtiovarainvaliokunnan puolustusjaoston vasemmistoliittolainen jäsen Kari Uotila.

Uotilan mukaan myös vasemmistoliiton tavoitteena on saada sitovat takuut siitä, että sovittu leikkaus näkyy vuosittaisissa puolustusmenoissa. Uotila piti esillä myös mahdollisuutta lykätä koko helikoptereista päättämistä myöhemmäksi.

Anderssonin mielestä asia ei parane lykkäämisellä, kun vielä saadaan vahvistettua, että sovittu leikkaus näkyy myös puolustusvoimien menoraameissa.

Kenraaleiden vähätteleviksi tulkitut lausunnot helikopterirahojen säästöistä olivat ärsyttäneet myös vasemmistoliiton väkeä. Andersson toivoi, ettei tällaisia lausuntoja enää tulisi.

Puoluehallitus vaati kannanotossaan, että puolustusministeriön pääluokan menot rajataan valtion budjetissa pysyvästi alle viiteen prosenttiin. Tämä saattaa puoluehallituksen mukaan edellyttää suunniteltujen hankintaohjelmien karsimista edelleen.

Korhonen: Helikoptereista suurempi säästöpaketti

SDP:n eduskuntaryhmän hylkäämä kompromissi 1,2 miljardin leikkauksista kopterikaupoissa ei kelpaa enää myöskään Martti Korhoselle, Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajalle. Korhonen vaatii hallitukselta suurempaa säästöpakettia helikopterihankinnoista tiistain neuvotteluihin.

- Hallituksen olisi tarpeellista keskuudestaan saada esitys uuden suuremman ja monimuotoisemman säästöpaketin aikaansaamiseksi. On selvää, ettei paluuta vanhaan ole, Korhonen sanoi sunnuntaina Oulussa.

Korhonen on sitä mieltä, että puolustushallinnon menoja on tarkasteltava kokonaisuutena.
- Täysin selvää pitää olla se, että kysymys ei ole mistään kosmeettisesta säästöstä, hän huomautti.

Korhosen mukaan säästöistä ei saa jäädä sellaista käsitystä, että kyse olisi hankinnan siirtämisestä tuleville vuosille. Puolueen kansanedustaja Pentti Tiusanen puolestaan esitti sunnuntaina Kotkassa, että helikopterihanke lykätään käsiteltäväksi seuraavien vaalien jälkeen.

Niinistö: Kenraalien kommentit auttoivat kopterisovun rikkoutumista

Valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok) mukaan kenraalien helikopterisopimuksesta antamat arviot auttoivat koko sovun rikkoutumista.

Niinistö sanoi lauantain Helsingin Sanomissa, ettei hän hyväksy helikopterisovun vähättelyä. Vähättelyksi Niinistö mieltää puolustusvoimien kommentit.

Eduskunnassa tehtyyn ratkaisuun täytyy Niinistön mukaan suhtautua siten, että se on todellinen ratkaisu.

Myös Norrback arvosteli kenraaleja

RKP:n puheenjohtaja, Eurooppa-ministeri Ole Norrback jatkoi lauantaina valtiovarainministeri Niinistön aloittamaa kenraaleiden arvostelua. Norrback sanoi, että kenraaleiden ei olisi pitänyt kommentoida eduskunnassa syntynyttä kopteriratkaisua sillä tavalla kuin he tekivät.

Puolustusministerinä 1980-luvun lopulla toiminut Norrback antoi ymmärtää, että kenraaleiden pitäisi varoa ryhtymästä julkisesti eduskunnan oppimestareiksi, kun tällaisista asioista keskustellaan.

Norrbackin mielestä nyt on esitetty lausuntoja, jotka vaikeuttavat asioiden käsittelyä. Hän ei maininnut nimiä, mutta sanoi, että puolustusvoimain komentajalla kenraali Gustav Hägglundilla on varmasti myös osaa tässä vyyhdissä.

Norrback ihmetteli myös sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmän menettelyä, kun se hylkäsi yhdessä neuvotellun kompromissiehdotuksen. Hän kyseli, eikö SDP:n ryhmäjohtaja Erkki Tuomioja tiennyt oman ryhmänsä tunnoista vai eikö hän puolustanut kompromissia riittävästi.

- Minun on vaikea ymmärtää, että muut hallituspuolueet voisivat vetää muuta johtopäätöstä kuin että kompromissi joko hyväksytään tai sitten palataan hallituksen alkuperäiseen esitykseen, Norrback sanoi.

Aho lykkäisi helikopteripäätöksen tekemistä syksyyn

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho esittää helikopterien hankintakysymyksen lykkäämistä syksyyn. Oppositiojohtajan mukaan helikopterien hankintaa tulisi käsitellä samaan aikaan ensi vuoden talousarvion kanssa.

Aho sanoi lauantain Keskisuomalaisessa, että syksyyn mennessä kaikki asiaan liittyvät perusteet on ehditty käydä läpi. Aho myös muistuttaa vaalikauden alussa esillä olleesta ajatuksesta perustaa parlamentaarinen elin valmistelemaan puolustuspoliittisia asioita.

Ahon mukaan tällainen parlamentaarinen elin olisi voinut auttaa helikoptereiden hankintaa koskevien perusteluiden arvioinnissa.

Kopterikiistan selvittely jatkuu tiistaina

Tilausvaltuuksista syntyneen kiistan selvittelyä jatketaan eduskunnassa tiistaina. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja kertoi perjantaina, että ryhmäjohtajien neuvotteluun osallistuvat silloin myös pääministeri Paavo Lipponen ja puolustusministeri Anneli Taina (kok).

Tuomioja keskusteli tilanteesta Lipposen kanssa perjantaina. Hän ei kertonut, miten pääministeri oli arvioinut asian saamaa yllättävää käännettä. Eurooppa-konferenssista Lontoosta perjantaiksi palannut Lipponen oli varsin niukkasanainen vastatessaan toimittajille.

Lipponen toivoi, että ratkaisu asiaan saadaan ensi viikon neuvotteluissa. Hän ei lähtenyt ennakoimaan, miltä pohjalta se voisi syntyä. Hän totesi, että asia on eduskuntaryhmien käsissä.

SDP:n eduskuntaryhmä oli ainoa, jolle Lipposen kanssa neuvoteltu sopuratkaisu ei kelvannut. Tilanteen on arveltu kismittäneen pääministeriä. Lipponen ei myöntänyt, että näin olisi. Hän kuittasi, että pääministerin tehtävässä ei jouda harmittelemaan.

Tuomioja ei uskonut, että Lipponen ryhtyisi ajamaan kyseenalaiseksi asetettua ratkaisua läpi tekemällä siitä hallituskysymyksen. Sellaisessa tilanteessa oltiin toista vuotta sitten, kun hallituksen ensimmäinen yritys kaupan aukioloaikojen väljentämisestä kaatui eduskunnassa.

"Viideltä demarilta kuusi vastausta"

Muiden hallituspuolueiden ryhmien puheenjohtajat päivittelivät perjantaina tilannetta ja odottivat, että sosialidemokraatit selvittävät ensin keskenään, mitä he oikein hakevat.
- Olen kysynyt viideltä demarilta ja saanut kuusi vastausta, vihreiden ryhmäjohtaja Osmo Soininvaara päivitteli.

Soininvaaran mielestä ryhmäjohtajien seuraavissa neuvotteluissa pitää olla varmuus siitä, että sosialidemokraattien kanta on voimassa vielä seuraavanakin päivänä.

STT-IA
16.3.1998


POLITIIKKA -SIVULLE