Karuja raportteja Helsingin Siwa-myymälöistä ja Valintataloista

Väkivalta jäytää kaupan työntekijöitä



Tuoreet raportit kaupan työntekijöiden kohtaamasta väkivallasta kertovat karua kieltä myyjien arjesta. Ryöstöt, väkivalta ja väkivallan uhka sekä myymälävarkaudet ovat Kaupan työsuojeluvaltuutetun Margit Aaltosen mukaan lisääntyneet rajusti.


Aaltonen on työssään koonnut vajaan kahden vuoden aikana yli sata raporttia kaupan myyjille sattuneista vaara- ja uhkatilanteista. Tapahtumat ovat pelkästään Helsingin alueelta. Aaltonen korostaa, että läheskään kaikista tapauksista ei ole raportoitu.

- Raportit kertovat kiireestä, pelosta ja riittämättömyyden tunteesta. Väkivallasta on tullut arkipäivää työpaikoilla, joissa siihen ei ole varauduttu, Aaltonen sanoo.

Päätoimisena työsuojeluvaltuutettuna toimiva Aaltonen kertoi raporteista keskiviikkona SAK:laisen Liikealan ammattiliiton Hyvinvointi ja jaksaminen -seminaarissa.

Aaltosen työkenttään kuuluu Helsingissä yli sata toimipaikkaa, joissa työskentelee yli tuhat työntekijää. Suurin osa raporttien tapauksista on Aaltosen mukaan sattunut Helsingin Siwa-myymälöissä ja Valintataloissa. Aaltonen muistuttaa, että erityisesti Siwassa myyjä työskentelee usein yksin.
- Olen huolissani ja vihainen työntekijöiden pahoinvoinnista, Aaltonen sanoo.

"Tuijotti kiinteästi hullun katseellaan"

Väkivaltaraportit ovat väkivallan kohteeksi joutuneen työntekijän tai hänen esimiehensä kirjoittamia.

Esimerkkinä Aaltonen kertoo: "Olin kassalla. Toinen myyjä huusi, että pullo on hajonnut myymälässä. Juoksin meteliä kohti, jolloin poika juoksi minua vastaan ja löi nyrkillä leukaan. Hän yritti paeta, sain kiinni puoliksi, mutta menimme ikkunan läpi. Tämän jälkeen poika karkasi. Vammat: Ruhje leuassa, viiltohaava kädessä, lasinsirpaleita. Henkiset haitat: Unettomuus ja painajaiset."

Toinen tapaus: "Myymälän sulkemisen jälkeen viety roskia takaovesta. Sieltä tullut sisälle kaksi miestä, toisella teräase, toisella ampuma-ase. Repineet molempia myyjiä hiuksia. Molemmat myyjät sokissa ja sairaslomalle."

Kolmas esimerkki: "Kassalle saapui tavallisen näköinen nuorimies, joka osti makaronipussin. Alkaessani maksaa miehelle vastarahoja hän tarttui ranteeseeni ja alkoi toisella kädellä kahmia rahoja kassasta tuijottaen samalla minua kiinteästi hullun katseellaan. Rahat saatuaan juoksi pois... Myyjä lähti heti kassatöistä ja ilmoitti, ettei koskaan palaa."

Neljäs tapaus: "Yritin estää nuorta miesasiakasta näpistämästä housuihinsa laittamaa nakkipakettia. Siitä suivaantuneena mies potkaisi kahdesti käsivarteen ja huitoi nyrkillään. Hän uhkasi myös lyödä pullolla. Vammat: Vasen käsivarsi mustelmilla ja käsi pitkään kipeänä."

"Mitä ruumiinosaa kannattaa tarjota"

Aaltosen saamat raportit perustuvat siihen, että kaupan alalla on annettu ohjeet ilmoittaa tapauksista työsuojeluvaltuutetulle.
- Läheskään jokaisesta tapauksesta ei tule raporttia. Jotkut luen lehdistä ja menen paikan päälle kysymään. Monista asioista menee tieto vain poliisille, Aaltonen kertoo.

Väkivallan kohteeksi joutuneet kaipasivat liikkeisiin vartijoita tai ainakin oikein sijoitettua hälytysnappia lähimpään vartiointiliikkeeseen. Eräs myyjä vaati raportissa työnantajia panostamaan henkiseen työsuojeluun, jos vartijoiden palkkaamiseen ei ole varaa.

Raporteissa toivottiin opastusta mm. siihen, mitä ruumiinosaa kannattaisi tarjota väkivaltaiselle asiakkaalle, jotta selviäisi mahdollisilla vähäisillä vammoilla.

Margit Aaltonen huomauttaa, että henkisten vammojen mittaaminen ja kartoittaminen on vaikeaa.
- Viimeksi olin tiistaina antamassa vierihoitoa ryöstötilanteessa, kun myymälän esimies ja ulkopuolinen autonkuljettaja juoksivat ryöstäjää kiinni, Aaltonen kertoo.

Poliisi kävi 30 kertaa kuukauden aikana

Yhdessä myymälässä tarvittiin Aaltosen mukaan poliisia 30 kertaa kuukauden aikana.
- Nyt myymälää ei enää ole. Osittain se lopetettiin näihin ongelmiin, Aaltonen kertoo.

Suuri yleisö ei Aaltosen mukaan tiedä, miten paljon kaupoissa esiintyy väkivaltaa.
- Työnantaja ei anna tapauksia julkisuuteen, koska se on huonoa mainosta firmalle, Aaltonen toteaa.

STT-IA
13.3.1998


POLITIIKKA -SIVULLE