Työsopimuslakia ei haluta koplata muihin kiistoihin

Vasemmiston ay-siipi tuomitsi joustoesityksen



Vasemmiston ay-siipi hyökkäsi eduskunnassa odotetun kiivaasti hallituksen esittämää työehtosopimuslain joustoesitystä vastaan. Se nähtiin vaarallisena avauksena, jossa ohitetaan kolmikantayhteistyö ja suositaan järjestäytymättömiä työnantajia.


Työministeri Liisa Jaakonsaari (SDP) puolusti hallituksen esitystä muistuttamalla, että sen sisältämät muutokset ovat merkitykseltään vähäisiä. Jaakonsaaren mukaan kenenkään osapuolen oikeuksia ei myöskään loukata, kun kolmikantainen komitea ei päässyt määräaikaan mennessä asiasta yksimielisyyteen.

Hän uskoi kolmikannan saavan tapahtuneesta jopa lisää energiaa. Hallituksen ratkaisu on opetus siitä mitä tapahtuu, jos yksimielisyyttä ei saada aikaan.

Esityksen lähetekeskustelua jatketaan vielä keskiviikkona. Sen jälkeen työsopimuslain muutosta käsitellään työasiainvaliokunnassa.

Entinen luottamusmies Reijo Laitinen (SDP) sanoi ihmettelevänsä syvästi, miten komiteasta on vedetty ulos villejä työnantajia suosiva esitys. Hän arveli syynä olleen kokoomuksen halun nostaa profiiliaan ja epäili, että laiton toiminta työpaikoilla pyritään laillistamaan.

Jukka Roos (SDP) syytti hallitusta lähtemisestä tielle, joka suosii järjestäytymättömiä työnantajia.

"Askel kohti yleissitovuuden purkamista"

Esitystä arvostelleiden SDP:n edustajien joukossa oli myös Tuija Pohjola, joka tuomitsi kolmikannan sivuuttamisen. Pohjolan esityksestä asia pantiin pöydälle keskiviikon täysistuntoon.

Keskustelun siirtämiseen vaikutti osaltaan myös se että SDP:n ryhmä oli kutsuttu tiistai-illaksi SAK:n vieraaksi.

Vasemmistoryhmän Mikko Kuoppa näki hallituksen hankkeessa selvän askeleen kohti työehtosopimusten yleissitovuuden purkamista. Hänen mielestään hallituksen vasemmisto vedettiin kölin ali sopimuksen taakse kokoomuksen tahdon mukaisesti.

Jorma Vokkolainen (vasl) arvioi hallituksen itse vaikuttaneen toimeksiannollaan siihen, ettei työsopimuslakikomiteassa syntynyt sopua. Jaakonsaaren ohella hallituksen puolesta osallistui keskusteluun valtionvarainministeri Sauli Niinistö (kok).

Niinistön mukaan on vedettävä selkeä raja kolmikantaneuvottelujen ja hallituksen velvollisuuksien väliin. Hallituksen on toimittava siitä huolimatta, saadaanko neuvotteluissa aikaan tuloksia. Hän epäili työmarkkinaosapuolten heittäytyneen passiiviksi, kun he uskoivat, ettei hallitus ryhdy viemään asiaa eteenpäin.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz vakuutti uudistuksen edistävän oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa.

Viime perjantaina annettu hallituksen esitys on jo etukäteen ehtinyt aiheuttaa arvostelua sekä SDP:n ja vasemmistoliiton ryhmien sisällä.

Esityksen mukaan yleissitovaa työehtosopimusta noudattava järjestäytymätönkin työnantaja voi poiketa työsopimuslain säädöksistä, jos työsopimusjärjestelmä tekee sen muutoin mahdolliseksi.

Taloudellisesti merkittävin muutos on se, että lakisääteisen 50 prosentin suuruisen sairausajan palkan voisi jättää eräillä aloilla maksamatta ensimmäisen työssäolokuukauden aikana. Muut uudistukset koskevat työsopimuksen päättämismenettelyä sekä eräitä vuosiloman antamista ja opintovapaata koskevia määräyksiä.

Työsopimuslakia ei haluta koplata muihin kiistoihin

Eduskunnan työasiainvaliokunnan puheenjohtaja Reijo Lindroos (SDP) vaatii, ettei kiistellyn työsopimuslain muutoksen läpiviemiseen yhdistetä muita asioita kuin niitä, jotka siihen liittyvät. Lindroos esitti koplauskieltonsa keskiviikkona, kun eduskunta vei loppuun tiistaina keskeytetyn työsopimuslain muutosta koskevan keskustelun.

Esitystä puidaan jatkossa työasiainvaliokunnassa, jossa on aiemminkin ollut käsittelyssä istuntokauden loppusuoralla riidanalaisia lakeja. Usein viime hetken ongelmat on niputettu ja ratkaistu neuvottelemalla niitä koskeva kokonaisratkaisu.

Lakiesityksen hyväksymistä sellaisenaan vastustava Lindroos kuvaili sitä periaatteellisesti kipeäksi ja kolmikantayhteistyötä vaikeuttavaksi hankkeeksi.

Keskustelussa olivat äänessä etupäässä ne hallituspuolueiden edustajat, jotka pitävät lakia myönnytyksenä villeille työnantajille.

Hallituksen esityksen mukaan myös järjestäytymätön työnantaja voisi poiketa työsopimuslain säädöksistä, jos yleissitova työehtosopimus antaa siihen mahdollisuuden.

Taloudellisesti merkittävin muutos liittyisi sairausajan palkan maksamiseen työsuhteen ensimmäisen kuukauden aikana.

STT-IA
13.11.1998


POLITIIKKA -SIVULLE