EU:n komissio lievensi kiisteltyä ehdotustaan

Tiukennettu yt-menettely koskisi vain yli 50 työntekijän yrityksiä



EU:n komissio haluaa lisätä työnantajien velvollisuuksia tiedottaa henkilöstölle yritysten suunnitelmista ja neuvotella ennakolta tulossa olevista merkittävistä muutoksista.


Komissio julkisti pitkään valmisteilla olleen ehdotuksensa keskiviikkona. Ehdotuksen mukaan uudet säännökset koskisivat vähintään 50 työntekijän yrityksiä.

Rajan vetämistä näin korkealle pidettiin yllätyksenä, sillä komission aiemmissa kaavailuissa muutokset olisivat koskeneet kaikkia vähintään 20 työntekijän yrityksiä.

Alempaa rajaa ajanut työmarkkina-asioista vastaava komissaari Padraig Flynn tyytyi toteamaan, että lopputulos oli paras kompromissi, mikä voitiin saada.

Komission piirissä oli ymmärtämystä myös työnantajien näkemykselle, jonka mukaan EU:n ei pitäisi puuttua siihen, miten kansallisissa eli vain yhdessä maassa toimivissa yrityksissä menetellään.

Ehdotukseen sisältyy myös ainakin Suomessa uudenlaisia pakotteita työnantajille tilanteissa, joissa tiedottamis- ja neuvotteluvelvollisuutta on vakavasti rikottu. Esimerkiksi irtisanomispäätös voisi tulla voimaan vasta, kun laiminlyönti on ensin korjattu tai korvauksista päätetty.

Flynn puolusti voimakkaasti tiedotustilaisuudessaan työnantajille kaavailtuja uusia pakotteita. Komissaarin mielestä juuri niiden puuttuminen on ollut aiempien EU-tason yhteistoimintasäännösten ongelmana.

EU:n komissio päätyi antamaan oman esityksensä asiasta sen jälkeen, kun Eurooppa-tason työmarkkinajärjestöt eivät kyenneet neuvottelemaan keskenään asiasta lähinnä yksityisalojen työnantajia edustavan Unicen vastustuksen vuoksi.

Komission ehdottama 50 työntekijän raja merkitsee sitä, että uusien säännösten piirissä tulisi olemaan noin 53 prosenttia EU-maiden työntekijöistä, mutta yrityksistä vain 3 prosenttia.

Yt-laki muuttuisi myös Suomessa

Useimmissa EU-maissa on jo lakeja yritysten yhteistoimintamenettelystä. Suomessa se koskee pääsääntöisesti vähintään 30 työntekijän yrityksiä. Jos EU:n komission ehdotus hyväksytään, Suomenkin yt-lakia jouduttaisiin muuttamaan yli 50 työntekijän yritysten osalta.

Komission ehdotus siirtyy EU-maiden työministereiden käsiteltäväksi ja siitä voidaan päättää ministerineuvostossa määräenemmistöllä.

Ministeritason neuvottelut asiasta alkanevat vasta ensi vuoden puolella Saksan puheenjohtajakaudella. Työministereiden neuvotteluja tulee silloin vetämään Saksan uuteen hallitukseen vaikutusvaltaisen metallityöväenliiton IG-Metallin varapuheenjohtajan paikalta nostettu Walter Riester.

STT-IA
13.11.1998


POLITIIKKA -SIVULLE