Budjetin käsittely sujui ripeästi



Hallitus eteni keskiviikkona alkaneessa budjettiriihessä ennätyksellisen vauhdikkaasti valtion ensi vuoden talousarvioesityksen käsittelyssä.


Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok) vakuutti heti tulo- ja menopuolen ensimmäisen käsittelyn jälkeen, etteivät sen enempää menojen loppusumma kuin nettolainanottokaan tule kasvamaan budjettiriihessä.

Valtiovarainministeriön esityksen menopuolelta löytyi noin kolmekymmentä sellaista asiaa, joista ministerit halusivat vielä keskustella.

Kiistanalaisia asioita ryhtyi käsittelemään budjettineuvottelujen alussa perustettu Niinistön johtama kahdeksan hengen työryhmä, ns. ministerikopla.

Osa koplan käsittelyyn menneistä asioista on Niinistön mukaan enemmän keskustelukysymyksiä kuin määrärahoja koskevia esityksiä. Joitakin numeroita tarkennetaan, mutta mitään järisyttävää uutta ei Niinistön mukaan ilmennyt.

Pääministeri Paavo Lipponen (SDP) johti budjettinumeroiden viilausta niin vauhdikkaasti, etteivät kaikki ministerit tahtonet pysyä tahdissa mukana. Hallitus ehti käydä kertaalleen läpi sekä menot että tulot ennen koplan ensimmäistä kokoontumista.

Riihen veteraanitkaan eivät muistaneet sellaista tapahtuneen aikaisemmin.

Suurin kiista koski kehitysyhteistyömäärärahoja. Valtiovarainministeriön esitys pudottaisi kehitysavun osuuden bruttokansantuotteesta 0,32 prosenttiin. Tämä uhkaisi romuttaa aiemman kehitysavun tasoa koskevan periaatepäätöksen, jonka mukaan vuonna 2000 tavoitellaan 0,4 prosentin osuutta.

Kehitysyhteistyöministeri Pekka Haavisto (vihr) esitti 200 miljoonan lisäystä, mikä nostaisi kehitysapurahojen osuuden 0,36 prosenttiin. Budjettiriihessä korkein tehty esitys oli 300 miljoonan lisäys.

Päiväkirurgiaan uusi maksu

Koplan käsittelyyn meni myös koko kuntapaketti, joka pitää sisällään yhteisöveron tuoton jaon ja kuntien harkinnanvaraiset avustukset.

Ministereiden käsissä on pyörinyt laskelma, jossa kirkon osuutta yhteisöveron tuotosta alennettaisiin 3 prosentista 2 prosenttiin. Kun seurakuntien maksamaa työnantajan sotu-maksua alennettaisiin samalla, jäisi kirkon menetykseksi tämän hetken verotuoton tasolla 150 miljoonaa. Kirkon edustajat ovat pitäneet leikkausta liian suurena.

Kuntien tuloja lisätään 200 miljoonaa sallimalla niille eräitä sairaanhoidon maksujen korotuksia. Sosiaalipoliittinen ministeriryhmä hyväksyi muutokset omalta osaltaan illalla.

Päiväkirurgiassa leikkaussalia ja laajaa puudutusta vaativasta toimenpiteestä asiakkaalta voidaan periä 250 markkaa, kun siitä nyt on selvinnyt 100 markan poliklinikkamaksulla.

Lisäksi sairaalat voivat periä hoitopäivämaksua myös potilaan kotiuttamispäivältä. Yksityisen lääkärin lähetteellä terveyskeskuksen laboratorioon tullut joutuu vastaisuudessa maksamaan 50 markkaa ja röntgenpalvelusta 100 markkaa.

Ministerit pohtivat myös asuntomäärärahojen tasoa ja julkisen rakentamisen hillitsemistä talouden ylikuumenemisvaran vuoksi. Niinistön mukaan budjettiesityksessä noudatetaan kautta linjan tiettyä varovaisuutta, joka heijastelee rakennusalalla eräillä paikkakunnilla esiintyviä riskejä.

Yksityistä rakentamista ei budjettiesityksessä mitenkään jarrutella, mutta julkisen sektorin hankkeisiin asunto tuotanto mukaanlukien on suhtauduttu pidättyväisesti.

Verotarkistuksia takataskussa

Toinen valtiovarainministeri Jouko Skinnari (SDP) oli varautunut tarjoamaan uusia tulonlähteitä, jos niitä tarvittaisiin menojen kattamiseksi.

Skinnarin kerrottiin maininneen ainakin osinkotulojen verotuksen, vapaaehtoisten eläkevakuutusmaksujen verovähennyksen karsinnan ja veneveron.

Budjettineuvotteluissa seurattiin myös Helsingin pörssin kehitystä. Niinistö torjui epäilyt siitä, että talousarvion tulopuoli olisi jollain tavoin rakennettu valtionyhtiöiden myynnin varaan.

Ministeriryhmässä selvitettäviin asioihin kuuluu lisäksi Merenkurkun liikenteen mahdollinen tukeminen, kun EU-määräykset lopettavat tax free -kaupan ensi kesänä.

Valtiovarainministeriö on ollut haluton luomaan uutta tukimuotoa, kun yhdestä vanhasta päästään eroon.

Liikenneministeri Matti Aura (kok) nosti vielä esille merenkulun laajemman tukemisen. Nykyisen yritysverotuksen korvaaminen tonnistoverolla vähentäisi valtion verotuloja noin 100 miljoonaa markkaa vuodessa. Muutospaineiden taustalla on huoli suomalaisalusten siirtymisestä halvemmin verotettuihin maihin kuten esimerkiksi Saksaan.

Pakolaisten määrästä nousi kiista

Budjettiriihessä kinasteltiin myös pakolaisten määrästä. Valtiovarainministeriön esityksessä pakolaiskiintiö on edelleen tämän vuoden tasolla eli 600. Lisäystä vaatineet vetosivat siihen, että hallitus on aiemmin "ja Niinistön kertaalleen tinkimisen jälkeen" hyväksynyt ohjelman, jonka mukaan pakolaisia otettaisiin ensi vuonna 700.

Illan neuvotteluissa jäi ratkaistavaksi myös syyttäjien virkojen lisääminen. Uusia syyttäjiä halutaan purkamaan talousrikosten sumaa. Kiista koski 12:n viran jatkamista ja 12:n uuden perustamista. Juttujen oikeuskäsittelyn viivästymisen pelätään haittaavan myös talousrikollisuuden tutkintaa.

Yksi pieni kiista koski ensi kesäkuun eurovaalien tiedotusrahoja. Valtiovarainministeriön esitys nipistäisi valtioneuvoston kanslian esityksestä kolme miljoonaa markkaa. Tiedotusrahalla on tarkoitus tukea puolueita ja kansalaisjärjestöjä.

STT-IA
14.8.1998


POLITIIKKA -SIVULLE