Viikonlopun politiikkaa lyhyesti


SAK: Korkein oikeus ottaa lainsäätäjän valtaa

Korkein oikeus on viimeaikaisilla ratkaisuilla ottanut itselleen poliittisen roolin työlainsäädännössä, sanoi SAK:n osastopäällikkö Kirsti Paalanko-Laaka sunnuntaina Lahdessa. Hän vaati Korkeimman oikeuden poliittisesta roolista avointa keskustelua.

Suomen Demokraattisten Lakimiesten seminaarissa puhunut Paalanko-Laaka katsoi, että KKO on useilla ratkaisuilla muuttanut aikaisempaa vakiintunutta käytäntöä työntekijöiden vahingoksi.

- Korkein oikeus esimerkiksi vähensi oleellisesti työnantajan vahingonkorvausvastuuta laitonta irtisanomista koskevassa tapauksessa. Toisessa ratkaisussaan KKO alensi yksipuolisesti työntekijän palkkaa sovitusta. Näin tapahtuu ajankohtana, jolloin pienyrittäjäjärjestöt vaativat työlakien purkamista työpaikkojen luomiseksi, Paalanko-Laaka syytti.

Hänen mukaansa kummassakin tapauksessa KKO muutti tietoisesti monikymmenvuotista käytäntöään.

Asbestituomiossaan aiemmin tänä kesänä se taas heikensi työantajan tuottamuksesta riippumatonta vastuuta, työntekijöiden ja työturvallisuuden vahingoksi.

Paalanko-Laaka arvioi, että 1990-luvun poliittisissa oloissa on ollut yhä vaikeampaa toteuttaa työlainsäädännön uudistuksia työntekijöiden hyväksi. Lähinnä on toteutettu sellaisia uudistuksia, joista työmarkkinaosapuolet ovat voineet löytää yhteisymmärryksen. Paalanko-Laakan mukaan perustellutkin lainsäädäntöuudistukset ovat menneet jäihin.

Hänen mielestään KKO:n ratkaisujen valossa työlainsäädännön perustana oleva työntekijän suojeluperiaate ei ole toteutunut. Se merkitsee, ettei KKO tällä hetkellä nauti sitä luottamusta palkansaajaväen keskuudessa, Paalanko-Laaka sanoi.


Anttila haikailee punamultaa

Seuraavan hallituksen tärkein tehtävä on purkaa maan ja kansan kahtiajako. Tähän tehtävään sopii parhaiten keskustan ja SDP:n yhteistyöhön perustuva hallitus, sanoi keskustan varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila sunnuntaina Vihdissä.

Anttilan mukaan pääministeri Paavo Lipposen (SDP) hallitus jättää jälkeensä valtiontalouden jättivelan, suurtyöttömyyden ja kahtiajakautuneen maan.

- Lipposen hallitus unohti kokonaan uudistuspolitiikan ja keskittyi vain hallitsemaan etujärjestöjen kanssa ja kautta. Ilman vahvaa etujärjestön tukea olevat ihmiset ovat joutuneet säästöjen maksajiksi, kun kansantulon kasvun hedelmät menivät hyväosaisille, Anttila sanoi.

Anttilan mukaan keskusta ei ole verolinjaansa muuttanut, vaikka Lipponen niin lauantaina epäili. Ero keskustan ja SDP:n verolinjoissa on Anttilan mukaan siinä, että SDP ei aja pienituloisten asiaa muuten kuin pääministerin puheissa.
- Markkinataloudesta hyötyvät ensisijaisesti hyväosaiset, Anttila sanoi.

Hän arvioi, että kokoomuksen kannattajat kyllä pärjäävät, vaikka puolue olisi ensi vaalikaudella oppositiossa.


Ryynänen katkaisisi muuttovirran veroporkkanoilla

Muuttovirta Itä-Suomesta pois olisi katkaistava verohelpotuksin, ehdottaa EU-parlamentaarikko Mirja Ryynänen (kesk).

Ryynäsen mukaan nuorten ja koulutettujen ihmisten virta pois alueelta on saanut huolestuttavat mitat. Ratkaisuksi hän ehdottaa verohelpotuksia tai määräaikaista verovapautta Itä-Suomeen muuttaville tai perustettaville uusille yrityksille.

- Veroetuuksien käyttöä tulisi harkita kohdennettavaksi myös yksityisiin kansalaisiin. Se olisi perusteltua ainakin syrjäseuduilla, kompensaationa yhteiskunnallisten palvelujen heikentymisestä, Ryynänen ehdotti Pohjois-Savon maakuntapäivillä Maaningalla lauantaina.

Hänen mukaan työmatkakulujen verovähennysoikeuden lisääminen on oikeansuuntainen toimenpide. Sen rinnalle olisi harkittava syrjäseutuvähennystä eli alueellisesti porrastettua valtionveroa korvauksena keskimääräistä korkeammasta kunnallisverosta.


Ihalainen: Ydinenergian mahdollisuus säilytettävä

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen toivoo, että poliitikot eivät vielä löisi lukkoon energiaratkaisujaan. Ihalainen puuttuu energiakeskusteluun lauantain Keskisuomalaisen haastattelussa.

- En haluaisi seuraavista vaaleista ydinvoimavaaleja, mutta toisaalta poliitikoilla pitäisi olla sellaista vastuullisuutta, että etukäteen ei lyötäisi kiinni sitäkään, etteikö ydinvoimaa voitaisi rakentaa, hän muotoilee.

Ihalainen arvelee, että seuraava hallitus joutuu joka tapauksessa asian eteen. Hänen mukaansa maakaasusta ei yksin näytä olevan energiaratkaisuksi, joten mahdollinen ydinenergian lisärakentaminen pitäisi säilyttää harkinnan piirissä.

Vaaleissa energia-asian ohi ajavat Ihalaisen mukaan muun muassa talouspolitiikka, työttömyys, lapsiperheiden ja vanhusväestön asema sekä alueellinen eriarvoisuus.

Ihalainen toppuuttelee myös niitä, jotka puhuvat yleisestä talouden ylikuumenemisesta. Hänen mukaansa merkkejä ilmiöstä ei ole nyt eikä tulevaisuudessa.

- Vaikka kehä kolmosen sisäpuolella voi olla rakennusalalla joitain kuumenemisen merkkejä, siitä ei pidä vetää koko talouspolitiikkaan sellaisia johtopäätöksiä, että olisi jarrujen päällepanon tarve, hän sanoo.


Laitinen: Täystyöllisyys ensi vuosikymmenellä

Suomi saavuttaa ensi vuonna työttömyyden tason, joka alittaa EU:n keskitason, ennusti SDP:n puoluesihteeri Kari Laitinen lauantaina Mikkelissä. Hän painotti, ettei mikään Euroopan valtio ole pystynyt vastaavaan suoritukseen.

- Seuraavan vaalikauden eli vuosien 1999-2003 keskeinen tavoite on jälleen puolittaa työttömyys ja täystyöllisyystavoite voi toteutua ensi vuosikymmenen puolivälissä, Laitinen sanoi.

Täystyöllisyyttä ei Laitisen mukaan luoda sillä, että viedään palkkataso minimiin ja lasketaan palkkaan sidottu sosiaaliturva olemattomiin. Erityisesti pitkäaikaistyöttömyyttä pitää vähentää koulutuksella, kuntoutuksella ja tukemalla työllistymistä verotuksellisin keinoin.


Zyskowicz vaatii tiukkaa budjettilinjaa eduskunnassa

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz vaatii hallituspuolueiden kansanedustajia pitämään kiinni tiukasta budjettilinjasta eduskunnan käsittelyssä.

- Kaikkien hallituspuolueiden eduskuntaryhmien on tiedostettava, ettei budjetin eduskuntakäsittelykään ole se yhteys, jossa vanhanaikaiselle jakopolitiikalle on sijaa, Zyskowicz patistaa.

Zyskowiczin mukaan kokoomuksen eduskuntaryhmä on hyvin tyytyväinen hallituksen budjettiesitykseen, ja pitää valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok) suoritusta täyden kympin arvoisena. Hänen mukaansa kansalaiset tulevat yllättymään myönteisesti saadessaan käteensä ensi vuoden verokortin.

Koonnut: IA
17.8.1998


POLITIIKKA -SIVULLE