MTK tyytyväinen oikeuskanslerin lausuntoon

Oikeuskanslerilta kaksi Natura-ratkaisumallia hallitukselle



Oikeuskansleri Paavo Nikulan mukaan Suomen esitys Natura-alueista on lopullinen vasta sitten kun mahdolliset valitukset korkeimmassa hallinto-oikeudessa on ratkaistu. Nikula antoi Natura-esitykseen liittyvän lausunnon valtioneuvostolle keskiviikkona.


Valtioneuvoston tulevasta Natura-päätöksestä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO). Valituksia saatetaan tehdä siitä, onko jokin alue poistettava Natura 2000 -verkostoehdotuksesta tai lisättävä siihen. Myös väitetyistä menettelyvirheistä saatetaan valittaa.

Oikeuskanslerin virastossa valmisteltu lausunto tarjoaa valtioneuvostolle kahta ratkaisumallia siihen, miten Natura-esitys ilmoitetaan komissiolle.

Ensimmäisen vaihtoehdon mukaan komissiolle ilmoitettaisiin valtioneuvoston päätös kokonaisuudessaan, mutta ilmoitukseen sisältyisi selvitys niistä alueista, joista on valitettu KHO:een. Samalla olisi mainittava, että kansallinen ehdotus ei vielä voi koskea valituksen alaisia alueita.

Vaihtoehdon etuna mainitaan, että tällä tavalla komissio saisi tiedon kaikista valtioneuvoston päätökseen sisältyvistä alueista, jolloin komissio voisi arvioida Suomen toimia lintu- ja luontodirektiivien toimeenpanossa.

Menettely saattaisi olla myös omiaan parantamaan Suomen asemaa mahdollisen oikeudenkäynnin jatkuessa Euroopan yhteisöjen tuomioistuimessa, lausunnossa arvioidaan. EU:n komissio on nostanut Suomea vastaan kanteen EY:n tuomioistuimessa lintudirektiivin täytäntöönpanon laiminlyömisestä.

Toinen vaihtoehto

Toisen vaihtoehdon mukaan komissiolle ilmoitettaisiin ensi vaiheessa vain ne alueet, joista valitusta ei ole tehty. Suomi lähettäisi EU:lle lisäilmoituksen alueista sen jälkeen kun korkeimpaan hallinto-oikeuteen jätetyt valitukset olisi ratkaistu.

Tämän vaihtoehdon vaarana pidetään sitä, että komissio saattaisi katsoa direktiivien edellyttämien luetteloiden toimittamisen edelleen viivästyvän. Toisaalta tämä vaihtoehto merkitsisi sitä, että alueiden sisällyttäminen Natura 2000 -verkostoon ennenaikaisesti estyisi.

Ympäristöministeri Pekka Haavisto (vihr) pyysi viimeviikkoisen Natura-iltakoulun jälkeen oikeuskanslerilta arviota kansallisen oikeuden ja Euroopan yhteisön oikeuden suhteesta Natura-verkostoon.

Epäselvyydet ovat koskeneet sitä, voidaanko Suomen Natura-ehdotukseen liittää sellaisia alueita, joista on tehty valitus KHO:een. Valtioneuvoston päätöksestä voi valittaa KHO:een 30 päivän kuluessa.

Iltakoulussa esillä olleessa päätösluonnoksessa ympäristöministeriö esitti, että valtioneuvoston päätös toimitettaisiin komissiolle sen jälkeen kun valitusaika valtioneuvoston päätöksestä on kulunut umpeen. Ne yksittäiset alueet, joihin kohdistuu valituksia, ilmoitettaisiin komissiolle ehdollisina.

MTK tyytyväinen oikeuskanslerin lausuntoon

MTK on tyytyväinen oikeuskanslerin Natura-lausunnon antiin. Johtaja Markku Tornberg MTK:sta tulkitsi oikeuskanslerin keskiviikkoista lausuntoa siten, että luonnonsuojelulain mukaista Natura-alueen heikentämiskieltoa ei voida saattaa voimaan niillä alueilla, joista on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Asiassa olisi odotettava KHO:n päätöstä.

MTK on arvostellut Natura-luonnosta muun muassa siksi, että heikentämiskielto astuisi voimaan heti valtioneuvoston päätöksen jälkeen myös riitautetuilla alueilla. MTK:n mukaan maanomistaja ei saisi ryhtyä Naturaan ehdolla olevilla alueilla eikä niiden lähialueilla sellaisiin toimiin, jotka saattaisivat heikentää alueen luontoarvoja.

MTK:n johtokunta toisti keskiviikkona järjestön vaatimuksen siitä, että hallitus päättäisi Naturasta kahdessa osassa. EU:lle ei johtokunnan mukaan saisi lähettää sellaisia kohteita, joiden direktiivien mukaisesta suojelukelpoisuudesta ei ole varmuutta.

Lisäksi järjestö vaatii muuttamaan luonnonsuojelulakia siten, että Naturan vuoksi evättäisiin vain sellaiset luvat tai hankkeet, jotka voivat merkittävästi vahingoittaa alueen Natura-arvoja.

STT-IA
14.8.1998


POLITIIKKA -SIVULLE