Lipponen: Minä en ole valehdellut eduskunnalle enkä suomalaisille

Alho-Sundqvist-sotku entistä sekavammaksi



Paljon kohua herättänyt Alho-Sundqvist-sotku nousi keskiviikkona jälleen uusiin ulottuvuuksiin.


Päivän uutisantia hallitsi se, että Iltalehti julkisti aiempaa enemmän katkelmia kansanedustaja Arja Alhon (SDP) ja TV2:n toimittajan Timo Harakan puhelinkeskustelun nauhoituksesta. Kaiken lisäksi MTV3:n uutiset esitti alkuillasta pätkiä tästä kohukeskustelusta.

Yhä useampi ehti jo päivän mittaan kysellä, mistä loppujen lopuksi oikein kyse. Monella suulla korostettiin, että jupakka on tullut yhä sekavammaksi.

Julkistetussa puhelinkeskustelussa Alho myönsi muuttaneensa puheitaan sopiviksi sen ilmoituksen kanssa, jonka pääministeri Lipponen antoi eduskunnalle toissa viikolla. Pääministerin ilmoitus oli hänen mielestään järjestetty näytelmä, jossa oli annetut vuorosanat.

Illalla hallituksen iltakoulun jälkeen Lipponen kiisti ehdottomasti valehdelleensa koko asian yhteydessä. Hän korosti, ettei hän ole valehdellut eduskunnalle eikä suomalaisille.
- Olen eduskunnalle ilmoituksessani kertonut asian niin kuin se on, hän korosti.

Jupakan yhteydessä on paljon puhuttu siitä, kuka oli aloitteellinen Sundqvist-sopimuksessa. Lipponen kiisti tehneensä sopimuksen yhteydessä aloitetta. Sundqvist itse otti asiassa aikoinaan yhteyttä.

Nauhaa ei kommentoitu

Julkisuuteen tullutta nauhaa Alhon ja toimittajan puhelinkeskustelusta Lipponen ei halunnut kommentoida. Hän myös huomautti, että hän ei voi nauhojen julkistamiskysymykseen puuttua.

Alho itse saapui maanantaina illansuussa työmatkalta kotimaahan. Hän ei liioin halunnut kommentoida nauhaa.

Alhon mielestä kiistassa Sundqvistin vahingonkorvausasiasta on jäänyt liian vähälle huomiolle Ulf Sundqvistin oma osuus. Myös Alho korosti, että aloitteen teki Sundqvist itse ottamalla yhteyttä omaisuudenhoitoyhtiö Arsenalin toimitusjohtajaan Jarmo Matinlassiin.

- Tämän jälkeen on käyty neuvottelut vahingonkorvauksista ja sopimuksista, hän muistutti.

Alhon mielestä sillä ei ole merkitystä asian arvioimisen kannalta, kumpi asian otti ensin esille Lipponen vai hän itse, koska aloite lähti Sundqvistilta.

Alho sanoi pitävänsä kiinni tähänastisista lausunnoistaan.
- Asiat ovat juuri niin kuin eduskunnalle ja perustuslakivaliokunnalle on kerrottu, minulla ei ole mitään lisättävää siihen ilmoitukseen, joka eduskunnalle on annettu, hän sanoi.

Asia selvitettävä

Lipposen ja Alhon puoluetoveri ja SDP:n puoluehallituksen jäsen kansanedustaja Reijo Laitinen vaati keskiviikona sekä Alhoa että Lipposta antamaan vedenpitävän selvityksen jupakan tapahtumista.

Laitinen sanoi kansalaisten hämmentyneinä seuranneen ristiriitaisia ja päivittäin muuttuvia tietoja tapauksesta. Hän vaatikin asian selvittämistä perinpohjaisesti.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz kaipasi selvyyttä Sundqvist-sopimuksen valmistelua koskeviin lausuntoihin.

- Kun tässä on ristiriita siitä, mitä heidän keskinäisessä keskustelussaan on todettu ja mitä on tapahtunut, niin kyllä se lähinnä on heidän vallassaan selvittää, Zyskowicz sanoi.

Myös kokoomuksen puheenjohtajan valtiovarainministeri Sauli Niinistön mielestä tämä sekava vyyhti pitää selvittää. Niinistö ei usko, että sotku vaikuttaisi hallituksen työskentelyyn.

Kristillisen liiton kansanedustajat olivat asiassa jälleen aktiivisia. Toimi Kankaanniemi ja Päivi Räsänen ilmoittivat jättäneensä oikeus kansleri Paavo Nikulalle selvityspyynnön Lipposen roolista Sundqvist-sopimuksen valmistelussa.

Selvityspyynnön mukaan ristiriita Lipposen eduskunnalle antaman pääministerin ilmoituksen ja julki tulleiden väitteiden välillä on niin vakava, että asia on pikaisesti ja huolellisesti selvitettävä.

Mitä kukin on sanonut Alho-Lipponen-keskusteluista

Eduskunnan perustuslakivaliokunta sai 17. syyskuuta valmiiksi mietinnön Arja Alhoa vastaan tehdystä muistutuksesta.

Siinä kerrotaan, että elokuun 14. tai 15. päivänä vuonna 1997 ex-pankinjohtaja Ulf Sundqvist oli yhteydessä Arsenal-Sillan toimitusjohtajaan Jarmo Matinlassiin ja ilmaisi halunsa keskustella sovintoratkaisusta vahingonkorvausasiassaan. Korkein oikeus oli tuominnut Sundqvistin vahingonkorvauksiin 4. heinäkuuta.

Sundqvist ja Matinlassi tapasivat 18. elokuuta ja samana päivänä Matinlassi ja kolme muuta virkamiestä käsittelivät asiaa. Silloin päätettiin hankkia asiaan silloisen ministeri Alhon kanta, mitä varten järjestyi tapaaminen 29. elokuuta.

Alho on kertonut, että hänelle kävi ilmi elokuun lopulla työpalaverissa, että Matinlassi ja muut virkamiehet olivat varanneet ajan 29. elokuuta keskustellakseen korkeimman oikeuden päätöksestä STS-pankin osalta ja siihen liittyvistä toimenpiteistä.

Sovittua tapaamista edeltävänä päivänä eli 28. elokuuta Alho otti yhteyden oikeuskanslerinvirastoon ja sopi tapaamisen kansliapäällikkö Klaus Helmisen kanssa asiassa. Alho puhui myöhemmin samana päivänä valtioneuvoston istunnon jälkeen pääministeri Paavo Lipposen kanssa.

Kirjassaan Alho kirjoittaa kertoneensa, että korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen on pakko toimia ja aikaa oli vähän.

- Kerroin, että olin saanut oikeuskanslerinvirastosta tuen käsitykselleni, että asiassa voidaan hakea sopimusta. Hänestä se kuulosti järkevältä, Alho kirjoittaa.

Lipponen kertoi perustuslakivaliokunnalle Alhon kertoneen hänelle, että Sundqvistin korvauksen sopimiseksi on tarkoitus ryhtyä neuvotteluihin.

Unohtunut keskustelu

Syyskuun 29. päivänä, kun Alhoa vastaan tehty muistutus oli rauennut eduskunnassa, Alho esiintyi TV 2:n Musta laatikko -ohjelmassa. Alho kertoi, että Lipponen oli toivonut heinäkuussa 1997 hänen etsivän ratkaisua tilanteeseen eli Sundqvistin vahingonkorvauksiin.

Myöhemmin ajankohta tarkentui elokuun 20. tai 21. päiväksi vuonna 1997.

Lipponen kertoi eduskunnalle pääministerin ilmoituksessaan 1. lokakuuta, että hän ei dokumentaation puutteellisuuden vuoksi kertonut perustuslakivaliokunnalle Alhon kanssa elokuussa käymistään keskusteluista.

Lipposen mukaan "keskusteluissa Alho informoi asian valmistelutilanteesta enkä tehnyt hänelle sen johdosta mitään aloitetta".

Iltalehden keskiviikkona julkaisemassa Alhon ja toimittaja Timo Harakan puhelinkeskustelussa Alho sanoo, ettei ole voinut 20. tai 21. elokuuta tietää, että virkamiehet tulevat tapaamaan häntä.

- En ollut voinut tietää, että on alkanut prosessi, jossa haetaan sopimusta. Minut kutsuttiin ja hän (Lipponen) halusi keskustella Ulf Sundqvistin asiasta, Iltalehti kertoo Alhon sanoneen puhelinkeskustelussa.

STT-IA
16.10.1998


POLITIIKKA -SIVULLE