EU-parlamentti yrittää ratkoa kiistaa matkakorvauksista



EU:n parlamentti yrittää alkavalla viikolla jälleen kerran ratkaista, miten europarlamentaarikoille maksettavia ylisuuria matkakorvauksia korjataan. Parlamentin puhemiehistö käsittelee uusinta ehdotusta heti istuntoviikon alussa maanantai-iltana Strasbourgissa.


Kiista koskee sitä, maksetaanko matkakorvaukset todellisten kulujen mukaan vai jonkinlaisena könttäsummana. Asiaa viimeksi valmistellut puhemiehistön työryhmä ei päässyt asiasta yksimielisyyteen.

Muutostyön taustalla on yhä vakavammaksi käynyt arvostelu euroedustajien matkakorvauksista. EY:n tilintarkastustuomioistuin vaati viime keväänä siirtymistä järjestelmään, jossa vain todelliset kulut korvataan.

Tällä hetkellä korvausta saa enemmän kuin lento liikemiesluokassa maksaa, ja lentämällä turistiluokassa esimerkiksi suomalaisparlamentaarikot voivat ansaita yli 30 000 markkaa kuukaudessa.

Työryhmän enemmistö, joukossa mm. puhemies Jose-Maria Gil Robles (EPP), on valmis vain eräänlaiseen muunneltuun kiinteään korvaukseen.

Matkakorvauksen perusteena olisi normaalihintainen lentolippu, kotimaan lentokenttämatkat tietyn kilometrikorvauksen mukaan maksettuna sekä matkan pituudesta riippuva etäisyyskorvaus kultakin edestakaiselta matkalta.

Työryhmän arvion mukaan uusi järjestelmä vähentäisi euroedustajien matkakorvauksia yhteensä ainakin 6 milj. markkaa vuodessa.

Järjestely olisi voimassa siihen saakka, kunnes europarlamentaarikkojen palkkausta ja kulukorvauksia koskeva kokonaisuudistus toteutuu, mihin saattaa mennä vielä vuosia.

Nopeita muutoksia tuskin tulossa

Yleinen arvioi Strasbourgin kokousviikon alla oli, että nopeita ratkaisuja matkakorvauksissakaan tuskin on odotettavissa. Parlamenttiryhmät ovat enemmän tai vähemmän hajallaan asiassa.

Tämä johtuu siitä, että eri maiden edustajat saavat hyvinkin erilaista palkkaa, jolloin palkan lisäksi maksettavilla kulukorvauksilla on erilainen merkitys eri edustajille.

Siksi monet haluaisivat lykätä asian odottamaan isompaa palkkaremonttia, jonka toteutumisesta ei kuitenkaan ole varmuutta.

EU-parlamentin suurin ryhmä, sosialistit, oli valmis hyväksymään puhemiehen tukeman mallin väliaikaisjärjestelynä. Riitta Myller (SDP) arveli, että tämän pidämmälle todellisten kulujen korvaamisen suuntaan ei nyt voida päästä.

Nykyistä käytäntöä voimakkaasti arvostellut Heidi Hautala arvosteli sitä riittämättömäksi. Hautalan mielestä siinä ei ole haluttu puuttua nykyjärjestelmän ongelmiin.

Myös koko EU-parlamentti pääsee ottamaan kantaa matkakorvauksiin, kun se myöhemmin viikolla käsittelee unionin ensi vuoden budjettia.

STT-IA
19.10.1998


POLITIIKKA -SIVULLE