Susiparin keittiössä tirisevät kuumat ranskanperunat



Ranskassa keskustellaan kiivasti avoliiton laillistamisesta. Laillistaminen koskisi heteroparien lisäksi myös homo- ja lesbopareja. Oikeistopuolueet onnistuivat viime perjantaina kaatamaan hallituksen lakiesityksen ensimmäisessä käsittelyssä.


Viime viikon perjantain kansalliskokouksen äänestyksessä sosialistihallituksen lakiesitykselle kävi yllättäen köpelösti. Valtaosa Kansalliskokouksen enemmistönä olevista vasemmistolaisista livisti ennen aikojaan viikonlopun viettoon ja oikeistolaisten vähemmistö aiheutti äänestyksessä hallitukselle tappion.

Laki ei mennyt ensimmäisellä kerralla läpi, koska vasemmistolaisia ei ilmaantunut tarpeeksi paikalle. Kansalliskokouksen sali oli puolityhjä. Kaikki paikalla olleet vasemmistolaiset äänestivät esityksen puolesta, mutta poissaolijoiden suuri määrä oli kuitenkin skandaali.

Oppositiossa olevat oikeistopuolueet ovat onnistuneet kärjistämään avoliittoa koskevan keskustelun kiivaaksi väittelyksi homojen ja lesbojen oikeuksista. Taktiikka tuotti selvästi tulosta ja lakiesityksen hyväksyntä lykkääntyi ainakin lokakuun lopulle.

Kuumat perunat polttavat hyppysiä

Tiedotusvälineet ovat yleisesti ottaen suhtautuneet lakiesitykseen myönteisesti, eikä tavallinen kansakaan ole noussut barrikaadeille kiviä heittelemään. Siksi monien vasemmiston edustajien käyttäytyminen äänestyspäivänä olikin kummastuttavaa.

Le Monde arvioi, että kaikki vasemmistolaiset eivät olleet lain puolella, vaan protestoivat olemalla poissa paikalta. Asian suhteen oli selvästi ollut erimielisyyksiä vasemmiston sisällä.

Vasemmistohenkisessä Liberationissa oli kuva puolityhjästä kokoussalista ja teksti: "Sosialistipuolue karkaa". Liberationin mielestä juttu on uskomaton, sillä suurin osa ranskalaisista suhtautuu asiaan myönteisesti viimeisten mielipidetutkimusten mukaan.

Pääministeri Lionel Jospin ei ollut ollenkaan tyytyväinen. Sosialistipuolue oli selvästi aliarvionut oikeiston mobilisoitumisen ennen äänestystä.

Lakiesitys on tulossa uuteen käsittelyyn kansalliskokouksessa 24.-25. lokakuuta.

Avoliitto kaikille halukkaille

Laki olisi sallinut kahden ihmisen, jotka ovat asunneet yhdessä kolme vuotta, rekisteröityä yhdeksi lailliseksi perheyksiköksi. Tarkoitus on luoda lailliset puitteet sellaisten ihmisten yhteiselämälle, jotka eivät voi tai eivät halua mennä naimisiin. Laki koskisi sekä heteropareja että homo- ja lesbopareja.

Avoparit saisivat monia sellaisia taloudellisia ja oikeudellisia etuja, jotka tällä hetkellä kuuluvat vain aviopareille. Laki vaikuttaisi avoparien verotukseen, sosiaaliturvaan, omistusoikeuksiin ja perintöoikeuksiin. Avoparit myös sitoutuisivat tukemaan toisiaan taloudellisesti ja jakamaan vastuuta lainoista.

Laki ei antaisi oikeutta adoptioon tai keinotekoiseen hedelmöitykseen. Myöskään automaattinen nimenmuutos ei olisi mahdollista.

Susipareissa on säpinää

Avioliitto on instituutiona menettämässä asemaansa Euroopassa. Erään arvion mukaan Ranskassa on kahden ihmisen talouksia yhteensä 15 miljoonaa ja niistä on avopareja 2 miljoonaa.

The Economistin mukaan yksi seitsemästä heteroseksuaalisesta parista asuu Ranskassa avoliitossa. Puolet ranskalaisista 25-29 -vuotiaista miehen kanssa asuvista naisista valitsee avoliiton. Lapsista vähintään neljä kymmenestä syntyy avioliiton ulkopuolella.

Ranska edustaa Euroopan kärkeä, mutta Skandinaviassa luvut ovat vieläkin korkeampia. Tanskassa avoparien osuus kaikista pariskunnista on yli 20 prosenttia. Tälläisessä tilanteessa pitäisi olla itsestään selvää, että lainsäätäjien tulisi reagoida asiaan ilman moraalista kauhistusta.

Koti ja uskonto suvaitsevaisuutta tärkeämpiä?

Susi-, homo- ja lesboparien hyväksyminen tuntuu kuitenkin olevan ylivoimaisen vaikeaa eurooppalaisille oikeistopuolueille. Presidentti Chiracin keskusta-oikeistolaisen puolueen johtaja Jean-Louis Debren mukaan homoseksuaaleilla on oikeus olla olemassa, mutta yhteiskunnan ei pitäisi rohkaista tai suosia homoliittoja.

Debren mielestä Ranskan hallitus on riisumassa avioliitolta sen pyhyyden. Tähän mielipiteeseen moni konservatiivisesti ajatteleva kansalainen varmaankin mieluusti yhtyy.

Vasemmistolainen avoliittolain kannattaja Jean-Pierre Michel sitä vastoin haluaa suvaitsevaisuutta ja toisella tavalla elävien hyväksymistä. Hänen mukaansa uskonnollisilla auktoriteetteilla on takapajuinen näkemus homoseksuaalisuudesta, jonka he näkevät vain patologisena ongelmana.

HEIKKI JANTUNEN
Pariisi
16.10.98


ULKOMAAT -SIVULLE