Puolueet sanoutuvat irti rasismista ja muukalaisvihasta



Eduskuntapuolueet ja liberaalinen kansanpuolue allekirjoittivat perjantaina Euroopan poliittisten puolueiden peruskirjan rasismista vapaan yhteiskunnan puolesta.


Siinä puolueet mm. lupaavat olla tekemättä vaaliliittoja ulkomaalaisvastaisten puolueiden kanssa ja sitoutuvat edistämään erilaisten vähemmistöryhmien osallistumista puolueen toimintaan.

Peruskirjan allekirjoittivat eduskuntatalossa puheenjohtajat Paavo Lipponen (SDP), Esko Aho (kesk), Sauli Niinistö (kok), Suvi-Anne Siimes (vasl), Jan-Erik Enestam (RKP), Satu Hassi (vihr), Bjarne Kallis (krist), Risto E. J. Penttilä (nuors), Risto Kuisma (rem) ja Altti Majava (lib) sekä puoluesihteeri Rolf Sormo (peruss).

Allekirjoittamisesta vastanneen puolueiden koordinaatioryhmän vetäjä, kansanedustaja Maria Kaisa Aula (kesk) korosti, että kyseessä on poliittinen sitoumus, minkä noudattamatta jättämisestä ei ole rangaistuksia.

Aula kutsui myös muut puoluerekisteriin merkityt puolueet allekirjoittamaan peruskirjan. Hän totesi, että Suomessa ei ole ulkomaalaisvastaisuudella ratsastavia puolueita.

Peruskirja on laadittu EU:n rasismin ja muukalaisvihan vastaisen komitean eli RAXEN-komitean aloitteesta. Suomen RAXEN-komitean puheenjohtaja Kaarina Suonio sanoi olevansa ylpeä, että peruskirjan allekirjoitus tapahtuu Suomessa niin laajalla pohjalla.

Maahanmuuttajia eduskuntaehdokkaiksi

Allekirjoittaneista puoluejohtajista SDP:n Lipponen korosti, että hallitus on tehnyt esityksiä ulkomaalais- ja maahanmuuttopolitiikan nykyaikaistamiseksi. Maahanmuuttajia pyritään kotouttamaan eli saamaan heille samanlainen kohtelu muiden kansalaisten kanssa.

Lipponen toivoi, että rasismista keskustellaan eduskuntavaalien alla. Hän piti myönteisenä, että maahanmuuttajia on ehdokkaina vaaleissa.

Keskustan Ahon mielestä rasismia ja muukalaisvihaa vastaan pitää taistella ihmisten yhdenvertaisella kohtelulla, toimimalla syrjäytymisen estämiseksi ja kehittämällä luottamusta herättävää ulkomaalaispolitiikkaa.

Kokoomuksen Niinistö katsoi, että käytännön teot ratkaisevat. Hänen mielestään poliittiset puolueet eivät enää johdattele ihmisten mielipiteitä.

Vasemmistoliiton Siimes toivoi, että rasistisiin ilmiöihin puuttumiskynnystä alennetaan, koska lainsäädäntö antaa siihen mahdollisuuden. RKP:n Enestam piti suvaitsevaisuutta tärkeänä eurooppalaisen hyvinvoinnin kannalta.

Nimettömät kirjeet tuomittava

Vihreiden Hassi sanoi, että vihreiden eduskuntaehdokkailta vaaditaan sitoumus toimia rasismia vastaan.

Kristillisten Kallis kertoi kansanedustajien saavan rasistisia kirjeitä. Hänen mielestään niistä ei saa vaieta, vaan poliitikkojen pitää antaa selkeä tuomitseva viesti nimettömille kirjeiden lähettäjille.

Nuorsuomalaisten Penttilä kertoi puolueensa vaativan ehdokkailtaan sitoumuksen rasismin vastustamisesta. Remonttiryhmän Kuisma piti rasismin yhtenä syynä syrjäytymistä ja sen aiheuttamaa pahan olon purkamista.

Perussuomalaisten Sormo sanoi puolueensa torjuvan vaaliliitot ulkomaalaisvastaisten ryhmien kanssa ja pitävän asiasta huolen myös omassa ehdokasasettelussaan.

Liberaalien Majava halusi antaa rasismin vastaiselle kampanjalle tunnuslauseen: Arvaa oma tilasi, anna arvo toisellekin.

STT-IA
16.10.1998


POLITIIKKA -SIVULLE