Tulevaisuusvaliokunnalta 28 vaatimusta hallitukselle



Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta esittää keskiviikkona valmistuneessa tulevaisuusselonteon mietinnössään hallitukselle 28 vaatimusta, jotka on puettu eduskunnan hyväksyttäviksi tulevien lausumien muotoon.


Valiokunta esittää mm., että työajan lyhentämis- tai pidentämispäätösten sijasta valmisteltaisiin tulevaisuuden työaikoja koskevat raamit, jotka turvaavat kilpailukyvyn, työntekijän arjen tarpeet ja sosiaaliturvan.

Tulevaisuusvaliokunta ottaa kantaa myös verotukseen. Sen mielestä verotuksen taakkaa olisi jaettava työn verottamisesta esimerkiksi ympäristö- ja energiaveroihin. Ympäristöveroja valiokunta haluaa myös taloudellisiksi ohjauskeinoiksi, jotta päästäisiin ekologiseen rakennemuutokseen.

Useat valiokunnan esitykset liittyvät ympäristöön. Maatalouden ympäristötuki halutaan sitä suuremmaksi, mitä pienempi ympäristöhaitta on. Kalankasvatuksen lupaehtoja halutaan tiukentaa. Hallituksen on valiokunnan mielestä mahdollisimman pian selvitettävä realistiset keinot, millä Kioton ilmastosopimuksen velvoitteet voidaan toteuttaa.

Työelämää koskevissa lausumaehdotuksissaan tulevaisuusvaliokunta esittää, että pienyritystoimintaa ja itsensä työllistämistä koskevaa säädöstöä ja hallintoa yksinkertaistetaan.

Ikääntyneiden ihmisten palkkaamisesta aiheutuvat mm. eläkevastuisiin liittyvät riskit on karsittavan työnantajan kustannuksista. Vastaavasti perheenperustamisiässä olevien lapsenhuoltovelvoitteita koskevia kustannuksia olisi jaettava tasaisemmin.

Valiokunnan esitykset käsittelevät myös mm. kasvatusta.
- Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy toimiin kokonaisvaltaisen elämyskasvatuksen aikaansaamiseksi niin, että siinä ovat mukana vanhemmat, neuvolat, varhaiskasvatus, koulut ja nuorisotyö. Tämä voidaan toteuttaa osana vakiintuneita toimintoja. Tässä prosessissa käytettäisiin taitelijoita apuna ja yhdessä heidän kanssaan luotaisiin projektinomaisesti hyvin yksilöllisiäkin alue- ja koulukohtaisia luovia ratkaisuja, valiokunta esittää.

Eduskunta keskustelee tulevaisuusmietinnöstä ensi viikon keskiviikkona.

STT-JHL
16.10.1998


POLITIIKKA -SIVULLE