Tuore kirja: Poliittinen järjestelmä kantaa vastuuta lamasta



Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja Risto Uimonen haluaa ravistella yhteiskunnallista keskustelua. Suomalainen yhteiskunta on hänen mielestään häiriötilassa: poliitikot ovat tekeytyneet sokeiksi, kuuroiksi ja halvautuneiksi vaikeiden ongelmien puristuksessa.


Uimonen esittää teesejään uudessa teoksessaan Häntä heiluttaa koiraa - Suomen demokratian häiriötila 1983-2000?. Hänen keskeisenä teemanaan on, että poliittinen järjestelmä kantaa suuren vastuun siitä, että Suomi ajautui lamaan 1990-luvulla.

Uimonen arvostelee kirjassaan poliitikkoja kovin sanoin. Hänen mielestään poliitikot eivät uskalla tehdä epämiellyttäviä ratkaisuja, minkä takia Suomi on yhä ongelmissa.

- Ainoa muutostoivo on siinä, että jo kertaalleen 90-luvulla hallituksissa kykyjään esitelleet puolueet pystyvät uudistumaan itse tai että äänestäjät vaihtavat vallanpitäjiä näissä puolueissa, Uimonen kirjoittaa.

Yhteiskunnan häiriötila näkyy Uimosen mielestä mm. siinä, että poliitikot ajavat vaaleihin puolivaloilla, mutta tekevät vaalien jälkeen nopeasti hallitusohjelman koko vaalikaudeksi.

Valinnat ja päätökset tekevät virkamiehet

Poliitikot eivät ole myöskään itse kyenneet tekemään päätöksiä ja valintoja, vaan virkamiehet ovat tehneet 60 miljardin markan leikkauslistat. Uimonen kaipaa poliittista johtajuutta.

Juustohöylämenettely leikkauksissa johtuu hänen mielestään johtajuuden puutteesta. Yhteiskunnan häiriötilasta kertoo myös se, että suurtyöttömyys on hyväksytty poliittisesti.

Uimonen esittää kirjassaan oman 20 miljardin markan leikkausohjelmansa. Hän kuitenkin uskoo, että tuskin kukaan poliitikko olisi valmis esittämään samaa ohjelmaa.

Uimonen kirjoittaa myös, että kansanedustajien palkka olisi nostettava eduskunnan korkeimpien virkamiesten palkkojen tasolle. Hän arvelee, että jos kansanedustajille maksettaisiin houkuttelevaa palkkaa, eduskunnasta voisi tulla nykyisen "heittoistuimen" sijasta "kykyimuri".

Uimosen mallin mukaan eduskunnan puhemiehille, eduskuntaryhmien puheenjohtajille ja valiokuntien puheenjohtajille voitaisiin maksaa valtion palkkaluokan A 34 -mukaista palkkaa, joka nyt on reilut 38 000 markkaa kuukaudessa.

Rivikansanedustajat saisivat yhtä tai kahta palkkaluokkaa vähemmän. Ministerit saisivat yhtä palkkaluokkaa enemmän kuin puhemiehet ja pääministeri palkkaluokan senkin päälle.

Palkankorotuksen vuoksi pitäisi Uimosen mielestä luopua kansanedustajien kulukorvauksista ja siirtyä kuittien mukaan maksettaviin korvauksiin.

STT-IA
16.10.1998


POLITIIKKA -SIVULLE