Ajan suunnassa lyhyesti


Kolumbus tarjoaa sähkökauppapakettia

Helsingin Puhelin tarjoaa uusia ratkaisuja yritysten sähköiseen kaupankäyntiin. Kolumbus Sähköisen kaupankäynnin palvelut mahdollistavat Internetin käytön myyntikanavana, jossa maksaminen voidaan hoitaa sähköisesti.

Uuden palvelun avulla Helsingin Puhelimen asiakasyritykset pystyvät entistä paremmin hyödyntämään Internetiä osana omaa liiketoimintaansa. Sähköisellä kaupankäynnillä yritys tukee olemassa olevia myyntikanaviaan tai laajentaa liiketoimintaansa täysin uudella tavalla.

Kolumbus Sähköisen kaupankäynnin palvelut tarjoavat sekä vakioituja että asiakaskohtaisesti räätälöitäviä ratkaisuja. Lisäksi palveluihin on mahdollista liittää muita tietoliikennetuotteita ja -palveluja, kuten Internet-puheluominaisuus. Kolumbus Sähköisen kaupankäynnin palvelut soveltuvat sekä kuluttajamyyntiin että yritysten väliseen kaupankäyntiin.

Yritys voi avata oman web-kaupan, jossa Internet-käyttäjillä on mahdollisuus tehdä ostoksia. Web-kauppa on joko avoin kaikille Internet-käyttäjille tai se voidaan suunnata suljetulle käyttäjäryhmälle (Extranet). Kaupan rakenne voi vaihdella yksinkertaisesta muutaman tuotteen ratkaisusta aina useita tuhansia tuotteita sisältävään sähköiseen tavarataloon.

Kuluttajilla on käytettävissään kaikki yleisesti saatavilla olevat sähköiset maksumenetelmät ja he voivat halutessaan rekisteröityä kauppojen kanta-asiakkaiksi. Tuote-, asiakas- ja tilaustietojen ylläpitämistä varten kauppias saa käyttöönsä oman hallintapalvelun, joka on käytettävissä yleisen Internet-verkon kautta tavallisen selaimen avulla.

Web-kaupan visuaalinen ilme voi perustua valmiisiin malleihin tai se voidaan suunnitella räätälöidysti yhteistyössä uusmedia-alan erikoisosaajan kanssa.

Helsingin Puhelimen Kolumbus-palvelut vastaa palvelun kokonaistoimituksesta, joka sisältää kokonaisratkaisun suunnittelun, kaupan luomisen, maksumenetelmien käyttöönoton, käyttöoikeuksien jakamisen ja tarvittavan ylläpitokoulutuksen.


Video tulee matkapuhelimiin pienin askelin

Kyky esittää videokuvaa tulee pienin askelin matkapuhelimiin, vaikka mitään suurta teknistä läpimurtokeksintöä ei olekaan näköpiirissä. Kehitystien päässä häämöttää kuvapuhelinominaisuuksilla varustettu matkapuhelin.

Uusien pakkaustekniikoiden avulla videokuvaa on mahdollista välittää melko hyvälaatuisena hitaidenkin datayhteyksien kautta. Tehokkailla kuvanpakkausmenetelmillä voidaan siirtää kelvollista videokuvaa jopa nykyisissä GSM-verkoissa käytetyllä 10 kilobitin datayhteydellä.

Kuvanpakkauksessa kuvan informaatio tiivistetään niin, että se vie mahdollisimman vähän tilaa siirtotiellä. Pakkaus edellyttää tehokkaiden suorittimien käyttöä sekä lähettävässä että vastaanottavassa laitteistossa.

Nokian tutkimuskeskuksen laboratoriojohtaja Hannu Nieminen esitteli keskiviikkona Tampereella järjestetyssä tiedotustilaisuudessa uudella tekniikalla pakattuja videoleikkeitä. Nieminen näytti, että 10 kilobitin yhteyden kautta voidaan siirtää videokuvaa, jonka koko on 112 x 120 kuvapistettä.

Nokian kehittämä matkapuhelimen ja tietokoneen yhdistelmä kommunikaattori kykenee esittämään 10 kilobitin yhteyden kautta siirrettyä videokuvaa. Tavallisen matkapuhelimen näyttöruutu on kuvan esittämiseen liian pieni. Kommunikaattorin kuvaruudun koko on 640 x 200 pistettä. Näyttö on mustavalkoinen. Värit esitetään harmaan sävyinä.

Kun langattoman datayhteyden välityskyky paranee, videokuvankin laatu kohenee. Johtaja Mikko Terho Nokia Mobile Phonesin Wireless Data -yksiköstä arvioi, että GSM-verkoissa otetaan jo ensi vuonna käyttöön 28 kilobitin datasiirtonopeus. Sen välityskyky on kolminkertainen nykyiseen verrattuna.

28 kilobitin siirtonopeuden käyttö edellyttää GSM-verkkoihin muutoksia. Kuluttajien on hankittava uutta puhelintekniikkaa voidakseen käyttää uutta datasiirtonopeutta. Uusi nopeusluokka vauhdittaa tuntuvasti Internet-sivujen selailua matkapuhelinverkkojen kautta. Myös 28 kilobittiä nopeampia GSM-datayhteyksiä on suunnitteilla. GSM-puhelimiinkin on myös tulossa ns. pakettiradio, joka mahdollistaa verkon nykyistä tehokkaamman käytön.


Levymessut Hyvinkäällä

Hyvinkään Wanhalla Villatehtaalla (Torikatu 4) järjestetään Levymessut lauantaina 24.1., klo 11-16. Kaupunkiin perustetaan hetkeksi Suomen suurin levykauppa; näytteilleasettajiksi saapuu kymmenittäin erikoislevykauppoja, sekä yksityisiä keräilijöitä, joiden valikoimiin pääsee tutustumaan ainoastaan Levymessuilla. Kaikki tuotteet ovat aitoja, alkuperäisiä painoksia.

Eri musiikkityylien äänitteitä on saatavilla poikkeuksellisen laajasti: niin uutuuksia, tarjouksia kuin harvinaisuuksiakin eri formaateissa (CD, LP, singlet, kasetit). Tarjolla on niin uusia kuin hyväkuntoisia käytettyjäkin levyjä. Jos ”kadonnut” äänilevy tai CD on jostakin löytyäkseen, niin nimenomaan Levymessuilta.


Kirkkoon liittyneiden määrä lähestyy eronneiden määrää

Luterilaisen kirkon jäsenmäärä on kasvanut yhtäjaksoisesti lähes kymmenen vuoden ajan. Viime vuonna kirkkoon liittyi ensi kerran yli 11 000 jäsentä. Jäsenmäärän kasvuun on osaltaan vaikuttanut se, että syntyvyys on kuolleisuutta korkeampi.

Vaikka liittymisluvut ovat kasvaneet, ne eivät ole vielä saavuttaneet kirkosta eroavien määrää. Luterilaisesta kirkosta erosi viime vuonna 13 000 suomalaista. Luvut ilmenevat Kirkon tutkimuskeskuksen keräämistä ennakkotiedoista. Kirkosta eroaminen ja siihen liittyminen ovat. Pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa sekä liitytään että erotaan eniten.


19 maata kieltää ihmisten kloonauksen

Yhdeksäntoista Euroopan maata allekirjoitti ihmiskloonauksen kieltävän sopimuksen Pariisissa maanantaina. Sopimus allekirjoitettiin Ranskan ulkoministeriössä presidentti Jacques Chiracin avattua yhteiseurooppalaisen eettisen komitean kokouksen. Kieltosopimus on ensimmäinen laatuaan, ja se kieltää kaikenlaisen ihmiskloonauksen. Sopimus ei kuitenkaan kiellä solujen kloonausta tutkimustarkoituksessa.

Allekirjoittajamaat ovat Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Viro, Latvia, Ranska, Italia, Kreikka, Luxemburg, Espanja, Portugali, San Marino, Romania, Makedonia, Moldova, Slovenia ja Turkki. Kuusistoista muuta Euroopan neuvoston 40 jäsenmaasta luvannut allekirjoittaa sopimuksen.

Britannia ei allekirjoittanut, vaan aikoo Independent -lehden mukaan aloittaa kloonauksen mahdollisesti jo ensi vuoden aikana. Saksa ei myöskään aio allekirjoittaa sopimusta. Saksa perustelee kantaansa tiukoilla laeillaan, jotka säädettiin natsien 2. maailmansodassa tekemien ihmiskokeiden jälkeen.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on vaatinut viisivuotista kieltoa ihmiskloonaukselle. Amerikkalainen fyysikko ja hedelmällisyystutkija Richard Seed on sanonut olevansa valmis kloonaamaan ihmisen puolentoista vuoden kuluessa, mikäli hän saa tarvittavat rahat hankkeeseen.

Seed kertoi sunnuntaina olevansa optimistinen varojen keräyksen suhteen. Hän aikoo perustaa klinikkansa Yhdysvaltain ulkopuolelle, mahdollisesti Meksikoon. Meksikon terveysministeriö on kuitenkin torjunut ajatuksen.


Huumerikosten määrä kasvussa

Huumausainerikosten määrä on noussut viime vuonna seitsemän prosenttia. Poliisin tietoon niitä tuli 8 600. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan huumerikosten määrä on nelinkertaistunut kymmenen viime vuoden aikana.

Poliisin tietoon tulleiden rikosten kokonaismäärä pieneni. Kaikkiaan rikoksia tuli poliisin tietoon viime vuonna 729 000. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan liikenteessä tehtiin viime vuonna 326 000 rikosta eli 22 000 vähemmän kuin edellisvuonna.

Joidenkin liikennerikosten määrä nousi. Rattijuoppoja tavattiin liikenteestä kolme prosenttia aiempaa enemmän. Moottoriajoneuvojen luvattomia käyttöönottoja ja anastuksia tehtiin 22 600 eli kahdeksan prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Pahoinpitelyjen määrä nousi edellisvuodesta kahdella prosentilla ja niitä oli viime vuonna 25 300. Nousuun vaikuttivat erityisesti lievien pahoinpitelyjen lisääntyminen. Varkauksia tehtiin viime vuonna 180 000. Näpistysten määrä nousi ja törkeiden varkauksien määrä laski hieman edellisvuodesta.


Meritasta kulutusluottoa Internetin kautta

Meritan asiakkaat voivat nyt hakea kulutusluottoja suoraan Internetin välityksellä. Merita Asiakasrahoitus päättää lainan saannista nopeimmillaan muutamassa tunnissa, viimeistään seuraavana pankkipäivänä, ja ilmoittaa siitä Solo-pankin asiakaspostin kautta. Rahat ovat asiakkaan tilillä parissa päivässä, Meritasta luvataan.

Internetin kautta voi hakea alle 50 000 markan käyttöluottoja, joihin ei tarvita vakuutta. Meritan mukaan Solo-pankin Joustoluotto on Suomen ensimmäinen täysin Internetissä toimiva luottopalvelu.

Osuuspankin asiakkaat ovat jo aiemmin voineet jättää lainahakemuksia Internetin kautta, mutta ne ovat ohjautuneet käsiteltäväksi asiakkaan tilikonttoriin. Lainatarjouksia voi pyytää useimpien pankkien Internet-sivujen kautta.

Koonnut: IA
15.1.1998


AJASSA -SIVULLE