EU:n valtuuskunta Algeriaan maanantainaAlgeriassa on virallisten tietojen mukaan surmattu jälleen 103 ihmistä verilöylyssä. Lehtitietojen mukaan uhreja olisi jopa 428. Murhamiehet iskivät maanantain vastaisena yönä syrjäisellä asuinalueella, noin 30 kilometriä Algerian pääkaupungista Algerista etelään.


Kyläläisten mukaan ruumiita löytyi yhä lisää maanantaina iltapäivällä. Kymmeniä Sidi Hamedin kylässä asuneita perheitä surmattiin joko ampumalla tai puukottamalla. Talojen seinät olivat luotien lävistämiä, ja seinillä oli verta.

Algeriaa vuosikausia vaivannut väkivallan kierre on jälleen kiihtynyt sen jälkeen kun muslimien paastokuukausi ramadan alkoi joulukuun lopulla. Sen jälkeen Algeriassa on surmattu yli tuhat ihmistä.

Kuusi vuotta jatkunut poliittinen väkivalta on viime aikoina saanut uuden suunnan, kun murhamiehet ovat kääntäneet vihansa köyhiä kyläläisiä vastaan ja tuhonneet kokonaisia kyliä pääasiassa syrjäseuduilla.

Algerian viranomaiset ja lehdistö syyttävät veritöistä kiihkoislamilaista GIA-ryhmää. Virallisen kannan mukaan GIA on kääntänyt kelkkansa tavallisia algerialaisia vastaan, koska väestö ei ole ryhtynyt tukemaan sitä.

Eräät pahimmista veritöistä ovat sattuneet Ouarsenisin vuoristossa 250 kilometriä Algerista länteen. GIA:n arvellaan siellä tehneen kostoiskuja kilpailijaryhmän AIS:n hallitsemiin kyliin. AIS julisti yksipuolisen tulitauon lokakuussa.

Laajamittainen väkivalta alkoi vuonna 1992, kun Algerian asevoimat peruuttivat parlamenttivaalien ensimmäisen kierroksen tulokset. Ääri-islamilainen puolue oli tuolloin voittamassa vaalit. Sen jälkeen väkivaltaisuuksissa on saanut surmansa kaikkiaan eri arvioiden mukaan 60 000-100 000 ihmistä.

Aluksi kiihkoilijat surmasivat älymystön edustajia, virkamiehiä, poliitikkoja ja muita hallituksen kanssa yhteistyötä tekeviä. Vuonna 1996 ääriainekset laajensivat iskujaan ja ottivat kohteikseen kyläläiset, joille hallitus oli jakanut aseita. Maalitauluiksi joutuivat myös ihmiset, jotka eivät noudattaneet uskonnollisia määräyksiä tai eivät äänestäneet islamistien haluamalla tavalla.

Kiihkoilijoiden hyökkäyksissä on saanut surmansa myös satakunta ulkomaalaista. Tarkkailijoiden mukaan äärimuslimit eivät enää kykene hyökkäämään turvallisuusjoukkoja tai valtion laitoksia vastaan ja kostavat nyt kyläläisille.

- GIA:lla ei enää ole johdonmukaista sotilaallista strategiaa. Vain hulluus on jäljellä, sanoi Algerissa toimiva kansainvälinen tarkkailija.

Sidi Hamedin uhreja ehkä yli 400

Sidi Hamedin verilöylyssä kuoli paikallisten lehtien mukaan yli neljäsataa ihmistä. Virallisten tietojen mukaan maanantain vastaisena yönä tapahtuneessa verilöylyssä kuoli 103 ihmistä ja 70 haavoittui.

Silminnäkijöiden mukaan välikohtauksessa kuitenkin kuoli 428 ihmistä ja 140 haavoittui, kertoi paikallinen Liberté -lehti tiistaina. Myös El Watan -lehden mukaan kuolleita oli yli 400, heistä suurin osa naisia ja lapsia.

Mikäli lehtien tiedot pitävät paikkansa, kyseessä on laajin Algeriassa tapahtunut joukkomurha kuuteen vuoteen.

EU:n valtuuskunta Algeriaan maanantaina

Algeria ilmoitti torstaina, että Euroopan unionin valtuuskunta saapuu vierailulle Algeriaan maanantaina. Vierailun ajankohdasta päästiin yhteisymmärrykseen Algerian hallituksen ja EU:n puheenjohtajamaan Britannian välisissä neuvotteluissa. Britannian ulkoministeri Robin Cook ilmoitti aiemmin torstaina, että Algeria on muuttanut mieltään ja sallii EU:n valtuuskunnan vierailun.

Algeria myöntyi vierailuun sen jälkeen kun EU-maat olivat ilmoittaneet, että valtuuskuntaan kuuluu apulaisministereitä kolmesta EU:n "troikkamaasta" - nykyisestä, edellisestä ja seuraavasta puheenjohtajamaasta. Vielä keskiviikkona Algeria torjui valtuuskunnan tulon, koska sen jäsenten ei katsottu olevan tarpeeksi korkea-arvoisia.

Britannian ulkoministeriön mukaan Algerian kanssa on sovittu "hyvin yleisestä asialistasta, kaikesta voidaan keskustella". Valtuuskuntaa johtaa brittiläinen apulaisulkoministeri Derek Fatchett.

Myös EU:n parlamentti ilmoitti torstaina lähettävänsä oman valtuuskunnan Algeriaan. EU-parlamentaarikot tapaavat helmikuun alkupuolella Algerian parlamentin jäseniä. EU:n parlamentti tähdensi lausunnossaan, että valtuuskunta ei ole millään muotoa jonkinlainen kansainvälinen tutkimuskomitea.

Itävalta varoitti pakolaistulvasta

Mikäli Algerian joukkomurhien lopettamiseksi ei pian tehdä jotakin, Euroopan maat voivat varautua algerialaispakolaisten tulvaan, varoitti Itävallan ulkoministeri Wolfgang Schüssel torstaina Saksan televisiossa.

Algerian ulkoministeri Ahmed Attaf torjui vielä keskiviikkona EU:n valtuuskunnan vierailun, mutta torstaina hän ilmoitti, että EU:n valtuuskunta on tervetullut Algeriaan, mikäli se koostuu ministeritason vierailijoista.

- Kutsumme on voimassa ja haluamme löytää yhteisen maaperän, jolla voisimme keskustella poliittisista kysymyksistä sekä taistelusta terrorismia vastaan, ilmoitti Attaf ranskalaisen Eurooppa 1 -radion haastattelussa.

Niinikään kanadalaiset poliitikot ja lehtimiehet ovat halutessaan tervetulleita Algeriaan, kertoivat kanadalaisviranomaiset, joiden mukaan Algeriassa vastikään vieraillut ulkoministeri Lloyd Axworthy oli otettu vastaan "lämpimästi".

Arabiemiirikuntien liitto on myös tarjoutunut lähettämään Algeriaan oman valtuuskuntansa. Maa on myös vedonnut muihin arabivaltioihin, jotta nämä yhdistäisivät voimansa auttaakseen Algeriaa.

EU:n autettava Euroopassa

Ulkoministeri Attafin mukaan EU voi parhaiten auttaa Algeriaa kitkemällä Euroopassa toimivia verkostoja, jotka hankkivat muslimisisseille rahaa ja varusteita. Sen sijaan Algerian maaperällä sissien vastainen taistelu kuuluu maan hallitukselle sekä turvallisuusjoukoille, sanoi Attaf.

Läntisten asiantuntijoiden mukaan EU ei voi tehdä paljoakaan lyhyellä aikavälillä Algerian surmatöiden lopettamiseksi. Eräiden asiantuntijoiden mukaan EU:n valtuuskunnan vierailu ei ole kovinkaan merkityksellinen.

- Se on pelkkää puuhastelua. Valtuuskunta menee sinne, tulee takaisin ja esittää lausunnon EU:n ministereille. Algeria puolestaan torjuu lausunnon, sanoi eräs nimettömänä pysyttelevä asiantuntija.

STT-IA
16.1.1997


POLITIIKKA -SIVULLE