Zyskowicz haluaa Suomen pitävän jalkaväkimiinat



Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz ei luopuisi jalkaväkimiinoista.
- Suomella ei ole mitään syytä luopua nykyisestä miinapolitiikastaan eli omista jalkaväkimiinoistamme, korostaa Zyskowicz.



- Se, että jossakin päin maailmaa miinoja on käytetty tavalla, jolla Suomi ei niitä koskaan käyttäisi ja jolla tavoin on aiheutettu suunnattomia kärsimyksiä viattomille siviileille, ei voi olla syy Suomelle muuttaa omaa puolustuspolitiikkaansa tältä osin, sanoo Zyskowicz.

- Myöskään se, että jotkut maat, joille miinoilla ei ole sellaista puolustuksellista merkitystä kuin Suomelle, ovat tässä asiassa innokkaasti liikkeellä, ei mielestäni ole riittävä syy siihen, että Suomen pitäisi ryhtyä korvaamaan miinojaan joillain huomattavasti kalliimmaksi tulevilla järjestelyillä.

Euroopan parlamentti kehotti lokakuussa 1996 jäsenmaitaan luopumaan jalkaväkimiinoista. Suomen virallisen kannan mukaan sopimus maamiinojen kieltämisestä on uskottava vain, jos siihen saadaan mukaan kaikki miinoja käyttävät ja tuottavat maat. Näin painotti ulkoministeri Tarja Halonen elokuussa 1997. Samaa on korostanut myös pääministeri Paavo Lipponen.

- Meidän pitää ajatella asiaa oman kansallisen etumme ja oman turvallisuutemme ja oman puolustuspolitiikkamme kannalta. Tältä kannalta miinat ovat käyttökelpoinen, tarvittava osa maanpuolustustamme ja mihinkään muihin toimiin ei ole syytä ryhtyä, toteaa Zyskowicz.

Tilanne olisi hänen mukaansa toinen, jos syntyisi joitakin sellaisia kattavia sopimusjärjestelmiä, jotka todella koskisivat kaikkia ja ulottuisivat kaikkialle.

Ongelma Ottawan prosessissa ja sen edeltäjissä on Zyskowiczin mukaan se, että ne jotka miinoillaan aiheuttavat siviilikärsimyksiä eivät sovittaudu minkään sopimuksen mukaiseen menettelyyn.

- On täysin nurinkurista, että Suomen, joka tässäkin suhteessa toimii vastuullisella tavalla, pitäisi ryhtyä hyppäämään joidenkin kansainvälisten kansalaisliikkeiden toivomusten mukaan tässä asiassa.

Suomen sitoutumista henkilömiinojen täyskieltoon vaatii muun muassa Suomen Punainen Risti.

Ei vain puolustuspolitiikkaa

Miinakysymys ei ole vain puolustuspolitiikkaa. Jalkaväkimiinojen korvaamista selvittänyt työryhmä katsoi, että niiden tilalle hankittavat muut nykyaikaiset miinoittamisjärjestelmät merkitsisivät puolustusvoimille 4,4-4,8 miljardin markan suuruisia kustannuksia ohi nykyisten menokehysten.

- Jos meillä on omia puolustuksellisia tarpeitamme palveleva ja vastuullisesti käytettävä asejärjestelmä, niin miksi ryhtyä sitä korvaamaan jollakin huomattavasti kalliimmaksi tulevalla järjestelmällä. En näe siihen mitään syytä.

Miinakysymyksen on sanottu tahraavan Suomen kansainvälistä mainetta. Zyskowicz ei tähän väitteeseen usko.

- Luulen, että Suomen kansainväliselle maineelle tämä ei ole olleenkaan sen kokoinen ongelma kuin mitä yritetään miina-aktivistien toimesta väittää.

Zyskowicz korostaa, että Suomea tuskin kukaan muutenkaan voi pitää asevarustelussa pahana poikana.

- Jos kaikki suhtautuisivat asevarusteluun siten kuin Suomessa suhtaudutaan, niin maailma olisi huomattavasti rauhallisempi paikka.

PETE PAKARINEN
16.1.1998


POLITIIKKA -SIVULLE