Ilmaisolut koululaisille suututti tanskalaisetOluen markkinointi saattaa mennä liiallisuuksiin jopa olutta rakastavassa Tanskassa. Sen on ravintoloitsija Per Grimstrup Herningin kaupungista saanut oppia. Julkisen painostuksen takia hänen oli lopetettava koululaisten ilmaiset bussikuljetukset kapakkaan.


Grimstrup vuokrasi viime perjantaina muutaman bussin liikennöimään kaupungin lukion, kauppakoulun, teknisen koulun ja omistamansa kapakan väliä. Etukäteen hän oli tuonut kouluihin suuria julisteita, joissa mainostettiin ilmaista bussikyytiä ja olutta.

Jo bussissa nuorille tarjottiin ensimmäinen ilmainen tuoppi, ja perillä kapakassa janoisia suita odotti toinen. Kiinnostus olikin niin suuri, että bussit saivat seilata reittiä useita kertoja.

Olutbussista kiinnostuivat myös muut tahot. Kapakanomistajan markkinointitapa nostatti niin paljon pahaa verta, että Grimstrup päätti keskeyttää ilmaisajelut toistaiseksi. Ensi perjantaina hän lupaa kuitenkin aloittaa saman touhun uudelleen.

"Mautonta ja moraalitonta"

Poliisitarkastaja Kaj Stendorf, lukion rehtori Erik Böegh ja tutkija Karen Elmelund Århusin alkoholi- ja päihdetutkimuskeskuksesta pitivät Grimstrupin tapaa värvätä nuoria asiakkaita mauttomana, moraalisesti tuomittavana ja hyvän markkinointitavan vastaisena.

Karen Elmelund vertasi Grimstrupia koulujen lähellä kyttäileviin huumekauppiaisiin, jotka jakavat oppilaille ilmaiseksi huumeita toivossa saada näistä ajan mittaan maksavia asiakkaita. Myös Erik Böegh tuomitsi menettelyn.

Panimoteollisuus on Tanskassa kovilla eikä Grimstrup itse asiassa ole maan ensimmäinen koululaisoluen jakaja. Viime vuonna Fredrikshavnin krouvit tarjosivat koululaisille ilmaista olutta - silloin kapakkaan oli kuitenkin mentävä omin neuvoin.

STT-IA
16.1.1998


AJASSA -SIVULLE