Viikon EMU-puheet


Aho: Keskusta ei peru EMU-päätöstään

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho torjuu SDP:n puoluesihteerin Kari Laitisen vetoomuksen, jonka mukaan keskustan tulisi pyörtää kielteinen EMU-kantansa. Oppositiojohtaja Aho sanoi Suomenmaassa keskiviikkona, että syksyn puoluekokouksen päätöksestä ei poiketa.

SDP:n puoluesihteeri kosi keskustaa hallituksen linjoille maanantain Iltalehdessä. Laitisen mukaan keskustan tulisi pyörtää EMU-päätöksensä mm. kansallisen yhtenäisyyden vuoksi. Aho sanoi Suomenmaalle, ettei näe tilanteen muuttuneen syksyn jälkeen eikä mitään perusteita asian uudelleenarviointiin ole.

Keskustan puoluekokous katsoi syyskuussa, ettei Suomen tule liittyä ensimmäisten joukossa EMU:n jäseneksi. Kannan voi muuttaa vain uudessa puoluekokouksessa. Keskustan kansanedustajat määrittävät kantansa EMU:un tänä keväänä, kun hallitus tuo tiedonannon EMU-jäsenyydestä eduskuntaan.


Paasilinna peräänkuuluttaa parempaa EMU-tietoa TV:sta

EU-parlamentaarikko Reino Paasilinna (SDP) peräänkuuluttaa kansalaisille parempaa tietoa talous- ja rahaliiton EMU:n käytännön seurauksista. EU:n parlamentissa Strasbourgissa tiistaina pidetyssä käsittelyssä Paasilinna kuvasi euroa "vuosisadan hankkeeksi". Hänen mielestään olisi hyvin tärkeää antaa kansalle tietoa ja koulutusta, mutta monissa jäsenmaissa se on jo liian myöhäistä.

Puutteellinen ja huono informaatio on Paasilinnan mukaan antanut aihetta epäilylle ja salailulle. Joukkotyöttömyyden huomioon ottaen ei ole tavatonta, että EMU:a vastustetaan ja siihen suhtaudutaan varoen.

Yleisradion entinen pääjohtaja haluaisi käyttää vanhaa tiedotusvälinettään, jotta kansa saisi tarpeeksi tietoa.
- Ehdotan, että jokaisessa jäsenmaassa lähetettäisiin tv-uutisten jälkeen tietopaketti, joka askel askeleelta selittäisi, mitä EMU on, sanoi Paasilinna.

- Ei voi olla oikein, että vaippojen imukykyä selvitetään paremmin kuin yhteisvaluutan vetovoimaa, hän lisäsi.


Uusia pilviä EMU-taivaalla

EMU:n taivaalle on ilmestynyt uusi pilvi sen jälkeen, kun Hollanti lehtitiedon mukaan on asettunut vastustamaan Italian liittymistä mukaan EMU:un ensimmäisten joukossa. Pidetään jopa mahdollisena, että Hollanti jättäytyy pois EMU:sta, jos Italia kelpuutetaan mukaan.

Hollannin pääministeri Wim Kok on torjunut saksalaisen viikkolehden Der Spiegelin esittämät tiedot perusteettomina. Siitä huolimatta useat eurooppalaiset maat suhtautuvat epäillen valuuttaliittoon Italian kanssa.

Der Spiegelin mukaan myöskään liittokansleri Helmut Kohl ei pidä Italian kelpuuttamista itsestäänselvyytenä, vaikka yleisesti puhutaankin, että 11 maata on mukana, kun EMU lähtee käyntiin vuoden 1999 alusta. Näihin maihin luetaan myös Italia.

Italian hallitus selvittää kaikesta päätellen tärkeimmän EMU-kriteerin, eli sen julkisen sektorin rahoitusvaje on korkeintaan 3 prosenttia bruttokansantulosta vuonna 1997. Hollannin oikeistoliberaalin VVD-puolueen parlamenttiryhmän johtaja Frits Bolkenstein on kuitenkin sitä mieltä, ettei Italiaa tulisi siitä huolimatta ottaa mukaan EMU:un. Bolkenstein sanoi Der Spiegelille, että Italia selvittää EMU-kriteerit vain kertaluonteisten toimien ansiosta, jotka eivät paranna sen valtiontaloutta pitkällä aikavälillä.

VVD on mukana Hollannin hallituksessa pääministeri Kokin sosiaalidemokraattien kanssa. Puolueen näkyvin hahmo on valtiovarainministeri Gerrit Zalm, joka ärsytti Välimeren maita vuosi sitten antamalla ymmärtää, että nämä joutuisivat jäämään EMU:n ulkopuolelle alkuvaiheessa.

Hollannissa järjestetään parlamenttivaalit 6. toukokuuta, vain neljä päivää sen jälkeen kun EMU:un alusta lähtien mukaan tulevat maat on valittu. Tarkkailijoiden mukaan juuri vaalit voivat selittää osaltaan sitä, että VVD haluaa nostaa profiiliaan valuuttaliiton suhteen.

Japanissa vierailulla oleva EU:n komission puheenjohtaja Jacques Santer puolestaan huomautti, ettei mitään maata voida jättää EMU:n ulkopuolelle, jos se täyttää rahaliiton ehdot. EU:n komission edustaja kommentoi Hollannin mahdollisuutta jäädä Emun ulkopuolelle sanomalla, että vain Britannia ja Tanska ovat varanneet oikeuden olla osallistumatta.


Jaakonsaari: Paikallinen sopiminen lisääntyy EMU-Suomessa

Työministeri Liisa Jaakonsaari (SDP) uskoo, että paikallinen sopiminen tulee lisääntymään EMU-Suomessa. Paikallinen sopiminen onkin tärkeä osa työehtosopimusjärjestelmän kehittämistä, Jaakonsaari arveli Oulussa maanantaina.

Jaakonsaari toivoo, että paraikaa työtään tekevä työsopimuslakikomitea kykenee tekemään ehdotuksia myös siitä, miten paikallinen sopimustoiminta nivoutuu työelämän perussäännöksiin.

Jaakonsaari aloitti kevään yritysvierailukierroksen Oulusta. Kevään aikana on tarkoitus tutustua 15 yritykseen. Teemoina ovat mm. tiimimäinen työskentely, ympäristöajattelu ja alihankintakysymykset.

Koonnut: IA
15.1.1998


POLITIIKKA -SIVULLE